Operatorul grec CosmOTE a obtinut de la Romtelecom, in schimbul a 120 de milioane de euro, 70% dintre actiunile Cosmorom. Banii vor fi platiti in luna iunie, iar mult asteptata relansare se va produce in acest an. A fost o tranzactie in familie. Compania OTE este actionarul majoritar al Romtelecom, proprietarul Cosmorom, iar CosmOTE este divizia de telefonie mobila a OTE.

Datoriile de aproximativ 200 de milioane de euro au fost capitalizate pina la un nivel de 30 la suta din actiuni. „Conform planului de afaceri, in urmatorii ani vor fi investite la Cosmorom fonduri de circa 400 de milioane de euro pentru dezvoltarea companiei. Probabil ca va exista si un proces de rebranding al operatorului", a spus ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy.

Directorul general al CosmOTE, Evangelos Martigopoulos, este optimist si considera ca noul operator va avea succes, deoarece piata romaneasca are potential. Principala problema pe care managerii greci vor trebui sa o rezolve va fi acoperirea.

In prezent, reteaua CosmoRom acopera aproximativ 60-70% din teritoriu. Specialistii anticipeaza ca se va insista, la intrarea pe piata, pe politica de preturi. De asemenea, nu este exclusa participarea Cosmorom la licitatia pentru atribuirea licentelor 3G.

La conducerea Cosmorom va veni Nikos Tsolas, directorul general al operatorului bulgar de telefonie mobila Globul, al carui actionar majoritar este CosmOTE.