Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie il acuza pe omul de afaceri sirian Omar Hayssam ca, in calitate de presedinte al grupului de firme Manhattan, a constituit, in perioada septembrie 2001-octombrie 2002, o grupare criminala la care au aderat Mohammad Munaf (cel care i-a insotit pe jurnalistii romani la Bagdad - n.r.), Mohamed Omar, Adnan Khdip si Quasin Esse.

Omar Hayssam i-a bagat in spital pe pesedisti la propriu. Ca sa nu fie luati la intrebari pe tema relatiilor sirianului cu partidul, cine si de ce l-a adus in PSD, pesedistii s-au declarat bolnavi in grup si, deci, inabordabili.

Dupa ce luni presedintele PSD Mircea Geoana i-a cerut lui Cristian Diaconescu, seful Consiliului de Integritate Morala, sa faca o ancheta interna pentru a afla cine l-a adus pe Omar Hayssam in partid si in ce conditii, senatorul a pasat responsabilitatea in ograda lui Dan Ioan Popescu, la PSD Bucuresti.

Popescu are probleme de sanatate si este plecat din tara - cel putin asa se stie in partid - deci "pisica" a ajuns in curte la filiala sector 1, unde omul de afaceri sirian era membru. Presedintele de la sector 1, Dan Tudorache, numit in functie de cateva saptamani, ne-a declarat ca nu i s-a trasat nici o sarcina de la conducerea partidului sa faca vreo investigatie.

Tudorache insa stie ca Hayssam nu s-a inscris in PDSR in '97, asa cum declarase Dan Ioan Popescu, ci in 2001. Presedintele de la sectorul 1 ne-a povestit ca el a vazut adeziunea lui Hayssam semnata in ianuarie 2001. Pana atunci, sustine Tudorache, "Hayssam a fost membru pe vorbe. El a zis ca si-a pierdut adeziunea si a scris una noua in ianuarie 2001".

Tudorache ne-a mai spus ca din adeziunea pe care el a vazut-o lipseste numele celui care l-a recomandat pe arab pentru a primi carnetul de membru.

Misterul aducerii lui Hayssam in PDSR ar putea fi dezlegat de Petre Salcudeanu, cel care in ianuarie 2001 era presedinte la PSD sector 1. Insa, surpriza: Salcudeanu s-a internat de doua zile in spital si nu este de gasit, suferind probabil de o criza de "hayssamita acuta".