La aproape zece ani de la masacrarea, in numai citeva zile, a peste 7.000 de etnici musulmani de catre fortele de securitate sirbe la Srebrenica, o inregistrare video, prezentata miercuri Tribunalului Penal International de la Haga si transmisa o zi mai tirziu de televiziunea sirba, reda detaliile despre soarta acestora.

Drept rezultat, zece persoane surprinse in imagini au fost arestate, a anuntat Vojislav Kostunica, premierul Serbiei, noteaza „The New York Times".

Inregistrarea prezinta un grup al politiei paramilitare sirbe, numit „Scorpionii", care a fost binecuvintat de un preot ortodox sirb inaintea inceperii misiunii de masacrare.

Caseta, inregistrata de unul din membrii grupului, prezinta sase barbati numai piele si os, care au fost scosi dintr-un camion militar ce se deplasa din Srebrenica spre Treskavica, un masiv muntos de pe teritoriul Serbiei, la sud de Sarajevo.

Doi dintre captivi au fost luati si torturati intr-o casa, iar apoi, toti sase au fost aliniati cu miinile legate la spate si impuscati cu arme automate. La un moment dat, barbatul care filma a anuntat ca bateriile camerei video sint aproape consumate, avertizindu-i pe ceilalti ca va filma cit timp va putea.

Scenele de tortura nu au fost transmise, dar uciderea etnicilor musulmani a putut fi vizionata de publicul larg.

Cel mai grav masacru.

Caseta este privita drept o dovada de necontestat care arata ca fortele politiei sirbe, si nu numai cele sirbo-bosniace, au comis astfel de atrocitati, fapt care tulbura imaginea pe care o au unii dintre sirbi, ce continua sa sustina ca masacrul nu a avut loc niciodata.

Masacrul, care a inceput pe 11 iulie 1995, in asa-numita „enclava protejata" creata de Natiunile Unite si condusa de sirbi, este cunoscut ca fiind cea mai mare dintre atrocitatile comise in Europa dupa al doilea razboi mondial.

Aceasta ucidere in masa a reprezentat pentru fortele sirbilor-bosniaci ultimul pas spre o „purificare etnica" in statul bosniac si incheierea razboiului in termenii proprii. Atrocitatile au fost inabusite in cele din urma de interventia militara occidentala, care a pus astfel capat conflictului.

„Era Azmir al meu"

Nura Alispahic, o musulmana bosniaca, a avut un soc in momentul in care a deschis televizorul si a vazut imaginile, recunoscindu-l printre cei executati pe fiul ei Azmir, in virsta de 16 ani. „L-am vazut.

Era al doilea in rind. L-au impins. El s-a intors si l-am vazut. Era Azmir al meu", a spus femeia, care si astazi traieste intr-o tabara de refugiati.

Un alt prizonier executat, tot un adolescent, a fost de asemenea identificat de mama sa, insa familia a declarat ca femeia este prea socata pentru a putea raspunde intrebarilor presei.

Cei identificati si arestati dupa difuzarea inregistrarii vor raspunde in fata justitiei, a declarat premierul sirb Vojislav Kostunica.