ContraBANDA Litorala – continuare

Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie continua seria de materiale realizate in cursul anului 2004 referitoare la Judetul Constanta. Materialele care urmeaza se refera la legaturile dintre mediul de afaceri si administratia locala din Constanta.

Adrian Nastase, extras din stenogramele PSD

Primarul municipiului Constanta, Radu Stefan Mazare, ramane unul dintre cei mai puternici, abili si stabili baroni locali ai PSD. In cei 4 ani ai primului mandat de primar, Mazare si-a construit un imperiu financiar consolidat pe o retea de firme controlate de el si apropiatii sai.

Multi dintre acestia au devenit consilieri locali sau judeteni, directori de departamente din Primarie si CJ sau conducatori ai regiilor subordonate Primariei.

O mare importanta in protejarea intereselor gruparii Mazare o are reteaua de presa (ziar, televiziune, retea de difuzare nationala) pe care a pus-o pe picioare Mazare si pe care o administreaza acum asociatul si prietenul sau Sorin Strutinsky. Sa detaliem citeva exemple care demonstreaza interesele lui Mazare si ale apropiatilor sai.

Imperiul Media

Fost ziarist la ziarul local Contrast, Mazare pune bazele trustului CONPRESS si ale ziarului TELEGRAF. Trustul media s-a extins de la an la an, iar publicatiile din Constanta care nu au fost acaparate de catre Radu Mazare ii sint prietene.

Primarul Radu Mazare nu prea este atacat de aproape nici unul dintre ziarele locale din Constanta si nici nu ar avea cum, deoarece detine cea mai puternica societate de difuzare a presei.

Presa constanteana se delimiteaza in doi poli distincti: Radu Mazare si George Basanceanu, respectiv CONPRESS – TELEGRAF si CUGET LIBER. Aproape toate celelalte ziare, cu mici exceptii, graviteaza pe post de sateliti in jurul celor doi poli. Si asta corespunzator nevoilor de publicitate, difuzare, cercuri de interese. La Constanta apar 5 saptamanale si 10 cotidiane. De asemenea mai sint 6 posturi de radio si 4 televiziuni.

Dintre acestea, Mazare controleaza direct sau indirect 6 institutii media, daca excludem orice legatura cu Gheorghe Veriotti, omul de afaceri care detine ZIUA DE CONSTANTA si ANTENA 1 Constanta in franciza. Cotidianul INDEPENDENT este cunoscut ca o aripa dura a TELEGRAF.

Legaturile sunt dupa cum urmeaza: REPLICA si ATITUDINEA apartin lui Tiberiu Nemet (PRM), iar legatura cu Mazare ar putea fi dedusa din alianta PSD – PRM de la nivelul politic local. Noua Realitate este ziarul lui Dumitru Martin, fratelui fostului prefect de Constanta, apropiat cu Mazare. Observator este ziarul lui Felix Stroe, fostul viceprimar al lui.

De cealalta parte, George Bosanceanu, recent retras din PSD, controleaza trustul de presa Cuget Liber, unde se tiparesc multe din ziarele constantene. Alte doua cotidiane care indraznesc sa se mai lege de Mazare sunt Romania Libera – editia de Dobrogea si Ziua de Constanta.

La capitolul saptamanale, Mazare controleaza doar unul – Impact – condus de Mircea Marcu, celelalte 4 sunt intr-un fel sau altul de partea lui George Bosanceanu. Cele 4 televiziuni, respectiv Neptun, MTC, Antena 1 si Realitatea TV sunt impartite.

Cu exceptia celor doua televiziuni nationale, NEPTUN este creatia si sprijinul lui Mazare, iar MTC are legaturi destul de stranse cu fostul ministru Miron Mitrea.

Afaceri pe si in banda cu Primaria

Unul dintre talentele primarului de Constanta este acela de a orienta banii bugetului local catre firmele sale, ale fratilor sai, Mihai si Alexandru, sau pur si simplu catre firme in care colaboratori apropiati de-ai sai sunt actionari. Bineinteles, dupa ce a avut grija sa se retraga din actionariatul firmelor in cauza.

Spre exemplu, in august 2002, Mazare angajase Primaria Constanta intr-un contract de prestari servicii cu SC CONPRESS HOLDING SRL. Obiectul contractului il constituie „Asigurarea serviciilor de paza a bunurilor publice si private apartinand municipiului Constanta, situate in statiunea Mamaia".

Pentru a nu lasa loc de interpretari, Mazare si presedintele CJ Constanta Nicusor Constantinescu se retrag si-si cesioneaza partile doamnei Sanda Ciocoiu. Mazare mentine insa firma in sfera sa de influenta: Sanda Ciocoiu este sotia lui George Ciocoiu, un apropiat al lui Mazare, fost pilot, si angajat la Primaria Constanta.

Pe de alta parte, printre actionarii firmei mai apar nume sonore ale cercului de afaceristi din anturajul lui Mazare: Sorin Gabriel Strutinski si Mihail Carciog.

Aceasta afacere a pornit dupa ce Mazare a solicitat Consiliului Local legalizarea taxei de protectie. Forma literara imbracata de aceasta taxa este cea de "desfasurarea in liniste a activitatii comerciale". Iar Consiliul Local, aproba fara cricnire. "Se platesc milioane bune in functie de suprafata spatiului pe care il detii.

Daca nu platesti, te trezesti pe cap cu tot felul de controale" , sustin foarte multi comercianti constanteni.

Perioada prestarilor de servicii se intinde din septembrie 2002 si pina in august 2005, "cu posibilitatea prelungirii". IAR Valoarea contractului a fost stabilita la 36,3 miliarde de lei, dar ea creste in fiecare luna, "indexata cu indecele pretului de consum pentru prestari servicii".

