In 2010 se va incheia perioada prognozata de profetul Brucan pentru ca „stupid people" sa isi incheie tranzitia. Am mers cu ritm de melc. La capatul drumului se afla inceputul normalitatii: citeva sute bune de kilometri de autostrada, poate chiar o mie, un salariu mediu de peste 400 de euro si un PIB egal cu cel din 1990.

In ciuda contrastelor care se vor pastra, vom trai intr-o societate din ce in ce mai aproape de cea occidentala. In economie, companiile multinationale vor ramine cele care vor da tonul la schimbare.

Cei 20 de ani de tranzitie anuntati de profetul Brucan ar trebui sa se termine in 2010. Practic, se incheie un ciclu economic util, dar care va fi durat mult prea mult. Il incheiem la fel de saraci, dar mai pregatiti pentru ce va urma.

Anul 2010 ne va gAsi in Uniunea Europeana. Romania va avea aceleasi obligatii si aceleasi beneficii ca restul membrilor. In schimb, se va lupta, inca, sa se apropie de acelasi nivel de trai. Daca pina in momentul aderarii conditia este sa indeplinim niste standarde minimale ale UE, dupa acest moment provocarea devine mult mai mare.

Ca membru al Uniunii Europene, si Romania va pune umarul sa ajunga din urma Statele Unite. Cuvintul-cheie este „competitivitate".

La munca de jos

Nu trebuie sa ne inchipuim ca vom lansa navete spatiale ca sa ajungem inaintea americanilor pe Jupiter. In continuare, va trebui sa facem lucrurile la care ne pricepem cel mai bine, oricit de putine ar fi ele. Locul Romaniei intr-un sistem economic performant este cam acelasi cu al unui gestionar de facturi intr-o multinationala.

Mai bine platit, ceva mai bine privit, dar a carui singura menire este sa le usureze treaba celor care produc valoare adaugata.

La PIB egal, trai mai bun

Din punctul de vedere al produsului intern brut, in 2010 Romania va fi la aproximativ acelasi nivel ca in 1990. Insa structura economica se va prezenta cu totul altfel, orientata spre piata. Din acest motiv, nivelul mediu de trai va fi mult mai ridicat. E drept, si discrepantele vor fi mai mari.

Milioanele de agricultori care trebuie sa se recalifice se vor traduce in probleme sociale mai mari decit ce a vazut Romania pina acum. La fel si sutele de mii de muncitori din industriile inca neperformante sau zecile de mii de patroni de firme care lucreaza la minima rezistenta.

Oameni si roboti

Esenta intregului proces sta in adoptarea cit mai rapida a tehnologiilor de virf si a metodelor de lucru mai eficiente. In aceasta prima faza putem oferi mina de lucru ieftina, dar cu siguranta nu asta este ceea ce vrem. Dupa anul 2010, robotii vor fi si in Romania mai ieftini decit oamenii.

Lucian Davidescu

„Stupid people" la virsta maturitatii

Alexandra Badicioiu

In 2010, romanii vor fi bintuiti de obsesiile Occidentului, dar isi vor accepta, in mod matur, responsabilitatile. Vor alerga, ca si in prezent, dupa imaginea vestica a succesului. Vor fi mai singuri, spun psihologii, dar mai ambitiosi si pregatiti sa evolueze.

Romanii vor parcurge in viitor drumul maturizarii. Defularea prin consum si obsesia Vestului vor face loc echilibrului. Peisajul autohton va fi stapinit de cultura ego-ului, dar si de efectele pozitive ale nevoii de a reusi.

Goana dupa bogatie si faima

„Obsesiile occidentale vor continua, probabil, sa puna stapinire pe corpul nostru, mai ales al celor tineri, prin tot ceea ce tine de „imaginea" lui sociala: alimentatie, body building, look etc. Chiar pina la limita nevrotica. Tulburarile de alimentatie, de pilda, vor continua probabil sa se inmulteasca", este de parere antropologul Vintila Mihailescu.

Psihologul Virgiliu Ricu imparte obsesiile Occidentului, preluate de clasa de mijloc de la noi, in trei categorii: prosperitatea materiala, carierismul si goana dupa succes. „Rich and famous incepe sa devina incet-incet obiectivul tot mai multor romani.

In urmatorii ani, ma astept la o maturizare in acest plan, in sensul ca, exact cum se intimpla acum in societatea americana, succesul sa nu mai fie sinonim cu prosperitatea materiala, ci sa insemne mult mai mult decit atit: fructificarea inclinatiilor si aptitudinilor personale, relatii armonioase", explica Virgiliu Ricu.

