Asistentele de la spitalul Bundaberg Base, care deserveste o zona rurala a Australiei, au declarat in fata unei comisii de ancheta a statului australian Queensland ca ajunsesera sa ascunda pacienti sau sa le recomande bolnavilor sa se transfere urgent la spitalul din orasul cel mai apropiat, Brisbane, de teama ca acestia ar putea incapea pe mainile unui chirurg incompetent, acuzat ca a ucis zeci

de persoane. Ancheta a fost declansata dupa ce au fost raportate 67 de morti suspecte, dar investigatiile au scos la iveala alte 20 de decese, autoritatile neexcluzand dezvaluirea a noi cazuri.

"Doctorul Mortii", cum a fost supranumit de presa australiana, este chirurgul Jayant "Jay" Patel, in varsta de 56 de ani, originar din India, unde si-a facut si studiile de medicina.

Patel a lucrat mai intai in SUA, dar dupa ce si-a pierdut licenta de practicare a medicinei in statele Oregon (in 2000) si New York (in 2001) s-a mutat in Australia, unde, prezentand documente false, a fost angajat in 2003.

"Aproape ca nu era zi in care sa nu vedem pacienti de-ai lui murind si nu puteam sa facem nimic", a relatat, cu lacrimi in ochi, asistenta-sefa a sectiei de terapie intensiva a spitalului Bundaberg Base, Toni Hoffman. Doua cazuri au atras atentia in mod deosebit, prin sadismul lor.

In iulie 2004, Patel a insistat sa-i faca o punctie toracica unui barbat ranit la piept, desi ecografia aratase clar ca in jurul inimii nu se adunase deloc lichid (complicatie frecventa la astfel de rani). Asistenta care l-a ajutat pe Jayant Patel sa faca punctia a povestit ca acesta l-a intepat pe pacient de peste 50 de ori pana a reusit sa introduca acul corect.

Autopsia a aratat ca pericardul era ciuruit si plin de sange, hemoragia interna provocand moartea pacientului. Tot in iulie anul trecut, o femeie a murit dupa ce Patel i-a taiat vena jugulara in timpul operatiei.

"Doctorul Mortii" a parasit Australia in luna aprilie, fiind de atunci de negasit.