Paza orasului Constanta este impartita cu firma Top Security, la care actionar apare Dumitru Martin, fratele fostului prefect PSD.

Alta firma pe care o controleaza din umbra este MOBITOM, una dintre cele trei societati comerciale actionare la AQUALAND (firma care sustine si renumitul parc de dinstractii din Mamaia) – celelalte doua sint POMACOST si FIVE HOLDING. Doar din acest sir de firme se vede legatura lui Mazare cu MOBITOM si cu parcul de distractii (vezi schema alaturata).

MOBITOM se bucura de gratiile primarului Mazare si de disponibilitatea acestuia de a se alimenta din bugetul local. In urma unei licitatii din 2003, Primaria - reprezentata de Mazare si SC MOBITOM SA incheie un contract in valoare de 3 miliarde lei prin care sint atribuite „lucrari de marcaje rutiere in municipiul Constanta si statiunea Mamaia".

La putin timp dupa aceasta, printr-un act aditional, Mobitom mai capata de la Mazare un supliment de 600 milioane lei la contractul cu pricina, pe motiv ca se impune o prelungire a duratei contractului. Si daca tot se afla la Mamaia, Mobitom se mai pricopseste cu inca un contract, in valoare de 300 milioane lei, pentru « montarea, respectiv demontarea unui gard de protectie".

O buna afacere facuta cu aprobarea CL, a constat in faptul ca primul om al Constantei a pus patru placute cu numele sau pe patru fintini arteziene. La licitatia organizata in februarie 2004, s-au inscris in cursa obtinerii banilor doua firme: Mobitom si Five Holding. In spatele aminurora sta pitit Mazare.

(vezi schema) Dupa cum era de asteptat, cele doua firme "concurente" si-au impartit fintinile. Valoarea lucrarilor nu este deloc de neglijat: peste 22 de miliarde de lei.

Calculatoare de peste 13.000 de euro pentru fochistii din centralele termice

La sfirsitul anului 2001, primarul Mazare a ajuns la concluzia ca trebuie achizitionate 140 de calculatoare pentru "o mai buna implementare si eficientizare a sistematizarii contractelor individuale privind furnizarea energiei termice. Firma desemnata cistigatoare a fost "Dunarea Leasing" SA. Pretul pe care trebuia sa-l plateasca RADET, pina la finele anului trecut, a fost de 209.723 euro.

Prima problema cu acest contract este ca a fost incheiat anterior aprobarii date de consiliu. A doua este ca valoarea tranzactiei s-a ridicat la 1,85 milioane de euro, iar un calcul sumar arata ca fiecare calculator i-a costat pe constanteni 13.214 euro.

Rubrica "obiectul contractului" este completata: "Obiectul contractului este inchirierea in leasing a OBIECTULUI, avind caracteristicile precizate in Anexa 1 la prezentul contract" . Ce apare in anexa 1? Calculatoare model 4, tip IBM, cantitatea 140, pretul unitar 866 euro, pret total 121.240 euro.

In anexa 2 sint trecute esalonarea ratelor lunare si totalul ratelor de leasing, in suma de 202.509 euro. Apare o prima diferenta de 80.000 de euro intre valorile din cele doua anexe, diferenta care ramine in "aer". Nemai vorbind de diferenta pina la 1,85 milioane de euro din contractul initial.

Si treburile se complica pentru ca dupa semnarea tranzactiei cu Dunarea Leasing, primarul Mazare arunca datoria in curtea RADET hotarind ca aceste computere sa intre in dotarea Regiei.

In invirteala banilor publici si a hirtiilor acoperitoare, RDAET nu mai stia daca trebuie sa achite cele 1,85 milioane de euro, ori valoarea totala a ratelor de 202.509 euro, ori numai valoarea din anexa 1, adica 121.240 de euro.

Pentru ca in actul semnat de parti apare un capitol referitor la confidentialitate chiar si dupa incetarea contractului nimeni nu poate scoate o vorba de la partile implicate. Mai mult chiar, primarul Mazare isi da acordul pentru blocarea contului din Trezorerie a institutiei pe care o conduce in cazul neachitarii la termenele stabilite a ratelor catre "Dunarea Leasing".

Prin "Dunarea Leasing" SA, Primaria lui Mazare a mai achizitionat mai multe autoturisme si a adus si 115 autobuze Maz produse in Belarus pentru RATC. Pe linga aceste afaceri, scolile si gradinitele din Constanta au fost dotate cu calculatoare de la MB Distrubution prin Dunarea Leasing.

Contractul se ridica la circa 1 milion de euro si a fost derulat prin Regia Autonoma a Domeniului Public si Privat a carui presedinte CA era Nicusor Constantinescu.

Etichetat de catre Nastase

Activitatile gruparii Mazare erau foarte bine cunoscute de catre fostul premier al Romaniei, Adrian Nastase. Conform stenogramelor discutiilor dintre ministri guvernului Nastase, in ianuarie si februarie 2004 Mazare este etichetat de catre Nastase ca un contrabandist: „Cred ca situatia cea mai dificila este la Constanta.

(...) Adevarul e ca nici Mazare si oamenii lui nu sunt facuti pentru politica, sunt facuti pentru (...) pentru economie si pentru contrabanda." Si cunoscand totusi activitatile gruparii Mazare, PSD se lauda cu succesul obtinut de Radu Mazare la primaria Constantei.

Mai mult, la alegerile generale de la sfarsitul anului, din Constanta s-au catarat in Parlament 3 exponenti ai gruparii: Alexandru Mazare, fratele primarului, Corneliu Dida, consilier de taina al primarului si fost sef de directie in Primarie si Eduard Martin, fiul fostului prefect PSD in Constanta.

