Cu doua zile inainte ca Valeriu Stoica sa propuna din nou, public, fuziunea PNL-PD, actualul presedinte liberal, Calin Popescu Tariceanu, a preluat si el ideea din mers, silit de imprejurari.

Turneul prin filialele moldovene ale PNL a scos la iveala un Tariceanu foarte nervos, vorbind printre dinti despre necesitatea unei fuziuni PNL-PD. Daca la congresul liberal din februarie considera aceasta discutie ca fiind prematura atit timp cit PD nici nu se pronuntase, intre timp presedintele PNL s-a razgindit.

„Problema la care va rog sa reflectati cu totii si la care si eu ma gindesc foarte serios este posibilitatea unei fuziuni in perspectiva cu PD", a anuntat premierul simbata la Suceava. „Bineinteles, aceasta nu e o problema unilaterala.

Noi, insa, trebuie sa ne aratam foarte clar disponibilitatea pentru un astfel de proiect politic’’, a spus Tariceanu, adaugind ca acesta „e un act de viziune politica, e un act de responsabilitate". Liderul liberal a reluat ideea si ieri, la Iasi, spunind ca fuziunea „trebuie cintarita cu toata seriozitatea pentru ca, in acest fel, ar rezulta o contrapondere solida si evidenta la PSD".

Prins cu doua fronturi deschise - conflictul cu Traian Basescu si demersurile lui Valeriu Stoica in cadrul PNL - premierul era vizibil nervos. Ca dovada, la Iasi, in timpul conferintei de presa, Tariceanu a amenintat ca, daca suna vreun mobil, el unul paraseste sala.

Intrucit mobilele au amutit, premierul a ramas pe loc si a avut ocazia sa explice ca el niciodata n-a negat necesitatea fuziunii si ca tot ce a spus a fost ca e o mindrie sa fii liberal.

Stoica: „PNL risca sa ajunga pe o pozitie minora"

Valeriu Stoica este de parere ca Tariceanu si-a schimbat pozitia din trei motive. „In ultimele cinci luni s-a schimbat raportul de forte intre PNL si PD si, daca aceasta tendinta mai continua, PNL se va regasi pe o pozitie defavorabila, si acesta ar fi un motiv. Un al doilea motiv ar fi erodarea lui ca prim-ministru.

Nu in ultimul rind, exista nemultumiri in PNL legate de modul in care evolueaza PNL, de legatura dintre guvern si Parlament sau dintre guvern si partid", explica Stoica. Acesta spune ca astazi va avertiza asupra necesitatii grabirii proiectului de fuziune.

„Daca PNL vrea sa ramina un partid important, trebuie sa actioneze rapid, chiar inaintea Congresului PD, si sa-si anunte intentia de a fuziona si de a adopta directia populara. Daca nu o face pina in toamna, risca sa ajunga pe o pozitie minora". Strategul liberal mai crede ca disensiunile dintre PNL si PD se vor reduce cind toti se vor regasi in acelasi partid.

Frictiunile care totusi vor mai exista vor fi percepute „ca lupte interne si nu vor avea repercusiuni atit de mari ca acum, cind este o cearta intre doua partide dintre care unul risca sa ramina in afara jocului". Stoica a declarat ca nu se asteapta ca liderii PNL sa fie prezenti in par la dezbaterea organizata astazi, ba chiar dimpotriva.

Laura Ciobanu, Florin Dochita