In lumea vorbitorilor de limbi straine a aparut Portofoliul European al Limbilor (PEL). PEL este o radiografie a aptitudinilor si competentelor intr-o limba straina, se adreseaza celor peste 16 ani si poate fi folosit de angajatori ca punct de reper. In PEL poate fi trecuta orice experienta lingvistica: o vizita in vacanta intr-o tara straina sau studiul cu bunica de origine straina.

Pasaportul este dotat cu grile care permit evaluarea gradului de cunoastere a unei limbi straine. El poate fi completat cu referate, diplome si certificate obtinute de-a lungul studiilor. Cu cit este mai stufos portofoliul, cu atit cresc sansele de angajare intr-o companie multinationala.

Romanii, si in special studentii, se inghesuie la centrele specializate din Bucuresti sa-si perfectioneze cunostintele acumulate in scoala. Engleza, germana sau spaniola sint cele mai cautate limbi straine.

Asociatia Centrelor de Evaluare Lingvistica din Europa introduce si in Romania Pasaportul lingvistic, un document cu care un candidat de peste 16 ani ii poate dovedi oricarui angajator in cite limbi stie sa vorbeasca.

Engleza, germana sau spaniola sint cele mai cautate limbi straine. Cu faima de mari poligloti, romanii, in special studentii, se inghesuie la centrele specializate din Bucuresti sa-si perfectioneze cunostintele acumulate in scoala.

Recent, in lumea vorbitorilor de limbi straine a aparut Portofoliul European al Limbilor (PEL). PEL este o radiografie a aptitudinilor si competentelor intr-o limba straina.

Elaborat de Asociatia Centrelor de Evaluare Lingvistica din Europa (ALTE) si The European Association for Quality Language Services (EAQUALS) pe baza nivelurilor lingvistice descrise in Cadrul de Referinta European, PEL are trei parti: pasaportul, biografia lingvistica si dosarul.

Pasaportul lingvistic reprezinta o privire de ansamblu asupra capacitatilor elevului in domeniul diferitelor limbi straine. Biografia lingvistica este organizata astfel incit sa implice elevul in planificarea propriilor activitati de invatare precum si in evaluarea progresului sau, iar Dosarul ofera posibilitatea de a selecta materialele care ii vor servi drept documente justificative.

„PEL se adreseaza adultilor (peste 16 ani) si va fi folosit de angajatori ca punct de reper. De indata ce institutiile abilitate sa evalueze nivelul de cunostinta al unei limbi straine vor adopta PEL, el va intra in vigoare si in Romania", ne asigura Catalin Tiberiu Nedin, coordonator al Departamentului Cursuri Examene si Cooperare din cadrul Institutului Goethe.

Mai multe diplome, mai multe sanse de angajare

Andre Rochais, atasat pe probleme de cooperare in domeniul limbii franceze, a declarat, la lansarea PEL in Romania, ca „in Franta are loc un adevarat «seism» prin introducerea cadrului european de referinta si accentuarea responsabilitatii factorilor implicati in invatare si mai ales in evaluare.

In acest sens, PEL se constituie intr-o serioasa provocare pentru metodologia si practica evaluarii sumative si formative".

Doritorii pot intra in posesia PEL de la Institutul Goethe contra sumei de 250.000 de lei. El este luat ca punct de reper si de Facultatea de Limbi straine din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai". In PEL poate fi trecuta orice experienta lingvistica: o vizita in vacanta intr-o tara straina sau studiul cu bunica de origine straina.

Portofoliul este dotat cu grile ce-ti permit sa-ti autoevaluezi gradul de cunoastere al unei limbi straine. El poate fi completat cu referate, diplome si certificate obtinute de-a lungul studiilor. Cu cit este mai stufos portofoliul, cu atit cresc sansele de angajare intr-o multinationala.

Obtinerea unui atestat oficial (pentru completarea portofoliului) sau dobindirea de cunostinte pentru continuarea studiilor in afara tarii sint principalele motive ce ii determina pe studenti sa invete o limba straina. Ei apeleaza la institute specializate pentru cursuri generale de limba sau pentru cursuri speciale.

Durata acestora variaza, in functie de institutie si de limba, de la 32-36 de ore la British Council si FIDES, la 45-60 de ore la Goethe si Cervantes. Predarea se face in limba respectiva si vizeaza dezvoltarea celor patru abilitati lingvistice: vorbitul, ascultatul, cititul si scrisul. „O conditie este sa invete si singuri, acasa", afirma Catalin Tiberiu Nedin.

Cursuri pentru examene la Universitati straine

Testele Cambridge si IELTS (International English Language Testing System - folosit atunci cind se are in vedere emigrarea) se pot sustine la British Council si FIDES.

Institutul Goethe acorda in urma testarii Zertifikat Deutsch (ZD) pentru nivelul B1 (mediu) - pragul de contact din Cadrul de Referinta al Consiliului Europei - Zentrale mittelstufenprüfung (ZMP) corespunzator nivelului C1 (avansat) si Zentrale oberstufenprüfung (ZOP) corespunzator nivelului C2 (atesta cunostinte foarte avansate de limba).

Diploma de Limba Spaniola ca Limba Straina (DELE) se elibereaza de Institutul Cervantes tot in urma sustinerii unui test de cunostinte.

Preturi intre 50 de euro si 145 de lire sterline

Un curs de engleza generala costa, la British Council, 145 de lire sterline, iar un curs pregatitor pentru examenul Cambridge - 160 de lire sterline. La centrul FIDES pretul este intre 70 si 100 de euro, iar la Cervantes intre 86 si 100 de euro pentru un curs normal. Cursurile pregatitoare pentru DELE costa 50 de euro.

Taxele se achita integral la inscriere, cuprind un abonament gratuit la biblioteca institutului si se pot returna doar in perioada de inscrieri.

In cazul Institutului Goethe, British Council si centrul FIDES exista si varianta studierii limbii straine in tara de origine.