De mentionat ca singurul din afara gruparii care mai reprezinta PSD Constanta in Parlament este fostul ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu, care a ajuns senator. Ironica alaturare a fostului ministru cu o astfel de grupare!

Pol de putere

La sfirsitul anului 2001/inceputul lui 2002, Gheorghe Bosinceanu a reusit sa intre in posesia pachetului majoritar de actiuni de la Santierul Naval Constanta. La tranzactii, el s-a declarat reprezentantul firmei „Risource International", cu sediul in paradisul fiscal Insulele Marshall. Gheorghe Bosinceanu este omul lui Serban Mihailescu, pe care il cunoaste din perioada Petromin.

Cu ajutorul si la sfatul lui Miki Spaga, Bosinceanu a plecat din compania Petromin inainte de prabusire, intemeindu-si propria companie de shipping, cu nave preluate de la Petromin.

La ora actuala, Bosinceanu este proprietarul unui holding pestrit, care cuprinde: companie de shipping, societate de reparatii si intretinere nave, firma de paza, carciuma in Mamaia, hotel in Neptun, club de fotbal FC Farul, stadionul Gheorghe Hagi, trust de presa, editura, tipografie. Bosinceanu reprezinta un pol de putere care se opune gruparii Mazare.

De altfel, Bosinceanu s-a retras din postura de principal sustinator al PSD, in momentul in care echipa lui Mazare a fost instalata.

*Primaria Constanta - bratul inarmat al patronului Radu Mazare

Administratia lui Radu Mazare a adus la Constanta un fenomen destul de rar intalnit intr-o tara care doreste integrarea in Uniunea Europeana: falimentarea micilor intreprinzatori in favoarea firmelor in care sunt implicati primarul si apropiatii sai.

Printre patronii cei mai fericiti de pe malul Marii Negre se pot considera acum cei care platesc doar o „taxa de protectie" la actualul primar, taxa legalizata, aprobata de Consiliul Local Constanta, contestata si anulata mai apoi de un patron mai curajos.

Targul de legume-fructe – inchis in favoarea acolitilor lui Mazare

Unul dintre cei care a cunoscut pe pielea lui puterea primarului Radu Mazare este Vasile Costica, fost patron prosper, acum in pragul falimentului dupa ce a indraznit sa nu faca poteca intereselor actualului primar.

Propietar al firmei SC Diacomi Company SRL, Vasile Costica detinea, din 1999, unul dintre cele mai mari targuri de legume-fructe din tara, situat pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanta.

„Imi mergea foarte bine. Aveam cam 20 de angajati, darile si toate actele in regula. Imi mergea atat de bine incat insusi primarul Mazare a observat asta si a incercat sa ma scoata de pe piata. Si a reusit. Si-a deschis el, la o saptamana dupa ce a inchis afacerea mea, un obor ca al meu, la 1.000 de metri, si a bagat pe acte acolitii lui", spune Vasile Costica.

Problemele proprietarului de obor au inceput sa apara in vara anului trecut, cand Mazare intrase deja in ultimul an din primul mandat. „In august au venit in control si mi-au spus ca nu am curatenie, apoi mi-au retras Certificatul de Oportunitate, o autorizatie aberanta pe care trebuie sa o elibereze Primaria Constanta", mai spune Vasile Costica despre inceputul sfarsitului sau.

Astfel ca, pe 25 august 2003, primarul Radu Stefan Mazare semneaza dispozitia de inchidere a oborului detinut de Vasile Costica, in baza referatului intocmit a doua zi, pe 26 august acelasi an, in care se comunica firmei SC Diacomi Company SRL ca „ se suspenda Certificatul de Oportunitate nr. 5232/30.07.2003 eliberat de Primaria Municipiului Constanta".

Deci primarul Mazare a eliberat o autorizatie. Tot el, peste trei saptamani, isi retrage semnatura in baza unui motiv care avea sa apara abia a doua zi. Dupa ce semneaza toate actele, Mazare trimite in fata oborului opt gardieni publici si agenti de paza de la firma Conpress Guard, firma care apartine tot primarului din Constanta.

Dupa ce afacerea lui Vasile Costica a fost ingropata, la aproximativ 1.000 de metri, firma SC Varianta SRL a inceput o activitate similara, cu toate avizele si sprijinul lui Radu Mazare.

Conform actelor inregistrate la Registul Comertului, actionari la societatea care a avut cel mai mult de castigat in urma inchiderii oborului din bulevardul Aurel Vlaicu sunt Darie Gheorghe Cristian, proaspat consilier judetean, fratele sau Darie Valentin, ambii detinand cate 15 procente din SC Varianta SRL, Husein Ozghen, cu 5 la suta, si firma SC Mega Development SRL, care detine 65 de procente

din noul obor de legume-fructe. Ce din urma firma este insa detinuta de Hortolomei Moscu Sorina, apropiata a lui Radu Stefan Mazare si administrator la mai multe societati comerciale care apartin primarului Constantei.

Ca atare, in urma unor hotarari fara nici o logica luate de Radu Mazare, in urma carora s-a reusit inchiderea targului detinut de SC Dicomi Company SRL, singurii castigatori sunt un consilier judetean si fratele sau si apropiatii celui care a decis inchiderea targului.

Toate acestea l-au determinat pe Vasile Costica sa ceara in instanta suspendarea deciziei de inchidere a targului, iar apoi sa sesizeze organele de control, incepand cu PNA si terminand cu autoritatile de pe malul marii, in care a adus la cunostinta anchetatorilor neregulile savaraite de Radu Mazare.

