Romanii mananca in fiecare zi alimente care contin aditivi alimentari. In ciuda faptului ca specialistii avertizeaza asupra consumului de E-uri, nimeni nu se poate feri de alimente "imbogatite" cu aditivi. "Este bine sa ne ferim de toate E-urile, dar mai ales de conservantii sintetici, de colorantii sintetici si de aditivii care accentueaza gustul.

Din pacate insa, nu prea mai exista alimente care sa nu contina E-uri. Este important sa ne uitam pe etichetele produselor si sa mancam alimente cat mai putin procesate.

Produsele mai ieftine au intotdeauna mai multe E-uri, asa ca aceia care tin la sanatatea lor ar trebui sa manance mai putin, dar bun", ne-a declarat Gheorghe Mencinicopschi, directorul general al Institutului de Resurse Alimentare. In Romania, este permisa utilizarea a peste 200 de aditivi alimentari.

Printre cele mai periculoase E-uri sunt cele care dau gust, mai ales o puternica aroma de carne (E 621, E 634, E 635), cele folosite in produsele proaspete, chiar si in paine, pentru a le conserva (E 210), coloranti folositi mai ales la bauturile nealcoolice si la sosuri (E 102 - galben, E 129 - rosu). Desi Romania urmeaza regulile UE in privinta aditivilor permisi, uneori mai ramane in urma.

Astfel, in Europa, doi aditivi coloranti au fost interzisi (E 231 si E 232), fiind catalogati ca pesticide, dar in tara noastra continua sa fie utilizati. Riscurile consumului de aditivi alimentari sunt multiple pentru sanatate, dar efectele nu apar imediat.

Atunci cand o persoana prezinta stari de oboseala, lipsa de concentrare, ameteli, dureri de cap sau balonari se poate gandi ca este urmarea consumului de aditivi. In cazul unor boli precum cancerul, componenta genetica este egala cu cea alimentara, imbolnavirea avand in general drept cauza ceea ce mancam, spun specialistii.

"Efectele sunt parsive pentru ca nu se simt imediat decat in cazul unor crize alergice. Impactul este pe termen lung, stimuland aparitia bolilor cronice si a celor degenerative. Astfel, au aparut situatii in care persoane cu varsta de 30 ani au boli care ar trebui sa apara dupa 60 de ani. Aditivii pot afecta viabilitatea unei natiuni", a mai spus Gheorghe Mencinicopschi.

E-urile pot avea efecte si dincolo de moarte, existand o tendinta de mumificare a celor decedati. Specialistii europeni au fost sesizati de faptul ca mortii nu mai putrezesc si, in urma unor studii, s-a demonstrat ca acest lucru se datoreaza consumului de conservanti sintetici. Medicii legisti din Romania nu au confirmat aceste ipoteze.