Reprezentativa Romaniei a invins cu scorul de 3-0 (2-0) formatia Armeniei, miercuri seara, la Constanta, p[e stadionul 'Gheorghe Hagi', in preliminariile Campionatului Mondial de fotbal din 2006, Grupa 1 europeana. Golurile echipei antrenate de Victor Piturca au fost marcate de Ovidiu Petre (29) si Gigel Bucur (40, 78). Sa speram ca aceasta este doar inceputul unui nou drum pentru echipa nationala?

Fara a presta un joc deosebit, echipa Romaniei s-a impus destul de lejer in fata Armeniei, cu scorul de 2-0.

"Tricolorii" ataca din start, iar primele ocazii sunt cele ale lui Chivu, la faze fixe (5, 19), prima oara sutand in blocaj, iar apoi reluand peste poarta cu capul. Si oaspetii au o situatie la poarta noastra, Manuciarian sutand pe langa poarta (9).

O buna sansa a avut Hakobian (28), dar a alunecat in momentul finalizarii in careul nostru.

Sutul lui Marius Niculae (29), prins fara probleme pentru Berezovski, prefateaza deschiderea scorului: Coman centreaza in careu, iar Ovidiu Petre, venit din spatae, reia plasat in poarta cu capul (29): 1-0.

Ofensiva "tricolorilor" continua, iar Rat suteaza din unghi, insa, portarul Berezovski este prea bun sa fie surprins (35).

Scorul este majorat dupa un "triunghi" Plesan - D. Munteanu - Bucur, atacantul Sportului Studentesc inscriind si el primul sau gol la nationala, ca si Ov. Petre: 2-0 (40).

Finalul primei reprize (45) aduce si cea mai mare ocazie a oaspetilor, Hakobian sutand de la marginea careului in bara din dreapta portii lui Lobont.

Partea a doua a jocului a fost lipsita de ocazii in cea mai mare parte a sa, jocul desfasurandu-se intre cele doua careuri.

Ar fi de notat poate sutul slab al lui Coman (53) si incercarile de sut ale lui M. Niculae (77), blocat in doua randuri.

Bucur a reusit majorarea scorului si, totodata, "dubla", la capatul unui contraatac purtat de Ov. Petre, dupa o interceptie la centrul terenului (78): 3-0.

A fost o victorie normala si meritata a Romaniei, care a evoluat intr-o formula mult schimbata fata de jocul de sambata de la Rotterdam (0-2 cu Olanda), fiind pastrati doar cinci jucatori. A debutat la nationala si Ionut Mazilu, iar autorii golurilor au marcat in premiera sub tricolorul reprezentativei A.

Este demn de remarcat faptul ca acesta a fost primul meci din actuala campanie de calificare in care Romania nu a primit gol. Totodata, echipa nationala a Romaniei se afla la numai 2 goluri de reusita cu numarul 1.000, lucru ce va fi realizat, dupa toate probabilitatile, pe 17 august, pe teren propriu, cu Andorra.

Dorinel Munteanu a ajuns la un singur meci de recordul de selectii la echipa nationala, care este de 135 si ii apartine lui Gheorghe Hagi. |

PREMIERE

Meciul de la Constanta a adus si primele goluri pentru nationala ale lui Ovidiu Petre si Gigel Bucur. De asemenea, pentru prima oara in ultimele decenii, Poli Timisoara a avut cei mai multi titulari in echipa nationala: Gigel Coman, Ovidiu Petre si Cosmin Contra. Si, tot aseara, atacantul Sportului Studentesc, Ionut Mazilu, a debutat in echipa nationala.

OVATII

Dorinel Munteanu, cel despre care s-a spus ca se va retrage dupa acest meci, a fost aplaudat la scena deschisa de toti spectatorii de pe stadion in momentul in care a fost inlocuit cu Mazilu. Mijlocasul stelist (care a acumulat 124 de selectii, cu una mai putin decat recordmanul Hagi) nu a dorit, insa, sa faca vreo declaratie in privinta eventualei sale retrageri de la nationala.

CU CEHIA, TOT LA CONSTANTA?

Selectionerul Victor Piturca s-a declarat multumit de prestatia jucatorilor noi adusi la nationala si, de asemenea, a spus ca atmosfera a fost foarte buna. El a mai adaugat ca, "in proportie de peste 60%", si partida cu Cehia, din toamna, se va juca tot pe stadionul "Gheorghe Hagi".

Au evoluat echipele:

Romania: 1-Bogdan Lobont - 2-Cosmin Contra (17-Flavius Stoican, 67), 4-Gabriel Tamas, 5-Cristian Chivu (capitan), 3-Razvan Rat - 6-Ovidiu Petre, 7-Mihaita Plesan, 8-Dorinel Munteanu (capitan; 14-Ionut Mazilu, 84), 10-Gigel Coman (16-Nicolae Mitea, 77) - 11-Gigel Bucur, 9-Marius Niculae.

Antrenor: Victor Piturca.

Rezerve neutilizate: 12-Martin Tudor - 18-Sorin Ghionea, 19-Daniel Pancu, 15-Stefan Grigorie.

Armenia: 1-Roman Berezovski - 4-Sargis Hovsepian (capitan), 6-Romik Haciatrian, 3-Karen Dohoian, 18-Aleksandr Tadevosian -7-Ara Hakobian, 9-Hamlet Mhitarian (8-David Grigorian, 81), 10-Armen Sahgheldian, 2-Yeghishe Melikian - 13-Edgar Manuciarian (11-Arman Karamian, 54), 14-Aram Voskanian (5-Robert Arzumian, 46).

Antrenor: Henk Wisman (Olanda).

Rezerve: 12-Edel Bete - 15-Levon Pachaian, 16-Romeo Jenebian, 17-Galust Petrosian.

Arbitri: Athanassios Briakos, la centru, Konstantinos Dalas si Cristos Gennaios, arbitri asistenti (toti din Grecia).

Comisar FIFA Jean-Marie Philips (Belgia). Constanta, stadion "Gheorghe Hagi": 6.000 spectatori. Cartonase galbene: Melikian (54); cornere: 6-2.