In dosarul 461/CA/2003, Tribunalul Constanta a admis cererea firmei SC Dicomi Company SRL si a dispus suspendarea executarii dispozitiei lui Radu Mazare, de anulare a Certificatului de Urbanism. Asta nu l-a retinut insa pe Radu Mazare sa continuie represaliile, pana cand oborul lui Vasile Costica a fost complet inchis.

Comerciatul constantean a fost nevoit sa inceapa o alta afacere si priveste in fiecare zi la prosperitatea acolitilor lui Mazare. „Eu continui sa ma judec cu Mazare, pentru ca este un infractor. Pe mine m-a terminat, insa sunt multi comercianti care se afla in situatia mea", mai declara Vasile Costica.

*Brick – o afacere pentru care Mazare a schimbat reguli de circulatie, a batut piloni si a amplasat statii de troleibuz in fata concurentei

Alti intreprinzatori care au avut de suferit pentru ca stateau in calea intereselor lui Radu Mazare sunt cei care desfasurau activitati comerciale in jurul complexului comercial Brick, super-market la care detine actiuni si primarul Constantei. Magazinul Brick s-a inaugurat in primavara lui 2002, iar o data cu asta au inceput si necazurile comerciantilor din zona.

Cristin Marin, patron la SC Monica SRL, si Costica Nicolae Bucur, care detine firma SC BCD SRL, sunt doi comercianti pe care Radu Mazare nu a reusit sa-i scoata total de pe piata pentru ca desfasurau aceleasi activitati cu Brick-ul.

Cei doi detin cate un depozit cu materiale de constructii in apropiere de Brick si spun ca au pierdut multi bani si timp din cauza edilului sef al Constantei, care a vrut sa le inchida afacerile.

„Inca de cand s-a deschis Brick-ul au inceput problemele, pentru ca Mazare a incercat sa elimine toata concurenta. Si acum incearca. Mie mi-a bagat opt stalpi in fata portii ca sa nu mai pot sa trec cu masinile si sa aprovizionez depozitul. Apoi, desi este o strada cu trei benzi de circulatie pe sens, a pus semn cu si a pus doua masini care pandeau daca oprea cineva.

Cum aveam un client si oprea masina in fata portii, il amenda imediat. Venea omul sa cumpere un bec cu sapte mii de lei si la iesire trebuia sa plateasca 560.000 deblocatul rotilor. A doua oara nu mai venea", spune Cristin Marin.

In paralel cu amendarea clientilor, patronii concurentei erau verificati in fiecare zi de autoritatile constantene din subordinea Primariei.

„Dupa ce a deschis Brick-ul au trimis in control la mine Inspectoratul Teritorial de Munca, Oficiul Pentru Protectia Consumatorului, pe cei de la Protectia Mediului si pe absolut toti cei care erau subordonati lui Mazare, plus politia economica", mai povesteste Cristin Marin.

Toate amenzile date de inspectorii primariei au fost contestate si anulate mai apoi in instanta, dar Cristin Marin spune ca a pierdut din cauza primarului Radu Mazare peste un miliard de lei.

Vecinul sau, Costica Nicolae Bucur, si el patronul unui depozit cu materiale de constructii din apropiere de Brick, spune insa ca a fost la un pas de faliment din cauza problemelor pe care i le-a creat Radu Mazare. „Din cauza primarului era sa-mi inchid afacerile. Cand a deschis el Brick-ul, mi-a trimis controale si la celelalte depozite ale mele.

Spre exemplu, Primaria mi-a dat 100 de milioane de lei amenda pentru ca am pus o ghereta la poarta pentru paznic, am betonat parcarea din curtea mea si am facut un zid despartitor intr-un birou. Aveam in curtea firmei o baraca de vanzare, dar de la primarie au zis ca este constructie fara autorizatie si m-au amendat si pentru asta", declara Costica Bucur.

Patronul de la SC BCD SRL spune ca toate amenzile au fost contestate in instanta si anulate, dar dupa ce a cheltuit multi bani prin judecatorii. Cristin Marin si Costica Bucur au contestat in instanta si amplasamentul stalpilor prin care era blocat accesul autovehiculelor in incinta depozitelor.

Cei doi au avut castig de cauza si au obtinut scoaterea stalpilor de pe trotuar, insa sentinta a fost data abia dupa cateva luni, cand cei doi pierdusera deja multi bani. „Este bine ca Justitia inca mai functioneaza in Constanta.

Am obtinut hotarire judecatoreasca sa scoatem stalpii din fata portilor, insa deja trecuse perioada de vara, cand vanzarile la materiale de constructii sunt cele mai mari. Anul acela a fost pierdut pentru noi", mai declara Costica Bucur.

Statie de troleibuz in fata portilor, autorizatii numai pentru materiale de la Brick

Patronii de la SC Monica SRL si SC BCD SRL se pot considera insa fericiti pentru ca, dupa lupte grele cu primarul Constantei, inca mai au activitate. Nu acelasi lucru il poate spune Gheorghe Viorel, propietarul unui depozit de constructii aflat chiar langa Brick. „Eu am inchis depozitul, l-am vandut si am plecat. Acum nu fac nimic.

Am inchis din cauza lui Radu Mazare, care a amplasat o statie de troleibuz in fata portilor mele, ca sa nu mai pot sa bag masinile", spune Gheorghe Viorel, patron lasat fara ocupatie.

Pe langa eliminarea concurentilor, o alta metoda prin care Radu Mazare reuseste sa aduca profituri insemnate Brick-ului este foarte simpla: Primaria Constanta nu elibereaza autorizatie de constructii decat daca faci dovada ca ai cumparat materiale de la Brick.

„Am avut clienti cu care lucram de ani de zile, iar apoi au venit la mine si mi-au zis sa nu ma supar pe ei, dar nu mai cumpara de la mine, pentru ca de la Primarie le elibereaza autorizatii si le aproba deconturi doar daca duc factura ca au cumparat de la Brick toate materialele", mai declara Costica Bucur, care se afla pe piata materialelor de constructii inca din 1992.

