O audiere asteptata de multa vreme, dar umbrita de evenimentele din ultimele zile din tara, a scos la iveala relatia dintre statul roman si teroristul international Carlos Sacalul. Acesta a fost angajat de Ceausescu sa-l captureze pe fostul spion-sef, generalul Ion Mihai Pacepa, dupa ce acesta a defectat in SUA, in 1978.

Generalul Nicolae Plesita, fostul sef al Centralei de Informatii Externe in perioada comunista, urmasul generalului Ion Mihai Pacepa la conducerea acestui serviciu de spionaj, a fost chemat de procurorii Parchetului Militar din Bucuresti, pentru a vorbi despre relatiile sale cu celebrul terorist.

Si asta, in cadrul anchetei pe care statul roman o desfasoara in privinta activitatilor lui Ilici Ramirez Sanchez, alias Carlos Sacalul, in Romania.

Generalul Plesita, al carui nume este asociat cu multe dintre actiunile cu caracter terorist din perioada dictaturii ceausiste, a facut numeroase declaratii de-a lungul timpului, in presa scrisa si audio-vizual, despre Sacalul, Ceausescu si generalul Pacepa, declaratii contradictorii, care mai mult au invaluit adevarul in ceata

PRINDEREA LUI PACEPA.

In interviul-serial in exclusivitate pe care generalul Ion Mihai Pacepa mi l-a acordat in urma cu cateva luni, acesta afirma ca, in 1980, serviciul de spionaj roman CIE, condus de generalul Plesita, l-a atras pe Carlos in Romania, i-a pus la dispozitie o vila, in care a locuit impreuna cu amanta sa, Magdalena Kopp, si l-a pompat cu informatii potrivit carora Pacepa ar fi fost "un simbol

international al perfidiei jidanesti". Scopul? Crearea unei baze ideologice pentru ca teroristul Carlos sa-l asasineze pe Pacepa, care in 1978 a rupt-o cu regimul comunist de la Bucuresti, devenind demnitarul cu rangul cel mai inalt al fostului bloc sovietic care a obtinut azil politic si protectie din partea Guvernului SUA.

Fuga din Romania a lui Pacepa l-a infuriat ingrozitor pe Nicolae Ceausescu, iar "angajarea" teroristului Carlos era solutia ideala pentru capturarea generalului in SUA, unde obtinuse protectia Guvernului american.

Informatia este confirmata de generalul Plesita, care a recunoscut, la audierile de la Parchet, ca Sacalul a fost chemat in Romania de Ceausescu, care i-a incredintat misiunea de a-l captura pe generalul Pacepa.

Omul de legatura al fostului dictator cu teroristul international Carlos, acum intemnitat in Franta, nu a fost nimeni altul decat urmasul lui Pacepa la conducerea CIE, generalul Plesita. Care confirma ca a avut o intalnire cu Sacalul intr-o casa conspirativa din zona Otopeni, pentru a discuta ordinul primit "de sus".

Potrivit lui Pacepa, CIE si unitatea sa specializata antitero, UM 0544, "i-au dat Sacalului o baza de antrenament in apropierea Bucurestiului, unde acesta si oamenii lui au consumat importante cantitati de munitie si exploziv".

ESECUL. Plesita sustine acum ca, ulterior, Carlos i-ar fi raspuns lui Ceausescu, prin intermediul sau, ca nu-l poate prinde pe Pacepa. La audierile din anul de gratie 2005, generalul Nicolae Plesita a afirmat ca dictatorul a renuntat la Carlos si i-a ordonat sa se ocupe personal de soarta lui Pacepa.

Ceea ce, dupa cum se stie, nu i-a reusit lui Plesita nici pana acum, generalul Pacepa supravietuind in SUA si colaborand cu CIA si autoritatile americane. Nicolae Plesita nu-i iarta gestul generalului Pacepa, considerandu-l si azi un "tradator" si afirmand, in repetate randuri, inclusiv lunile trecute, in cursul unor aparitii televizate, ca ar trebui ucis de orice soldat roman.

DOSARUL "EUROPA LIBERA". Ancheta din Romania trebuie sa stabileasca si implicarea lui Carlos Sacalul in controversata afacere "Europa Libera", post de radio finantat de Departamentul de Stat al SUA si a carui sectie in limba romana i-a "otravit" zilele lui Ceausescu, difuzand stiri despre adevarata fata a regimului sau.

Generalul Pacepa a declarat, in acelasi interviu in exclusivitate acordat Jurnalului National, ca, in noaptea de 21 februarie 1981, la sediul din München al postului de radio Europa Libera, a explodat o bomba, care a facut o gaura de peste opt metri in zidurile groase ale cladirii si a ranit opt persoane.

"Cativa ani mai tarziu, un ofiter al CIE, care lucra sub acoperire diplomatica in Germania, a cerut azil politic in SUA si a predat autoritatilor americane documente originale ale CIE, din care a rezultat, printre altele, ca aceasta actiune criminala a fost organizata cu ajutorul teroristului international Ilici Ramirez Sanchez, alias Carlos Sacalul, si a fost coordonata de generalul Plesita", declara Pacepa, in interviul acordat ziarului nostru.

In plus, la 28 iulie 1981, Emil Georgescu, unul dintre redactorii sectiei romane a postului de radio Europa Libera, care ironiza cultul personalitatii lui Ceausescu, a fost injunghiat de 26 de ori in fata casei sale din München.

Tot Pacepa precizeaza, in interviul pe care mi l-a acordat, ca "in raportul Serviciului de Securitate vest-german care descrie acest atentat se arata ca Emil Georgescu a fost salvat numai dupa numeroase interventii chirurgicale".