Divizia de telefonie mobila a grupului elen OTE, CosmOTE, a decis sa preia Cosmorom si sa o relanseze. Pentru asta, grecii vor scoate din buzunar, potrivit unor surse din piata, aproximativ 500 de milioane de euro pe termen mediu si lung. In Romania, OTE detine 54% din Romtelecom, restul fiind detinut de statul roman. In consecinta, si Cosmorom este impartit intre aceiasi actionari.

CosmOTE ar fi trebuit sa semneze marti preluarea Cosmorom cu partea romana, insa semnarea s-a amanat pentru maine, cand cel mai probabil va avea loc adunarea generala a actionarilor Romtelecom. Surse din Ministerul Telecomunicatiilor spun ca inca nu se finalizasera toate detaliile preluarii, o decizie finala fiind asteptata azi.

Cosmorom s-a confruntat in ultimii ani cu deficiente financiare si operationale: in anul 2004, Cosmorom a consemnat incasari de 6,8 milioane de euro, in timp ce pierderile operationale au fost de 15,7 milioane de euro. Compania are de plata circa 200 de milioane de euro catre furnizori, cel mai mare creditor fiind IntraCom, spun surse din piata.

Cosmorom avea la sfarsitul anului trecut o cota de doar 1% din piata de profil din Romania, in timp ce primii doi jucatori Connex si Orange depasesc azi impreuna 10,3 milioane de SIM-uri de abonament vandute, iar Zapp circa 200.000-300.000.

Cosmorom va putea sparge monopolul cuplului Connex/Orange doar daca va promova servicii sofisticate, „bine impachetate" si la tarife occidentale, respectiv cu mult sub cele romanesti.

Intre atuurile Cosmorom se numara reteaua sa atractiva, datorita benzii de frecventa GSM mai larga pe care o are, dar si a securitatii retelei, spun specialistii. Un alt atu al Cosmorom este faptul ca are rezervata o licenta de frecventa 3G, o lungima de unda care permite transmiterea de date, voce si imagine in acelasi timp.

Ministerul Telecomunicatiilor a rezervat patru frecvente 3G pentru Romania, doua din ele fiind deja achizitionate de catre Connex - care o si foloseste in transmisii de date, si Orange, care deocamdata utilizeaza tehnologia aproape la fel de performanta EDGE (2,75G), dar se pregateste si pentru 3G.

In al treilea rand, studiile arata ca este suficient loc pe piata pentru extindere. Daca acum piata are cu putin peste 10 milioane de utilizatori (simuri), numarul acestora ar putea creste la 18 milioane, in 2009.

Un studiu dat ieri publicitatii de IDC spune ca „numarul utilizatorilor serviciilor de telefonie mobila din Romania va atinge, in 2009, circa 18 milioane de persoane, cu 8 milioane de abonati mai multi decat in anul 2004".

Pentru urmatorii ani, IDC estimeaza ca si serviciile de transmisie de date oferite de operatorii de telefonie mobila vor inregistra o crestere, cu ponderea incasarilor din serviciile de voce scazand catre finele anului 2009 la 74% din total, fata de 85,5% in 2004.

Adrian Nuta; Bogdan Tudorache