Brick – fortareatza afacerilor Mazare

Am aflat de la primarul Mazare, dar si din declaratiile lui Nicusor Constantinescu, faptul ca Brik functioneaza intr-o hala care le apartine. Banii proveniti de pe urma inchirierii acestui spatiu comercial se varsa direct in conturile firmelor controlate de Mazare. Mai mult, o serie de firme la care Mazare poate nu are o participare directa, functioneaza la aceeasi adresa – Ion Roata nr 3.

Pe linga adresa pe care o au in comun, toate aceste firme lucreaza intr-un fel sau altul cu administratia locala.

Noi propunem, noi executam, noi incasam banii

In anul 2002, actualul presedinte CJ, Nicusor Constantinescu, in calitate de consilier local independent, a venit cu o propunere geniala: toate imobilele din municipiul Constanta trebuie sa aiba numere noi, conform "obligativitatii" primariei de a se alinia la standardele europene. Propunerea a fost imediat acceptata in Consiliu.

S-au stabilit si dimensiunile placutelor (150/75 mm), cu fond albastru si cifre galben-aurii scrise cu fontul Impact. Tot atunci s-a luat masura ca, toti cetatenii care pana la data de 4 aprilie 2004 nu isi vor fi montat placutele respective sa fie amendati cu sume cuprinse intre 400 si 750.000 lei.

Salutara propunere pentru uniformizarea orasului, numai ca "bunele intentii" ale consilierului si-au dat arama pe fata in momentul in care s-a desemnat firma care va confectiona placutele: Ideea Contrast, din strada Ion Roata Nr. 3, ai carei actionari sunt Radu Mazare, Sorin Strutinsky si cel care a avut ideea, Nicusor Constantinescu.

Traseele de transport extraurban - dedicatie pentru prieteni

Transportul extraurban a generat mari conflicte, intre cei care doreau sa se impuna pe piata si oamenii lui Mazare, care au ravnit la acest sector si s-au fosloit de puterea primarului Constantei pentru a elimina concurenta. Valentin Leauta a fost director general al firmei SC Grup Media Sud SA, firma la care actionar majoritar era controversatul Corneliu Iacobov.

In 2001, Leauta a deschis firma SC Dominu Rei SRL si a inceput activitatea de transport persoane pe ruta Constanta Navodari.

Transportul pe aceasta ruta este ravnit de Grup Media Sud SA, in favoarea careia autoritatile constantene au lucrat permanent: primaria a aplicat firmei Dominus Rei nu mai putin de 90 de amenzi intr-o luna, iar Autoritatea Rutiera Romana alte 15 amenzi, sanctiuni care totalizeaza doua miliarde de lei.

Amenzile erau date pentru ca firma nu avea autorizatie de transport, autorizatie care trebuia eliberata de Primaria Constanta. Valentin Leauta a declarat insa ca desi a avut toata bunavointa pentru a obtine aceasta autorizatie, Primaria Constanta a conditionat eliberarea autorizatiei de plata a 50.000 euro pe an catre o societate privata.

„Eu am vrut sa iau autorizatie de la Primaria Constanta, dar ei mi-au spus sa intru la autogara si sa efectuez plecarile de acolo. Autogara apartine lui Eugen Dabija, care se pare ca este un interpus al lui Marian Butnaru, seful ARR Constanta. Ei mi-au cerut 2 euro pentru fiecare autobuz care pleca din autogara. La un calcul aproximativ ar fi trebuit sa platesc cam 50.000 de euro pe an.

Legea imi permitea sa fac plecarile si din alta parte, dar nu ar mai fi obtinut ei nimic. Atunci s-au pus pe mine si au inceput sa-mi dea amenzi peste amenzi", declara patronul firmei SC Dominus Rei SRL.

Intr-o reclamatie depusa la Inspectoratul General al Politiei, Valentin Leauta aduce la cunostinta anchetatorilor intregul sistem cu care trebuie sa se confrunte pentru a-si putea desfasura in continuare activitatea.

Astfel, el spune ca a dat spagi la diferiti functionari ai statului, iar cand a refuzat sa mai contribuie, acestia au inceput sa-i puna piedici in desfasurarea activitatii: „Cameliu Babinciuc mi-a propus sa impart firma la inca patru persoane: Mircea Marcu, director general al Administratiei Porturilor Maritime, actualmente consilier in cadrul Ministerului Transporturilor, Butnaru Marian, seful

A.R.R. Constanta, si Corneliu Iacubov, acesta din urma nestiind de afacere, Babinciuc dorind sa se evidentieze fata de seful sau. Daca ma conformam, Cameliu Babinciuc a spus ca imi va acorda protectie", declara patronul firmei Dominus Rei.

Pentru ca a refuzat oferta, Leauta spune ca autoritatile au incercat scoaterea sa de pe piata, in favoarea firmei Grup Media Sud: „Printr-o prevedere ilegala strecurata in programul de transport, au impus ca autobuzele sa aiba minim 40 de locuri, iar ale mele aveau 35. Astfel, mi-au impus sa inchiriez 13 microbuze de la Grup Media Sud.

Apoi au infiintat ilegal un traseu suprapus cu al meu si anume Constanta – Navodari – Cap Midia, format din cinci masini, din care doua de la Grup Media Sud. M-au amenintat ca daca fac contestatie imi vor anula licenta de traseu si ca oricum nu am sanse sa rezolv lucrurile deoarece pe acest traseu s-a dat spaga la Bucuresti de 21.000 de dolari", se mai arata in reclamatia depusa la IGP.

