„La inceputul mandatului, in ianuarie 2005, mi-am asumat ca unul dintre obiectivele principale, relansarea celui de-al treilea operator GSM din Romania si am promis ca vom gasi solutia pana la jumatatea anului.

Astazi sunt in masura sa va anunt ca in urma demersurilor facute si a negocierilor purtate cu Romtelecom si cu grupul OTE din Grecia am reusit sa identificam solutia.

Astfel, conducerea Romtelecom, conducerea grupului OTE si a CosmOTE au semnat actele necesare privind relansarea operatorului Cosmorom", a declarat ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy, vineri, 27 mai 2005, in cadrul conferintei de presa privind relansarea operatorului de telefonie mobila Cosmorom.

De asemenea, Zsolt Nagy a subliniat ca relansarea Cosmorom va genera efecte benefice din punct de vedere al crearii de noi locuri de munca, a cresterii veniturilor la bugetul de stat si a investitiilor straine in Romania. „Grupul CosmOTE investeste 120 milioane de euro cash, bani care vor intra in compania Cosmorom.

Datoriile catre furnizori si alte datorii ale companiei au fost achitate de actionari si au fost capitalizate, rezultand urmatoarea structura a actionariatului: CosmOTE va detine 70% din actiunile relansatului operator, iar Romtelecom 30%.

De asemenea, CosmOTE isi asuma responsabilitatea finantarii si conducerii operatiunilor de relansare si operare a Cosmorom.

La conferinta de presa au mai fost prezenti Panagis Vourloumis - Presedinte OTE, James Hubley - Director General, Romtelecom si Evangelos Martigopoulos - Managing Director, CosmOTE. Relansarea comerciala a Cosmorom va avea loc pana la sfarsitul anului 2005.

Operatorul de telefonie mobila Cosmorom a fost infiintat la 15 ianuarie

1999. La sfarsitul anului 2004, Cosmorom avea 87.500 de utilizatori. In Romania, rata de penetrare a telefoniei mobile este de aproape 50%, numarul de utilizatori depasind 10 milioane. Inainte ca Adunarea Generala a Actionarilor si Consiliul de Administratie Romtelecom sa aprobe acordul dintre Cosmote Mobile Communications S.A.

(CosmOTE) din Grecia, ROMTELECOM si Cosmorom S.A, in urma caruia Cosmorom va fi relansat, operatorul de telefonie mobila Cosmorom inregistra datorii de peste 200 milioane Euro.