Totul pare contratimp pe piata imobiliara din Romania, fie ca este vorba despre noile reglementari legislative, dupa modificarea Codului Fiscal incepand de la 1 iunie, fie de proiecte noi sau pur si simplu de cat de rapid poate cineva sa-si faca o casa. Indeosebi viitoarele reguli ale fiscalitatii determina o socoteala la centima a preturilor de vanzare-cumparare si intermediere pe piata.

Si asa supraaglomerati, eufemistic vorbind, notarii publici s-au pricopsit cu o noua sarcina – aceea de a calcula, incasa si varsa la bugetul statului impozitele atrase din tranzactiile imobiliare.

Impozite care, potrivit unei ultime rasturnari de situatii, vor fi platite incepand din 1 iunie doar de proprietarii care isi instraineaza proprietatile imobiliare in trei ani de la data achizitiei.

Pentru ca nu au inca probleme de acest fel, constructorii se tin de dezvoltare. Unii dezvolta tehnici de constructie cat mai rapida – 21 de zile pentru o casa, potrivit unei recente demonstratii a societatii Con-Dem Bucuresti.

Altii se orienteaza spre proiecte de anvergura, mai ales in capitala unde, potrivit unei analize a Saptamanii Financiare, exista 20 de cartiere rezidentiale in curs de constructie.

  • Impozitul pe tranzactii imobiliare, platit la notar
  • Impozit pe "speculatiile" imobiliare
  • O casa poate fi construita in 21 de zile
  • "Raiul mioritic" in varianta imobiliara