IMM-urile au facut o propunere de scurtare a timpului necesar acordarii unei autorizatii de constructie, precum si pentru sanctionarea functionarilor care prelungesc acest termen.

Reprezentantii firmelor private mici si mijlocii propun Ministerului Transporturilor modificarea legilor care reglementeaza procedurile de aprobare a autorizatiilor de constructie, in vederea scurtarii termenelor de eliberare a acestora si sanctionarii functionarilor care nu nerespecta legea.

„Sint cazuri in care cei care vor sa dezvolte un proiect de constructii cumpara terenul si mai asteapta inca doua-trei luni pina obtin autorizatiile de constructie", a declarat vicepresedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Vasile Turcu.

In opinia sa, desi legea prevede ca autorizatiile de constructie sa fie eliberate in 30 de zile, de multe ori primariile nu tin cont de acest termen, care se prelungeste pina la 90 sau 120 de zile.

Solutiile propuse de reprezentantii IMM-urilor sint scurtarea timpului de afisare de la 30 de zile la 10 zile a Planurilor Urbanistice Zonale si a celor de dezvoltare, precum si crearea birourilor unice informatizate la nivelul Consiliilor Judetene si a primariilor de municipiu. „Prin biroul unic, intreprinzatorii vor putea obtine autorizatiile in termen mai scurt si dintr-un singur loc.

Birourile trebuie sa fie incadrate cu personal calificat pe specialitati, suficient pentru volumul de munca de care va fi nevoie", a mentionat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu. „Daca primarii au interes sa se faca investitii in zonele pe care le reprezinta trebuie sa fie mai cooperanti si mai informati."