Numarul utilizatorilor serviciilor de telefonie mobila din Romania va atinge, in 2009, circa 18 milioane de persoane, cu 8 milioane de abonati mai mult decat in anul 2004, reiese dintr-un studiu realizat de IDC privind Europa Centrala si de Est.

Conform IDC, in cele 11 state din zona – Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia – totalul utilizatorilor de telefonie mobila a crescut, in 2004, cu 24,8%, depasind 72,5 milioane de abonati.

Gradul de penetrare al telefoniei mobile din Europa Centrala si de Est a atins 66%, urmand sa depaseasca, pana in 2009, 94%.

In Romania, in 2004, serviciile de telefonie mobila erau folosite la finele anului trecut de 47% din populatie.

Pentru urmatorii ani, IDC estimeaza ca serviciile de transmisie de date oferite de operatorii de telefonie mobila vor inregistra o crestere. Astfel, ponderea incasarilor din serviciile de voce vor ajunge, in 2009, la 74% din total, fata de 85,5%, anul trecut.

In Europa Centrala si de Est exista deja state cu un grad de penetrare foarte ridicat – Slovenia (99%), Lituania (95%), Estonia (92%), in timp ce, in Cehia, numarul de abonamente la serviciile de telefonie mobila a depasit, anul trecut, totalul populatiei.

Romania si Polonia, tari cu cele mai mari populatii din regiune, se numara printre statele cu cel mai redus grad de penetrare.

Totusi, Polonia are cel mai mare total de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobila, 22,6 milioane de abonati, in timp ce Estonia, cu un grad foarte mare de penetrare, numarul abonatilor este cel mai mic, respectiv 1,3 milioane de persoane.