Posibila fraudare a alegerilor

Raportul Amnesty International (AI) pe anul 2004 pentru Romania face referire la o posibila fraudare a alegerilor generale prin votul multiplu, la stenogramele atribuite PSD si la presiunile asupra mass-media, dar si la conditiile din spitalele de psihiatrie si la abuzurile asupra unor arestati.

Astfel, autorii raportului - existent pe site-ul organizatiei - amintesc ca "alegerile prezidentiale si parlamentare care au avut loc in luna noiembrie au fost presarate cu acuzatii de frauda".

Legea a permis, in primul tur de scrutin, ca alegatorii sa isi exprime optiunea electorala in orice sectie de votare, fara a prezenta o carte de alegator, "astfel ca votul multiplu se presupune ca a fost un fenomen larg raspandit", se arata in Raport.

Stenogramele PSD

Documentul face referire si la stenogramele intalnirilor Comitetului Executiv al partidului de guvernamant de atunci - prezidate de premierul de atunci, Adrian Nastase, stenograme publicate in luna noiembrie.

Potrivit raportului, astfel "a iesit la iveala faptul ca acolo se discuta despre influentarea Justitiei, despre manipularea presei si despre subminarea activitatii organizatiilor din societatea civila". De altfel, in Raport se pune ca "mass-media de informare au fost supuse unor presiuni politice si economice", care au impus "restrictii considerabile" asupra libertatii jurnalistilor.

Mai multi jurnalisti care au publicat materiale referitoare la crima organizata si cheltuirea gresita a banilor publici au fost agresati, iar anchetele in aceste cazuri au parut ineficiente, adauga sursa citata.

Potrivit Raportului AI pe 2004, Guvernul nu a reusit sa stavileasca fenomenul coruptiei, "larg raspandit in managementul fondurilor publice si in serviciile publice, in special in sistemul sanitar".

O treime din populatie, in saracie

Pe de alta parte, autorii Raportului AI pe 2004 amintesc ca o treime din populatie traieste in saracie, fapt ce afecteaza, in mod special, copiii si batranii. Ei citeaza un "studiu oficial" dat publicitatii in iulie, potrivit caruia 66.000 de copii munceau in conditii "descrise drept grave".

Unii copii au fost vanduti pentru a fi fortati sa munceasca, altii au fost traficati peste granita pentru a fi exploatati, sexual sau sub alte forme, adauga aceeasi sursa. Raportul mai face referire la situatia din spitalele de psihiatrie, precum si la abuzurile comsie inca asupra unor persoane incarcerate. (Mediafax)