Guvernul va renegocia contractul incheiat cu EADS pentru realizarea sistemului integrat de securizare a frontierelor, a anuntat ieri Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor (MAI).

Concernul EADS a acceptat, acum doua zile, propunerile partii romane de modificare a contractului. "Vom rediscuta contractul si o sa stim exact ce lucram in baza programelor PHARE si ce trebuie completat.

Contractul cu EADS va fi complementar programelor PHARE", a spus Blaga. Prin modificarea contractului, Romania nu va mai plati 650 de milioane de euro – valoarea estimata a lucrarilor.

"Practic, am reusit sa eliminam toate suprapunerile, care in acest moment sunt de circa 106 milioane de euro potentiale, dar pot ajunge la 160 de milioane de euro prin accesarea altor fonduri PHARE, plus Facilitatea Schenghen de 260 de milioane de euro. Este vorba de 420 de milioane de euro care raman in bugetul statului", a declarat Blaga.

Aceasta "economie" anuntata de Blaga va fi mai mult decat suficienta pentru ca MAI sa se doteze cu elicopterele de 165 de milioane de euro de la Eurocopter, parte a concernului EADS.