Omar Hayysam si Mohamed Munaf au initiat, finantat si coordonat rapirea celor trei jurnalisti in Irak, anunta Ministerul Public.

Anchetatorii au constatat ca, in urma operatiunilor desfasurate la Bagdad, pe 4 aprilie 2005, autoritatile irakiene au retinut 9 persoane implicate direct in rapire.

Potrivit declaratiilor facute de persoanele arestate in Irak, actiunea de rapire a fost planificata in Romania, de Hayssam si de Munaf. Scopul rapirii era de a-l salva pe Hayssam din mana anchetatorilor din Romania, scotandu-l din tara in schimbul jurnalistilor rapiti.

Procurorii sustin ca Omar Hayssam ar fi trebuit sa aiba un rol de eliberator al jurnalistilor.

Aceste planuri au fost facute de cei doi, in contextul in care Hayssam trebuia sa raspunda penal pentru mai multe infractiuni economico-financiare, prin care s-au produs prejudicii de zeci de milioane de euro.

Mohamad Munaf va fi dat in urmarire internationala, pentru a fi tras la raspundere penala. Implicarea lui Munaf in rapirea jurnalistilor a fost confirmata si de unele surse de la Bagdad, citate de Antena 1.

Intr-o declaratie consemnata de Hotnews.ro, jurnalistul Cristian Grosu, de la Cotidianul a subliniat ca implicarea lui Hayssam si a lui Munaf in aceasta rapire nu este o surpriza. " Cu totii banuiam acest lucru. Cred ca aceasta parte, referitoare la implicarea celor doi in rapire este si ceea ce vom cunoaste cu prioritate.

Ma refer la ceea ce a spus presedintele Basescu si anume ca o buna parte dintre informatii vor fi cunoscute peste 50 de ani."

Cristian Grosu a adaugat ca "Hayssam este un om cu foarte multi prieteni in PSD, iar presedintele Traian Basescu va profita de aceste legaturi"

Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu, de la "Ziua" a declarat, pentru Realitatea TV, ca o mare parte din enigma rapirii jurnalistilor romani a fost descifrata.

"Ne aflam in prezenta unor teroristi interni- pentru ca ei au actionat pe teritoriul romanesc -care au pus la cale o crima oribila. Noroc ca, cu sprijinul lumii arabe si prin inteligenta serviciilor secrete pe care le avem, situatia a fost rezolvata", a adaugat Stanescu. (D.Mihai)