De azi-noapte, omul de afaceri Corneliu Iacobov este liber, intrucat Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a confirmat decizia Tribunalului Bucuresti prin care s-a respins, pentru a doua oara, cererea procurorilor de prelungire a mandatului de arestare emis pe numele lui in dosarul RAFO Onesti.

Aceeasi solutie a fost data de judecatori si in ceea ce-l priveste pe Toader Gaurean - fostul director general al rafinariei RAFO Onesti. Iacobov a spus judecatorilor CAB ca stia despre arestarea sa cu trei zile inainte ca aceasta sa aiba loc.

El a mai precizat ca probele administrate in dosar de procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au avut la baza doar niste sesizari si ca ANAF nu avea atributii in relatiile comerciale de drept privat. Iacobov a mai spus ca toata ancheta in cazul RAFO Onesti este "un urias pe picioare de lut" si ca tocmai Parchetul nu vrea sa se afle adevarul despre RAFO.

Si Toader Gaurean si-a sustinut, la randul lui, nevinovatia, cerand instantei sa dispuna cercetarea sa in stare libertate in acest dosar.

La 28 martie, CAB admisese contestatia formulata de procurori impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti de a nu prelungi mandatele de arestare emise pe numele lui Iacobov si pe cel al fostului director general de la RAFO, Toader Gaurean. Magistratii au hotarat si prelungirea cu inca 30 de zile (perioada maxima posibila) a mandatelor de arestare preventiva emise pe numele celor doi.

In privinta lui Iacobov, instanta Tribunalului Bucuresti si-a motivat decizia de punere in libertate prin faptul ca acesta nu are calitatea de functionar al societatii RAFO, ceea ce ridica problema daca poate sau nu poate fi subiect activ al infractiunii de delapidare.

In aceeasi motivare, instanta aprecia ca prelungirea duratei arestarii preventive nu se justifica, deoarece cei doi nu prezinta pericol concret pentru ordinea publica.

Corneliu Iacobov si Teodor Gaurean sunt acuzati ca ar fi prejudiciat RAFO Onesti cu aproape 700 miliarde de lei, dupa ce acestia au incheiat cu o firma din Campina, Metal EuroEst, un contract de vanzare-cumparare avand ca obiect un pachet de actiuni la o societate din Slatina.