Liderul palestinian Mahmud Abbas s-a intalnit la Washington cu presedintele George Bush. Este o onoare de care Yasser Arafat nu a avut parte, si care arata ca americanii il considera pe domnul Abbas un partener cu care se poate discuta.

Liderul palestinian vrea sa obtina de la Casa Alba asigurari in privinta aplicarii planului de pace - foaia de parcurs, precum si sprijin financiar.

Presedintele Bush a declarat ca Statele Unite ii vor ajuta pe palestinieni in drumul spre pace in Orientul Mijlociu. Presedintele Bush si-a aratat din nou sustinerea pentru planul de pace, asa numita foaie de parcurs.

De partea sa, presedintele Mahmud Abbas a declarat ca democratia palestiniana nu se poate dezvolta sun ocupatie israeliana si in lipsa libertatii.

"Domnul presedinte si cu mine am incheiat discutiile la Washington si suntem mai hotarati sa facem pasi inainte pe calea libertatii, reformelor si democratiei."

"Plecam din capitala americana mult mai increzatori in rolul pe care dumneavoastra si administratia americana il veti juca in viitor in progresul planului de pace", a spus presedintele autoritatii palestiniene.

De cealalta parte, presedintele Statelor Unite a spus ca intentia de retragere unilaterala a Israelului din Fasia Gaza este un pas inainte si ca palestinienii se vor bucura de sprijin american, inclusiv financiar.

"Ne-am intalnit intr-o perioada in care mari realizari istorice sunt pe cale de a se infaptui - aparitia unui stat palestinian pasnic si democratic."

"Presedintele Abbas incearca sa implineasca aceasta dorinta respingand violenta si mergand pe calea reformelor democratice."

"Cred ca palestinienii sunt in stare sa se guverneze singuri, in pace cu vecinii. Cred si ca interesele israelienilor ar putea fi sustinute de un stat palestinian pasnic", a spus presedintele George Bush.

In ceea ce priveste suportul financiar american, Mahmud Abbas a cerut intr-o intalnire cu cativa congresmeni sa dirijeze toate ajutoarele financiare pe adresa Autoritatii Palestiniene.

Americanii au insa mari retineri, considerand ca Autoritatea Palestiniana este corupta. De aceea, toate fondurile destinate palestinienilor sunt trimise direct agentiilor umanitare si organizatiilor non-guvernamentale.