„Le Figaro": „Francezii au spus covarsitor NU Constitutiei europene".

„Este NU. Francezii au respins cu o majoritate de aproximativ 55% Tratatul care stabileste o Constitutie pentru Europa. Tabara Nu a obtinut 55,87% din sufragiile exprimate, potrivit Ministerului de Interne, dupa numararea a 99,60% din voturi.

Rata de participare a fost de 69,74%, o rata aproape egala celei inregistrate la referendumul privind Tratatul de la Maastricht, din 1992", scrie „Le Figaro".

„Le Monde": „Franta este prima tara care respinge Constitutia europeana".

„Alegatorii francezi au spus un Nu covarsitor Tratatului Constitutional european, un refuz de 55%, din care Jacques Chirac trage, partial, invatamintele, prin anuntarea unei schimbari a guvernului. Bruxelles-ul a luat act cu regret de rezultat, dar a considerat valid procesul de ratificare a textului Tratatului", noteaza „Le Monde".

„Le Parisien": „55% pentru Nu. Este enorm!"

„Scrutinul de ieri (n.r.– duminica) va intra in istoria celei de a V-a Republici. Francezii au votat masiv Nu. Ce seism".

„Liberation": „Bruxelles-ul, in cautarea planului B".

„L’Express": „Crepusculul lui Chirac".

„Les Echos": „Francezii au spus Nu Constitutiei, aruncand Europa in incertitudine". „Un soc pentru Europa si pentru Franta: alegatorii francezi au respins Tratatul Constitutional european. Mai slabit ca niciodata, Jacques Chirac a promis sa dea un impuls nou si puternic actiunii guvernamentale".

„Le Point": „Franta respinge categoric Constitutia europeana".

In editia sa electronica, revista „Le Point" preia stirile AFP referitoare la rezultatul referendumului.

Presa britanica se gandeste deja la optiunile pe care le are guvernul condus de Tony Blair, dupa Nu-ul francez.

„Financial Times": „Nu-ul francez lasa Tratatul european in haos".

„The Guardian": „Referendumul din Marea Britanie este sub semnul intrebarii, dupa ce francezii au dat o lovitura procesului ratificarii".

„Daily Telegraph": „Guvernul (britanic) va amana organizarea unui referendum, dupa ce alegatorii francezi au respins Tratatul".

„The Times": „Blair cere un moment de gandire si respinge luarea unei decizii rapide in privinta organizarii unui referendum".

Presa americana remarca si ea dificultatile de pe „batranul continent".

„The New York Times": „Victoria taberei NU a aruncat Franta intr-o debandada politica si pune in pericol cauza unitatii europene".