Investitorii din Romania au primit deopotriva vesti bune si proaste pe parcursul ultimei saptamani. Daca, teoretic, oportunitatile investitionale ale tarii cresc, dupa cum arata studiile de specialitate, experienta actorilor de pe piata arata, pe alocuri, contrariul.

Pe de o parte, investitiile din infrastructura sunt unul dintre motivele pentru care Standard&Poor’s a imbunatatit calificativul acordat municipalitatii Bucuresti pentru datoriile pe termen lung. Ceea ce, potrivit primarului Adriean Videanu, va permite imprumuturi externe la costuri mai mici.

Cat priveste suportabilitatea fiscala, Romania nu o duce nici foarte bine, nici foarte prost, dupa cum arata un studiu pe aceasta tema dar publicitatii de "Forbes", studiu in care tara noastra figureaza undeva la mijlocul unui clasament de 52 de state.

Iar premierul Tariceanu este atat de convins de potentialul tarii de a atrage investitii, incat se orienteaza, acum, spre capacitatea companiilor romanesti de a investi in strainatate. De aceea el a somat oficialitatile de resort sa sprijine firmele autohtone in gasirea unui loc pe pietele externe.

Pe de alta parte, la nivel de companii, lucrurile nu stau deloc pe roze. Cei trei mari producatori de ciment de pe piata romaneasca, lafarge, Holcim si Carpat cement, au fost amendate cu peste 27 de milioane de euro, pentru practici neconcurentiale.

La randul sau, unul dintre investitorii notorii de pe piata, Frank Timis, a primit o lovitura grea dupa ce s-a dovedit ca un zacamant pe care il detine in Grecia este necomercial, in timp ce investitiile sale din estul Romaniei nu sunt nici ele foarte stralucite.

  • Standard&Poor's a imbunatatit ratingul pentru Bucuresti
  • Amenda de 28,5 milioane euro pentru cartelul cimentului
  • Negutatorul de iluzii - Imperiul lui Timis cade
  • "Forbes": Romania la mijlocul clasamentului "suportabilitatii" fiscale
  • Misiunile economice someaza