Leauta mai spune ca Marian Butnaru i-ar fi cerut, in martie 2003, 10.000 de dolari „ca sa fie bine". Pentru ca am refuzat, a bagat pe traseu si Grup Media Sud. Reclamatiile depuse de Valentin Leauta la autoritatile statului nu au avut, pana acum, nici un raspuns.

Tot ce a reusit a fost sa anuleze o parte din cele peste o suta de amenzi primite de la Primaria Constanta si ARR, la Judecatoria Constanta aflandu-se dosare de contastatie pentru toate sanctiunile primite de SC Dominus Rei SRL.

Grup Media Sud (GMS) ii apartine omului de afaceri Corneliu Iacobov si este o firma de transport persoane. Administrator este Cameliu Vasilica Babinciuc, nascut undeva in zona Moldovei, al carui nume apare in citeva dosare penale privind contrabanda cu tigari, in anul 1997. Acum este membru de vaza al Tineretului Social Democrat, filiala judeteana Constanta.

Actionar la GMS era Vradicor Financiar Grup, unde Iacobov avea 25%. Un actionar Grup Media Sud este Elena Babinciuc, nascuta in 18-10-1947. In 2002, printre actionari de numara o anume Trofim Camelia Lenuta, cu 37%. In cartea de telefon a orasului Constanta, ea aparea drept Babinciuc Camelia Lenuta.

Probabil ca este una si aceeasi persoana cu actuala Babinciuc Elena care mai are acum inca vreo 7 firme prin Constanta. Grup Media Sud a construit un complex de agrement ecologic-piscicol in zona de protectie a cetatii Histria, continuind lucrarile incepute de SC CMC Duty-Free.

La CMC actionari erau, printre altii, Camelia Lenuta Trofim (Babinciuc), cu 25%, si Gabriela Cora Nistor, sora lui Iacobov, cu 50%. Corpul de Control al lui Nastase a facut un raport, Nastase a scris pe el „rog masuri ferme". Acum ceva timp s-au luat masuri ferme: s-a facut acolo un heliport.

Sponsorizari fortate

Concertele si activitatile culturale desfasurate pentru constanteni cu diverse ocazii sunt costisitoare, iar pentru acoperirea cheltuielilor Radu Mazare a adoptat "modelul Oprisan", de la Vrancea, si a cerut „ajutorul" patronilor din oras.

Astfel, primarul Constantei i-a facut sa inteleaga ca activitatile de Zilele Constantei sau de Revelion sunt pentru toti constantenii si de aceea trebuie sa contribuie cu bani. Astfel toti au inteles mesajul clar al lui Mazare: „cotizati la mine sau va trimit controale".

Patronii societatilor comerciale primeau la inceput o adresa din partea Primariei Constanta prin care erau rugati „sa se alature eforturilor Primariei si Consiliului Municipal prin sprijin financiar pentru o buna desfasurare a acestei manifestari, sens in care urmeaza a se incheia contracte de sponsorizare".

Apoi era incheiat un contract cu Asociatia Patronala Mamaia, reprezentata de primarul Radu Mazare. Evident, Asociatia avea cota ei din contracte. Totusi, in unele cazuri, chiar daca patronii au sponsorizat cu bani activitatile organizate de Radu Mazare, tot au avut probleme cand interesele comerciale s-au lovit cu cele ale primarului.

La fel de rau era insa si daca nu sponsorizai, pentru ca atunci trebuia sa primesti controale de la autoritatile din subordine Primariei, iar amenzile oricum se dadeau. „Mazare a venit si la mine sa-l sponsorizez. Nu am avut bani atunci, pentru ca ara o perioada mai proasta, si m-am trezit cu o gramada de controale pe cap. Mi-au dat amenzi de m-au uscat.

Pana la urma m-au facut sa inchid afacerea", declara Gheorghe Viorel, fostul patron al unui depozit de constructii care a fost nevoit sa inchida dupa ce in fata portilor a fost amplasata o statie de troleibuz.

Taxele lui Mazare: anulate in instanta, dar aplicate in continuare

Mandatele lui Radu Mazare au adus, la Constanta, si o serie de taxe pe care toate societatile comerciale din oras sunt obligate sa le plateasca. O parte dintre acestea au fost contestate in instanta si anulate de cite un intreprinzator mai curajos, insa primarul Constantei ignora in continuare Hotararile Judecatoresti si ii trece la plata pe toti patronii din oras.

Astfel, aproximativ 22.000 de comercianti sunt obligati sa plateasca lunar asa-zisa "Taxa pentru cresterea gradului de siguranta si liniste in derularea activitatii economice in Constanta, Mamaia si Satul de Vacanta", adoptata prin hotararea Consiliului Local Municipal Constanta nr. 540/2002, taxa care mai este numita de patroni drept „taxa de protectie".

Intreprinzatorii de pe malul Marii Negre spun ca toti banii care provin din aceasta taxa impusa de Consiliul Local se duc, de fapt, in buzunarul lui Mazare, prin firma pe care o detine primarul Constantei, Conpress Guard. In dosarul nr. 135/CA/2003 de la Tribunalul Constanta, mai multe societati comerciale au contestat legalitatea hotararii Coniliului Local, iar pe 9 ianuarie a.c.

instanta a dat castig de cauza intreprinzatorilor care au deschis procesul si au carecterizat drept nelegala taxa perceputa de Primarie. Asta nu l-a impiedicat insa de Radu Mazare sa perceapa in continuare „taxa de protectie", cele 22.000 de societati comerciale din Constanta platind lunar bani la firma primarului.

