Stoica a organizat o dezbatere publica pentru a-si expune proiectul. Din partea conducerii PNL au fost prezenti ministrii Mona Musca, Bogdan Olteanu si Cristian David. Ceilalti au lipsit sub pretextul unei strategice sedinte de guvern. Mona Musca a vorbit in nume personal, sustinind ca „e obligatia PNL si a PD sa fuzioneze".

In schimb, vocile autorizate ale lui Tariceanu - Bogdan Olteanu si Cristian David - s-au opus ideii, spunind ca prioritare sint problemele Romaniei. Olteanu a subliniat ca optiunea crestin-democrata este sustinuta de electorat doar in proportie de 14% si ca PNL nu trebuie sa riste o ruptura cu alegatorii.

Ministrul a mai spus ca PPE „este cel mai circotas cind este vorba sa primeasca membri din Est" si ca, oricum, PNL nu e interesat de PPE, pentru ca „doctrinar nu se regaseste acolo". Si, de altfel, „la cite probleme avem de rezolvat in urmatorii ani, problema PPE nu e o chestiune serioasa, pentru ca nu figureaza pe agenda publica".

El l-a atacat indirect pe Stoica, reamintindu-i ca in 2002 PNL avea 7% si numai dupa venirea lui Theodor Stolojan la conducere a ajuns la 20%. Cristian David a completat criticind „tonul fatalist" folosit de Stoica.

PNL, „bolnavul dreptei"

Pe pozitii contrare s-au raliat imediat Crin Antonescu, Varujan Vosganian si Radu F. Alexandru. Vosganian i-a acuzat pe cei doi ca ilustreaza autosuficienta conducerii liberale. „Romania nu poate hrani doua partide puternice de centru-dreapta.

Daca PD merge in aceasta directie, trebuie sa fim constienti ca unul dintre aceste doua partide va inregistra un recul, cum s-a intimplat cu PNL si PNTCD", a avertizat el.

Antonescu a apreciat ca „PNL este bolnavul dreptei romanesti" si ca daca nu va actiona rapid „vom avea o dreapta romaneasca formata din socialisti refuzati (aluzie la PD - n.n.) si noi vor ramine un partid dedicat inundatiilor". Antonescu a criticat conducerea PNL, care a pierdut ocazia de a lansa o dezbatere pe tema dreptei la „congresul ratat din februarie 2005".

In favoarea proiectului Stoica au mai vorbit Ioan Ghise si Radu F. Alexandru. „Cei doi ministri nu au venit sa spuna «poate» au venit sa spuna «nu», ca la alegerile din PNL din februarie", a spus Alexandru. „Care alegeri?", a intrebat Antonescu, primind in schimb precizarea ca era vorba de alegeri in ghilimele.

Dovada ca cei nemultumiti ca la Congres au votat conducerea PNL in bloc, la pachet cu Tariceanu, s-ar putea alatura proiectului lui Stoica. „Cei care adera la ideile mele pot construi o platforma in cadrul partidului", a spus acesta din urma la finalul dezbaterilor. Stoica spune insa ca nu se va plasa in fruntea platformei.

„Numele meu genereaza la nivelul actualei conduceri a PNL o reactie de adversitate", a admis el.

Populari in diverse grade

Discutia a avut loc in lipsa reprezentantilor PD, desi acestia fusesera invitati la dezbatere. Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a declarat ca tema unei eventuale fuziuni intre PNL si PD „ramine in actualitate", dar va fi discutata dupa Conventia Nationala a PD din 25 iunie. In schimb, PPCD si AP au venit la discutii, dat fiind ca proiectul Stoica implica si inghitirea lor in noul partid. Ion Caramitru si Zoe Petre au exprimat interesul partidelor lor fata de proiect.

Tariceanu spune NU

Calin Popescu Tariceanu, refuza sa ia in considerare propunerile lui Stoica. Premierul a declarat ieri seara, pentru Cotidianul ca „problema PNL o reprezinta actul guvernarii". „Congresul extraordinar poate fi o preocupare sau un interes al celor de pe margine.

Pentru noi, ca partid, ceea ce conteaza este agenda publica si nu agendele personale ale unuia sau altuia dintre colegi", a declarat Tariceanu. In legatura cu proiectul lui Stoica de orientare a PNL spre polul popular, alaturi de PD si PPCD, premierul se exprima transant: „PNL este si ramine liberal din convingere si nu din oportunitate.

PNL s-a reconstituit in jurul ideilor liberale si este format din liberali. Dorim succes unei platforme populare si tuturor oamenilor politici care, identificindu-se ca populari, vor adera la ea".

Precizarea premierului vine in contradictie cu ceea ce tot el afirma duminica, la Iasi, legat de „necesitatea fuziunii cu PD". Orientarea aproape certa a PD catre PPE face imposibila fuziunea cu un partid care nu renunta la liberalism. Tariceanu isi mentine si punctul de vedere legat de alegerile anticipate, pe care Stoica le vede posibile. Conform premierului ele nu sunt o prioritate pe agenda partidului.