De altfel, maturizarea atitudinii si comportamentului romanesc este privita cu optimism de mai toti specialistii. „Cred ca pina in 2010, aceasta frenezie se va mai domoli si va incepe sa se aseze intr-o matca mai realista si mai matura", adauga Mihailescu.

Tentati de ecstasy

Dorinta de a imita comportamentul occidental, o sa aiba, insa, si efecte negative asupra romanilor. Predictiile psihologilor vorbesc despre tulburari de ego si exacerbarea individualismului. „Ne putem astepta la o inflorire a patologiilor narcisice (traim intr-o cultura a ego-ului) si a depresiei.

In plus, sa nu uitam ca societatea de consum infantilizeaza si creeaza dependenta, blocind sau impiedicind procesele de crestere in plan psihologic", considera Ricu. Vintila Mihailescu este de parere ca imaginile Occidentului, consumate in supra-doze, da societatii romanesti un aspect usor adolescentin.

„Cu sufletul" insa, cred ca lucrurile stau usor diferit: i-as vedea pe romani (mai exact pe cei din categoria in crestere rapida, a „oamenilor de firma") mai degraba tentati de ecstasy decit de prozak, ca sa spun asa, adica de mijloace care sa le ofere o excitatie maxima si rapida intr-o pauza de munca, decit de mijloace care sa-i calmeze si sa-i faca cit mai apti de inca o zi intensa de munca", mai spune antropologul.

Mentalitate de corporatie

Cele care au dat tonul schimbarii de mentalitate in Romania tranzitionala au fost firmele multinationale, specialistii fiind de parere ca ele vor continua sa aduca si de acum incolo modificari importante in peisajul romanesc.

Angajatii marilor companii internationale beneficiaza de programe de training si dezvoltare personala „de import", care-i ajuta in modificarile de atitudine si comportament. Informatiile privind afacerile, presa de business, dezvoltata in ultimii ani, usureaza, de asemenea, introducerea unei mentalitati orientate catre actiune si atingerea unor obiective ambitioase.

„Din ce in ce mai multi romani din clasa de mijloc se vor detasa de mentalitatea de victima a circumstantelor si isi vor lua destinul in propriile miini", prevede Virgiliu Ricu.

Zeci de ani distanta unii de altii

„Indivizi si grupuri de indivizi locuind la citiva zeci de kilometri unii de altii vor trai, intr-un fel, la citeva zeci (poate chiar sute) de ani distanta unii de altii", considera Mihailescu. Specialistii sint de parere ca in structura societatii, lucrurile se vor schimba lent, cu exceptia diferentelor dintre clasele sociale.

Ei spun ca societatea prezentului promoveaza ambitia si carierismul, impiedicind relatiile autentice dintre oameni. „Celalalt exista pentru a ne folosi de el, pentru a ne satisface nevoile noastre, pentru a ne admira, asculta si oferi atentie, ceea ce creeaza foarte mult loc pentru abuzuri.

Singuratatea in doi este din ce in ce mai frecventa, iar la serviciu se dezvolta comportamente si atitudini „politice". Instrainati de noi insine, ne simtim cu atit mai mult instrainati de ceilalti. Invatam sa comunicam eficient, dar descoperim ca ne este dificil sa gasim un mesaj de transmis", conchide Ricu.

Multilateral dezvoltat sau specialist

La nivelul educatiei, cei 15 ani petrecuti dupa revolutie, in care nu s-au intimplat schimbari de fond, determina profesorii sa creada ca si in viitorul apropiat modificarile vor fi doar de nuanta.

„Accentul se va pune pe dezvoltarea armonioasa a copilului: libertatea de a alege, de a se exprima, evitarea unor constructii sociale invechite referitoare la identitatea sexuala", spune Sorana Olaru-Zainescu, coordonatoare de programe de educatie nonformala.

Specialistii spun ca metodele de predare trebuie orientate spre diminuarea volumului de informatii si o specializare mai mare, in functie de aptitudinile copiilor.

Vor creste in importanta discipline ca informatica si limbile straine si se va accentua contextul international la discipline ca istoria, geografia sau literatura. „In istoria medievala, accentul se va deplasa de pe confruntarile militare spre studierea vietii cotidiene, a mentalitatilor si incadrarea acestora in evolutia generala europeana din acea perioada.

Vechile manuale, care infatisau numai fapte pozitive pe care le accentuau in mod evident, vor trebui inlocuite cu unele care sa prezinte in mod obiectiv victoriile si infringerile, efectivele armate si rolul unor personalitati. Astfel se vor forma in scoala caractere puternice care vor invata ca trebuie sa-si asume in mod matur, atit succesul, cit si esecul", spune Robert Stan.