O alta hotarare a Consiliului Local anulata de instanta este HCLM nr.500/2002, privind aprobarea Regulamentului de eliberare a certificatului de oportunitate referitor la functionarea unitatilor comerciale. Astfel, in dosarul 190/CA/2003, SC Monica SRL a cerut in instanta anularea acestei hotarari a consiliului local, iar pe 11 august 2003, Tribunalul Constanta a hotarat anularea HCLM 500/2002. Nici aceasta hotarare judecatoreasca nu este respectata de Radu Mazare.

Cea de-a treia hotarare a CL Constanta anulata are numarul 100/2001, prin care comerciantii aveau obligatia sa detina Certificat de Functionare emis de primarie pentru a-si putea desfasura activitatea. In dosarul 259/CA/2002 Tribunalul Constanta a dat castig de cauza firmei SC Sicomar SRL, iar pe 2 iunie 2003 a decis ca HCLM 100/2002 este lovita de nulitate absoluta. Degeaba insa, banii sunt incasati in continuare.

Magazinele si firmele vizate sa achite taxa de sponsorizare sunt, de regula, cele din zonele care au cel mai bun vad comercial; desi li se spune ca sponsorizarea se face catre Primarie, patronii firmelor sustin ca banii merg catre Asociatia Oamenilor de Afaceri, infiintata de actualul presedinte al Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, sau catre Clubul de Handbal al carui presedinte este acelasi omniprezent Nicusor Constantinescu.

Mecanismul este simplu si ne-a fost explicat de unul dintre patronii norocosi, a carui firma a fost in regula, si verificat in teren si inregistrat pe suport magnetic de catre reporterii nostri: "Se iau la rand societatile pozitionate in zonele care constituie puncte de maxima atractie pentru turistii romani si straini.

Se cauta in acte pentru a se stabili daca exista ceva in istoria firmei de care te poti lega: datorii la Fisc, catre administratia locala etc. Daca intrunesti conditiile de mai sus si dai cu subsemnatul pe contractul de sponsorizare totul este OK si scapi de toate. Daca nu iti vine Garda Financiara pe cap si praf te face.

Numai daca ai toate actele in regula poti refuza, dar si atunci o faci cu inima stransa pentru ca s-ar putea sa te trezesti ca ti se ridica autorizatia de functionare si ti se inchide pravalia. Pana cand sa se pronunte instanta in acest caz mori cu dreptatea in mana. Au venit si la mine, dar i-am trimis la plimbare", a precizat D. E. din Constanta.

Alti patroni mai putin norocosi (in special cei din zona Perla-Casino din Mamaia) au fost amendati de Garda Financiara si li s-a pus in vedere sa se mai gandeasca daca vor sa dea sau nu o sponsorizare: "Nu am timp sa ne vedem acum, dar imi puteti spune ce anume doriti de la mine?… Aha! Cu sponsorizarea… Pai a venit cineva zilele trecute si i-am spus ca ne mai gandim.

Da! Cred ca o sa fim de acord ca, deh!, trebuie sa traim cu totii aici. Da' puterea e la ei, asa ca ne supunem, ce sa facem", a precizat E. N., care are un magazin alaturi de Casino in Mamaia, cand i-am solicitat sa discutam pe marginea controvesatei taxe.

Surse din opozitie care au dorit sa isi pastreze anonimatul au precizat ca toate magazinele din zona Perla-Casino Mamaia platesc chirie catre un anume Gheorghe Stoica, fost preot, raspopit pentru carente de conduita, fost consilier local si bun prieten cu primarul Mazare, care, la randul lui, detine Restaurantul Verde in aceeasi zona.

Chiria este cuprinsa intre 15.000 si 17.000 de euro pe sezon, in functie de amplasare.

Radu Stefan Mazare: "Care-i problema?"

Fost ziarist, Radu Mazare pare sa fi deprins tehnica de a evita raspunsurile transante. In fata tabloului general care se naste la Constanta, si anume ca o mana de oameni, indeobste aceiasi, pune incet-incet mana pe economie, pe politica si pe administratie, el cere cazuri concrete. Cand insa i se dau cazuri concrete, fie spune ca nu si le aduce aminte, fie le bagatelizeaza.

Pe scurt, Mazare a respectat litera legii: la ora actuala, nu este actionar majoritar sau administrator in vreuna din firmele care traiesc de pe urma colaborarii cu administratia locala. Insa, o privire mai atenta la structura acestor firme si la istoricul lor, ne arata ca Mazare s-a limitat doar la a respecta litera legii.

Pentru ca firmele despre care vorbim, si care au fost create de catre Mazare si asociatii lui, au fost transferate unor colaboratori apropiati. Practic, avem o puzderie de firme (vezi Schema) care au doua lucruri in comun: activitate profitabila cu administratia publica locala si actionari sau administratori dintr-un cerc restrans de apropiati ai administratiei Mazare.

Reclamagii

Radu Mazare considera ca toti cei care il acuza de faptul ca foloseste puterea administrativa pentru a "dirija" afacerile catre un anumit grup de apropiati de-ai sai sunt doar niste reclamagii notorii, prinsi de nenumarate ori de catre organele abilitate ca au incalcat legea sau reglementarile Consiliului Local.

"Dicomi nu-i acela pe care l-a sanctionat si OPC-ul, si Sanepidul?" - l-a intrebat el pe unul dintre subordonati, parand a-si aduce vag aminte de oborul lui Vasile Costica, desfiintat prin retragerea certificatului de oportunitate la o luna dupa ce il primise. "De aceea i-am retras certificatul de oportunitate, ca era acolo o mizerie de nedescris".

Cat priveste faptul ca instantele i-au dat patronului dreptate in cele din urma, Radu Mazare are un singur comentariu de facut: "E dreptul lui sa castige in instanta, care-i problema?".

