Cum vara a inceput deja sa-si faca simtita prezenta, se contureaza si destinatiile pe care turistii romani le prefera pentru acest an. Cum era si de asteptat, Spania, Turcia si Grecia cu insulele lor, orasele europene si plajele exotice atrag in continuare turistii romani.

Agentiile de specialitate prevad un sezon de succes, mai ales ca sejururile cu preturi speciale s-au inmultit, iar oferta este mai variata decit in alti ani.

Mallorca, Salonic, Rimini, Creta, Santa Susana sau Antalya sint cele mai solicitate destinatii printre persoanele care au inceput sa-si faca bagajele sau macar rezervarile pentru vacanta de vara, spun reprezentantii agentiilor de turism.

"Mult mai multi romani isi permit acum sa mearga in strainatate in concediu si multi prefera, normal, destinatiile cu rezonanta exotica", spune Cristina Irimia, reprezentantul J’Info Tours. Parerea unanima a reprezentantilor agentiilor de turism este ca, in acest an, cele mai cautate destinatii vor fi Spania si Grecia.

"Noile curse charter catre Salonic si Rhodos vor fi boom-ul verii si vor atrage multi turisti deoarece sint noi si sint destinatii in care era mai greu de ajuns pina acum", spune Ciprian Enea, reprezentant Romantic Travel.

Daca, in urma cu citiva ani, Spania era o destinatie scumpa, acum turistii romani pot alege dintr-o varietate de oferte zona si modul de petrecere a vacantei.

"Destinatia acestei veri se prefigureaza a fi Spania, cu statiunile de la nord si sud de Barcelona: Lloret de Mar, Malgrat de Mar, Santa Susana, Calella si, desigur, Palma de Mallorca, dar turistii au inceput sa ceara si Creta sau Rimini", spune Mihai Balcescu, director al CMB Travel.

Destinatii noi pentru vara 2005

Agentiile de turism au pregatit oferte noi, mai ales sejururi externe realizate prin curse charter.

• Costa del Sol si Tenerife: o vacanta in cea mai renumita statiune spaniola de pe litoral, Marbella, costa 415 euro/persoana, iar in Tenerife - 559 euro de persoana, oferte care includ transportul cu avionul, cazare la hotel de 3 stele si demipensiune. (J’Info Tours)

• Rhodos: 335 euro, transport cu avion charter, cazare 7 nopti la hotel de trei stele cu demipensiune, asistenta turistica, transferuri. (Prestige Tours)

• Gaza (Malta): 493 euro, transport cursa charter, cazare 7 nopti hotel 5 stele cu demipensiune, asistenta turistica, transferuri. (Malta Travel)

• Japonia: circuit cu grup international cu plecare garantata, 2.090 euro de persoana, transfer, cazare si vizite. (CMB Travel)

• Toscana in Italia si Provence in Franta, trasee si oferte cazare pregatite pentru cei care calatoresc cu masina. (CMB Travel)

Destinatiile vechi, la fel de atractive

• Alanya: 529 euro, transport cursa charter, ultra totul inclus, 7 nopti cazare hotel de 5 stele, transferuri. (Prestige Tours)

• Paralia Katerini: 165 euro, transport cu autocar, 9 nopti cazare la hotel 2 stele cu demipensiune, asistenta turistica; acelasi pachet, fara nici o masa inclusa, costa 120 de euro; din 2 iulie, turistii pot alege aceasta destinatie si pentru transport cu avionul, incepind de la 135 euro. (Romantic Travel)

• Malta: 188 euro cazare apartamente 2 stele si 338 euro cazare hotel 4 stele, transport cu avion charter, demipensiune, transferuri, asistenta turistica. (Malta Travel)

• Bodrum: 250 de euro, transport cursa charter, 7 nopti cazare cu demipensiune, asistenta turistica, transferuri. (CMB Travel)

• Halkidiki: 180 euro transport cu autocarul, 195 euro plecari cu avionul (din 2 iulie), 7 nopti cazare hotel de trei stele cu demipensiune, asistenta turistica. (Romantic Travel)

• Antalya: 323 euro, all inclusive, 7 nopti cazare, transport cu avionul, asistenta turistica. (J’Info Tours)