Mancarea traditionala a romanilor sunt sarmalutele cu mamaliga alaturi. La nivelul talk-show-rilor ea poarta numele cuplului Cristian Tudor Popescu- Ion Cristoiu. Asa cum de Craciun si la pomeni sarmaluta e nelipsita din meniu, tot asa, in campanii electorale sau in crize- de ostatici, inundatii, medicamente, suvite rebele si netaiate- cei doi sunt nelipsiti.

Spre deosebire de Craciun, care e doar o data pe an, crizele cu talk- show-rile lor cu tot au frecventa implacabila a iernii care nu e ca vara. O indigestie cu sarmale poate fi tratata cu Furazolidon plus dieta a doua zi. Cu CTP si Cristoiu acest lucru e imposibil. Nu mai exista loc de refugiu din fata lor. Poti sa zappezi pana ramai cu degetul lipit de buton ca tot de ei dai.

Indiferent de ora, de post, public sau privat, de tipul emisiunii si chiar de subiect, "comentariile" lor se revarsa, invadeaza, rad totul in cale. Luni, 24 mai, de exemplu, a fost, din acest punct de vedere, marea gala. Plimbati ca moastele Sfintei Paraschiva de la o televiziune la alta, cei doi au batut recordul absolut: trei asa zise talk-show-uri pe trei canale diferite.

Cine a ratat explicatiile de pe TVR 1 privind incapacitatea celulei de criza in chestiunea cauciucului explodat la avionul Hercules, a putut vedea continuarea lor pe B1 sau pe Realitatea. Cui nu i-a intrat in cap din prima emisiune ce prostie au facut ziaristii ducandu-se sa-i ia interviu "presedintelui irakian", a avut ocazia sa aprofundeze dezinformarea pe alte canale.

Mai exista cineva care avea dubii dupa primele doua talk-show-ri ca Traian Basescu vrea sa "calce in picioare justitia, institutiile statului de drept", acum cand e pe cai mari, nu-i nimic, butona si se lamurea despre pericolul care ne pandeste. Asa un tur de forta mai rar. Probabil ca doar prietenii stiu si de ce.

E drept, ca ei au primit un ajutor nesperat de la Valentin Stan ( altfel probabil trebuiau sa se duca si la National TV), care dependent de tot felul de depese, comunicate si citate, stocate la gramada pe laptop, spumega frustrat despre catastrofa transfrontaliera numita Basescu.

In Romania politica nimic nu e intamplator. Nu a fost intamplator nici in campania electorala, cand aceeasi comentatori faceau seara de seara rondul televiziunilor, prevestind fie haosul absolut, fie reintoarcerea la dictatura. Si atunci, ca si acum, se incerca crearea unui curent de opinie anti- Basescu.

Aici nu e vorba de binecunoscuta atitudine de Gica contra, preferabila, desigur, lustruitului fundurilor, ci de o strategie care se elaboreaza undeva in spatele analistilor chemati sa-si dea cu parerea. Faimoasele stenograme ale PSD pot inca spune multe in aceasta privinta.

Indicatiile lui Nastase in ce priveste alegerea comentatorilor s-au aplicat in campanie si, culmea, par a se aplica si acum. Mai exact, de la declansarea crizei ostaticilor. Treptat, sub pretextul raitingurilor, ecranele au fost invadate de aceleasi personaje, in timp ce pentru altele se aplica embargoul din perioada alegerilor.

Ca si atunci, sunt invitati cu predilectie doar cei care au o anumita opinie. De regula una care scoate in evidenta incapacitatea gestionarii treburilor curente si, in special, a situatiilor de criza. Chiar daca ziaristii sunt acasa, Basescu se face vinovat ca era la Chisinau in loc sa cugete 24 de ore din 24 in fruntea celulei de criza.

Chiar daca digurile au cedat din cauza banilor furati de mafia PSD, iar unii sinistrati, potrivit informatiilor noastre, au fost instruiti sa nu accepte decat construirea unor case din caramida, desi apele le luasera unele din chirpici, analistii scot in evidenta lipsa cizmelor de cauciuc din gardoreba lui Tariceanu.

Deviza momentului pare a fi " sa pregatim cum se cuvine terenul pentru anticipate". Pe nesimtite strategia unor posturi private s-a schimbat, nu si oameni care le pun in practica. Ei nutresc speranta ca daca se intoarce roata, dosarele care acum se umfla vor fi puse din nou la dospit. Timpul preseaza.

Pentru asta sunt utilizati aceea si analisti-dinozauri ale caror apetente de stanga au fost indelung verificate. Se minimalizeaza insa, asa cum s-a facut si in campanie, efectul de surpasaturatie. Sunt unele indigestii care cauzeaza moartea pacientului.

Sursa: FreeEx

Acest articol a aparut ulterior in "Observator cultural" nr.12