La fel face si cu proprietarii depozitelor de materiale de constructii: "Pai era normal sa existe depozite de materiale de constructii in centrul unui oras turistic? Ia uitati la Practiker sau la Romstal, isi fac depozite la marginea orasului, nu in centru".

Din intamplare, principalul beneficiar al disparitiei concurentei este depozitul Brick, unde proprietarul plateste chirie tocmai firmei primarului, Sigma Trading. Cat priveste faptul ca aceleasi afaceri a fost preluate de catre firme apropiate de intersele sale, el spune ca asta e economia de piata, unii pierd, altii castiga.

La observatia ca cei care castiga sunt cam tot aceiasi care acum controleaza puterea politica si administrativa in judet, ba aspira chiar si la sferele puterii de la Bucuresti, primarul Constantei a gasit urmatoarea explicatie: "La fel ca in oricare alt judet, nu suntem foarte multi oameni bogati in Constanta si e firesc sa ne regasim si in consiliul local sau in cel judetean. Care-i problema?".

Oamenii primarului

Radu Mazare insista ca toate actiunile sale sa fie judecate strict prin prisma legii: "La Constanta este respectata in totalitate legea. Mie daca imi spune cineva <>, in momentul acela am iesit afara si am terminat discutia.

Deci la mine nu vii si-mi spui <>, ci-mi spui numele firmei si procentele pe care le am, altminteri nu am ce discuta". Treaba de procuror mai degraba.

Si totusi, e greu sa nu spui "afaceri legate de Radu Mazare" atunci cand oborul firmei Dicomi a fost desfiintat, iar in locul lui s-a nascut afacerea similara a firmei Varianta SRL, in care apare consilierul PSD Darie, fratele sau si omniprezenta Sorina Hortolomei.

Care afacere, spune Mazare, este, de fapt, o asociere intre Consiliul Local si Varianta SRL, in care Primaria a pus terenul si firma a venit cu investitia. Dar cum s-a nascut aceasta asociere? - l-am intrebat pe Radu Mazare. "Primaria a dat anunt in ziar" - explica primarul, dar lasa nelamurit contextul in care tocmai Varianta SRL a fost aleasa.

Si tot printr-un anunt la ziar dat de primarie explica Radu Mazare si nasterea afacerii Aqua Land, dar iar lasa un lucru nelamurit: cum se face ca a castigat contractul o firma abia infiintata, care se chema tocmai Aqualand, si in care gasim varati rude si prieteni de-ai aceluiasi primar?

Radu Mazare a negat rand pe rand toate acuzele care se regasesc in materialul de fata. Acolo unde i-am cerut detalii legate de companii, ne-a raspuns ca nu cunoaste detaliile, pentru ca el este preocupat in principal de mersul Primariei: „Eu nu fac firme, nu ma ocup de mersul firmelor unde sunt actionar, nu cunosc detaliile.

Eu stiu doar ce se intampla in primarie, este activitatea mea din ultimii 5 ani." Si totusi, averea sa colosala nu a fost stransa din salariul de primar: „Eu nici nu-mi incasez salariul de primar, il donez la o cantina.

Nu ma intereseaza nici profitul firmelor mele, stiu doar ca traiesc din acest profit, dar nu cunosc activitatea firmelor mele." Despre cei considerati a fi „oamenii lui Mazare" acesta declara: „Eu nu-mi cunosc nici directorii.

Cunosc foarte multi oameni in Constanta, dar asta nu inseamna ca ei sunt oamenii mei." Despre omniprezenta Sorina Hortolomei, aflata in actionariatul sau administrarea mai multor firme legate de Primarie, Mazare declara: „O cunosc, nu este verisoara mea, nu stiu nici daca este contabila. Ea are o firma de contabilitate si atat."

Cata vreme toate faptele care i se imputa au acoperire legala - sau un alibi legal - replica lui Radu Mazare ramane aceeasi: "Care-i problema?". El nu vede o problema nici in amestecul dintre oamenii de afaceri si administratia publica locala.

La fel, asocierea indirecta (pe filiera Hortolomei - Zelca) cu personaje pe care le considera a fi din lumea interlopa – fratii Vasea - nu i se pare relevanta.

Etichetat de catre Nastase

Activitatile gruparii Mazare erau foarte bine cunoscute de catre fostul premier al Romaniei, Adrian Nastase. Conform stenogramelor discutiilor dintre ministri guvernului Nastase, in ianuarie si februarie 2004 Mazare este etichetat de catre Nastase ca un contrabandist: „Cred ca situatia cea mai dificila este la Constanta.

(...) Adevarul e ca nici Mazare si oamenii lui nu sunt facuti pentru politica, sunt facuti pentru (...) pentru economie si pentru contrabanda." Intr-o alta discutie anterioara, Miron Mitrea admitea: „Sigur ca stim foarte bine care sunt si excesele lui Radu Mazare" . Si cunoscand totusi activitatile gruparii Mazare, PSD se lauda cu succesul obtinut de Radu Mazare la primaria Constantei.

Mai mult, la alegerile generale de la sfarsitul anului, din Constanta s-au catarat in Parlament 3 exponenti ai gruparii: Alexandru Mazare, fratele primarului, Corneliu Dida, consilier de taina al primarului si fost sef de directie in Primarie si Eduard Martin, fiul fostului prefect PSD in Constanta.

De mentionat ca singurul din afara gruparii care mai reprezinta PSD Constanta in Parlament este fostul ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu, care a ajuns senator. Ironica alaturare a fostului ministru cu o astfel de grupare!

*Datele din schema alturata au fost obtinute de la Oficiul National al Registrului Comertului din Romania in perioada august-octombrie 2004.

*Articolele au fost realizate de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, cu ajutorul unui program cu finantare PHARE. Informatiile prezentate nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene.