Ce i s-a intamplat neamtului, americanului sau olandezului, cu multi ani in urma, a patit si romanul sambata seara, in Bucuresti: i-a cazut falca a mirare cand a vazut cum defileaza pe strada baieti tinandu-se de mana si domnisoare cu par pe piept si glasul gros.

Primul Gay Parade din Romania a inceput timid, cu gay fugind din calea camerelor de filmat, a degenerat in cafteala cu „legionarii" si s-a incheiat cu strigatul de triumf al participantilor: acum lumea stie.

Cu o ora inainte de start, dubele de jandarmi isi ocupau posturile pe traseul Piata Unirii - Parcul Tineretului, iar politistii in civil puricau din priviri blocurile si parcarile din jur, mai ceva ca FBI-ul la vizita lui Bush.

Frica cea mare a fortelor de ordine, ca si a autoritatilor care s-au lasat greu pana au aprobat marsul, nu era ce nebunii ar putea face exuberantii gay, ci de ce i-ar putea lovi din exterior. Si au fost: rosii, faclii fumigene, pumni de la Noua Dreapta, icoane de la biserica Sfantul Sava, injuraturi de pe margine si citate din Biblie.

Pe la 18.00, la fantanile de la Unirii a inceput agitatia. Dubitele fundatiei Accept, organizatorul festivalului gay care a durat toata saptamana trecuta, au adus atractia serii, care a facut deliciul televiziunilor si a fost motivul multor scuipaturi in san, cruci de mirare si exclamatii de genul „ba, sa mor eu, aia-s barbati".

Un grup de domnisoare jignite de titulatura de barbati, in fuste mini, rochii de seara si costum de pastor american, cu posetele invartite ostentativ pe deget: travestitii, in frunte cu celebra/ul Cici Balerina.

Pentru cateva secunde, jandarmii din cordonul de paza s-au lasat pacaliti si s-au holbat la picioarele lungi si la decolteuri, dar apoi si-au dat seama de greseala: sub machiajul gros puteai ghici un inceput de barba, decolteul mai lasa la vedere ceva par neatins de epilator, iar unele glasuri puteau ocupa cu cinste un loc de bariton in orice cor.

Asta nu i-a impiedicat, insa, pe trecatori, care se adunasera claie peste gramada pe trotuarul de vizavi, si nici pe soferii curiosi sa faca poze si sa se distreze cot la cot cu nemaivazutii, pana acum, travestiti.

Incet, incet, a inceput sa pice cate-un gay. Se asezau timid pe marginea fantanilor, cat mai departe de ochii presei, fugeau de interviuri.

Mai batrani, mai pusti, cu masti venetiene ca sa nu fie recunoscuti, unii cu pene, altii doar cu pantaloni mulati, sandale si ochelari de soare transparenti, unii seriosi, altii cu gesturile si intonatiile vocii preluate probabil de-a gata din filmele americane cu homosexuali.

In tabara gay era veselie, se schimbau salutari („ce faci, fata? - Bine, si eu pe-aici"), marsul incepea in cateva minute. Accept impartea autocolante „GayFest 2005" si tricouri cu „Nimeni nu stie ca sunt gay".

In schimb, jandarmii fierbeau: tot mai multi veneau sa fie mandri ca sunt gay, iar trecatorii se opreau sa se uite, in grupuri tot mai mari. Asa ca jandarmii au adoptat tactica din bancurile cu militieni: „Va rugam, circulati, nu se intampla nimic". Ba, mai mult, incercau sa ii opreasca pe doritori sa se alature la miting: „Unde mergeti, domnu’? Faceti parte din grupul...

lor? Pai, de ce n-aveti insemnele?", ca si cum un gay ar trebui sa aiba tatuaj pe frunte.

Cand gluma a inceput sa se ingroase, seful jandarmilor a dat startul, precum ciobanul din varf de munte la oi: „Toata lumea in coloana, trecem la bordura toata lumea! Haidati, domnu’, haidati!" Haosul s-a pus in miscare, urnit de cordonul inchis format din jandarmi. Un tanar gay a avut parca o presimtire: „M-am pregatit mintal si pentru cateva cafteli.

