Expozitia intitulata "Exclusii. Unele suflete aleg sa traiasca altfel", cuprinzand litografii vechi despre viata strazii, scrisori de adio ale unor sinucigasi, cu franghii de spanzurat si craniile unor banditi celebri de acum un secol, va fi vernisata marti, la Muzeul Municipiului Bucuresti.

Expozitia organizata impreuna cu Institutul National de Medicina-Legala "Mina Minovici" se refera la viata si activitatea fratilor Mina si Nicolae Minovici, interesati de periferiile sociale ale Bucurestilor.

Intr-o prima incapere sunt expuse diverse lucruri ale celor doi doctori si cercetatori: de la obiecte personale (trusa de barbierit, masina de scris, ace de cravata, trusa de autopsie etc) la fotografii, brevete, ordine si diplome.

Cea de-a doua incapere prezinta o lume a disperarii, a decaderii morale si spirituale, pe care fratii Minovici au cercetat-o. Cateva litografii datand din 1852-1857 ofera detalii despre viata strazii si lupta pentru supravietuire.

Expozitia continua cu prezentarea a doua cranii a unor banditi celebri, Marin Batar (1867) si "Ogaru" (1923), pistoalele si armele albe folosite in diverse crime din Capitala.

Prostitutia este prezentata prin cateva litografii ale vremii, precum si prin tinute si truse de toaleta datand de la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Punctul culminant este "Studiul spanzuratorii" al lui Nicolae Minovici. Aici sunt prezentate cateva streanguri cu care doctorul insusi se spanzura, cu asistenta, pentru a cerceta astfel metodele de sinucidere si traumele psihice prin care trece un sinucigas.

Expozitia, ce cuprinde peste 200 de exponate, va fi deschisa pana pe 31 octombrie. Intrarea este libera.