Daca e s-o incasez, asta e!" Primul reprezentant al furiei divine pe pamant a fost o „lucratoare comerciala", dupa cum singura s-a prezentat.

„N-au voie sa ne schimbe noua mentalitatea care este dreapta, fireasca si lasata de inteligenta suprema. Sunt pentru a nu-i accepta!", a dat glas isteriei o doamna ponosita, care a fost rapid inconjurata de presa. Precum cetateanul turmentat al lui Caragiale, asaltat de lozinci contradictorii, un batranel de pe margine a intrat in ceata complet: „Sa-i toleram, da’ sa nu-i acceptam. Cum vine asta, domne?"

In fata bisericii Sfantul Spiridon de pe bulevardul Cantemir, a venit episodul doi: ultrasii bisericesti. Un grup de vreo douazeci de oameni, inarmati cu icoane si pancarte anti-homosexuali, au inceput sa cante ca de Paste: „Hristos a inviat din morti, cu moartea pe moarte calcand". Rapid, jandarmii adevarat au inviat si s-au infipt in ei cu bastoanele.

In timp ce parada gay isi vedea de drum, lozincile cu „Rusine sa va fie, taraturilor!" si „Nu vrem sa fim un neam de poponari" s-au pierdut in dubele jandarmilor. Suparata ca nu i-a iesit atacul de gherila, o femeie in costum popular si alti cativa in ii albe s-au burzuluit la ziaristii curiosi: „Mai bine strigati cu noi jos Sodoma si Gomora! Nu va zic nimic, nu stiti nimic!"

Episodul trei: Noua Dreapta contraataca. Pe la fostul restaurant Budapesta, s-a lasat cu violenta. Cativa domni bine tatuati si cercelati, rasi in cap, au dat iama in gay, cu pancarta „Nu homosexualitatii" intr-o mana si pumnul strans a pedeapsa.

Primii au fost anihilati de jandarmi si pareau mirati ca sunt inghiontiti in duba: „Ce faci, ba, cu mine, ii aperi pe poponari?" Noua Dreapta nu s-a lasat, insa, asa usor. Cu masti albe de spital acoperindu-le gurile, au atacat din nou, iar pana atunci pasnicii gay nu s-au lasat mai prejos.

Fundatia Accept a stiut de ce si-a angajat propriii bodyguarzi care sa-i apere, pentru ca jandarmii erau mai preocupati sa nu-i lase pe cei care mergeau pe trotuar sa se alature la mars, decat sa opreasca bataia. Nu s-a lasat, insa, cu victime, ci doar cu arestari din Noua Dreapta.

Inainte sa ajunga la destinatie, la Tineretului, parada a fost lovita, pe langa cateva legume neidentificate, si de o faclie aprinsa care a umplut de fum bulevardul. La final, strigatele de bucurie ale comunitatii gay au fost acoperite de fluieraturi si huiduieli de pe margine.

Florin Bucuceanu, directorul Accept, s-a declarat, insa, multumit de cum a iesit primul Gay Parade din Romania: „Simplul fapt ca a existat primul festival gay a contat foarte mult pentru noi. Data viitoare va fi mai spectaculos, cu muzica si spectacole. Oamenii trebuie sa aiba curaj sa-i accepte pe cei care sunt diferiti de ei.

Politia a fost, intr-adevar, cam agresiva si inconstanta." Nu de aceeasi parere a fost si o doamna care a venit sa se holbeze ca la zoo, prin geamurile fumurii ale masinii unde astepta grupul travestitilor: „Intram cu curu’ in UE, maica!", a aratat ea cat de pregatiti sunt romanii sa dea piept cu cultura gay si cu Europa.

Noua Dreapta a luat-o pe coaja

Liderul miscarii Noua Dreapta, Tudor Ionescu, a fost amendat de jandarmi cu 30 de milioane de lei pentru „initierea unei manifestatii neautorizate", in fapt atacuri violente asupra participantilor la GayFest. Toti agresorii au fost retinuti si amendati de jandarmi.

La Gay Pride Parade 2005 au participat, conform estimarilor Jandarmeriei Romane, aproximativ 250 de persoane apartinand minoritatilor sexuale, la care s-au alaturat alte 600. Parada gay a fost privita de pe margine de alte cateva sute de bucuresteni.