Fostul sef al spionajului romanesc, generalul in rezerva Nicolae Plesita, a fost pus sub acuzare de procurorii militari pentru acte de terorism contra pacii si omenirii, comise pe teritoriul Frantei si Germaniei.

El va fi internat, luni, la Spitalul Militar Central, pentru a se stabili daca are discernamint si daca suporta regimul de detentie.

Plesita a fost pus pentru prima data sub acuzare intr-un dosar penal, in 1997. Urmarirea penala impotriva lui a fost intrerupta intre anii 2000 si 2004, cit timp la putere s-au aflat PSD si Ion Iliescu.

Fostul spion-sef a fost implicat in tentativele regimului comunist de a reduce la tacere disidentii romani din Occident, prin intermediul unor mercenari celebri, precum Carlos "Sacalul".

Plesita e acuzat si de implicare in tentativa de asasinare a lui Ioan Mihai Pacepa, predecesorul sau la conducerea spionajului romanesc, dupa fuga acestuia in SUA.

Fostul sef al spionajului romanesc, generalul (r) Nicolae Plesita, a fost pus sub acuzare de procurorii militari pentru acte de terorism contra pacii si omenirii, comise pe teritoriul Frantei si Germaniei.

Surse judiciare ne-au declarat ca acest nou dosar pe numele lui Plesita a fost constituit in urma unei comisii rogatorii cerute de statul francez si a fost disjuns din cel care viza relatia generalului cu celebrul terorist Carlos "Sacalul".

Potrivit surselor citate, Nicolae Plesita va fi internat, luni, la Spitalul Militar Central pentru a se stabili daca are discernamint, avind in vedere faptele de care este acuzat, daca suporta regimul de detentie si daca afectiunile de care sufera pot fi tratate in reteaua sanitara a penitenciarelor. Plesita are acum 76 de ani si a suferit mai multe operatii la ambele picioare.

Legaturi cu teroristii

Fostul sef al spionajului romanesc a fost pus pentru prima data sub acuzare intr-un dosar penal, in 1997. Urmarirea penala impotriva lui a fost intrerupta intre anii 2000 si 2004 pentru ca, in urma cu citeva luni, sa fie redeschisa.

Dosarul in care este cercetat Nicolae Plesita este unul complex si se refera la tentativele regimului comunist de a reduce la tacere disidentii romani din Occident, prin intermediul unor mercenari celebri, precum Carlos "Sacalul". De toate acestea generalul nu ar fi fost strain.

De altfel, la sfirsitul saptaminii trecute, Plesita a fost audiat de procurorii militari si a vorbit chiar cu placere despre relatia sa cu teroristul pe care l-a caracterizat drept "un om simpatic". Fostul sef al spionajului a recunoscut in fata magistratilor ca a fost, de fapt, legatura lui Ceausescu cu "Sacalul".

"In ciuda faptului ca i-a fost recomandat de insusi Yasser Arafat, Ceausescu nu a vrut sa discute niciodata personal cu "Sacalul"", declara Plesita.

Banuit de incercarea de asasinare a lui Pacepa

Una dintre acuzatiile care i se aduc lui Nicolae Plesita este aceea ca ar fi fost implicat in tentativa de asasinare a lui Ioan Mihai Pacepa, predecesorul sau la conducerea spionajului romanesc.

Legat de aceasta acuzatie, Plesita le-a declarat procurorilor ca Nicolae Ceausescu i-a cerut lui Carlos sa-l "captureze" pe Pacepa care fugise in SUA. Teroristul nu ar fi reusit sa duca insa la bun sfirsit misiunea.

"Acest fapt m-a bucurat nespus. Nu numai pe mine, dar si pe ceilalti oameni din Securitate, intrucit eram invidiosi ca seful statului recurge la tot felul de mercenari, cind avea un intreg aparat de stat la dispozitie", a afirmat Plesita.

El a precizat apoi ca Securitatea a reusit sa-l tina sub control pe Carlos, in conditiile in care acesta era cautat de serviciile de informatii occidentale pentru o serie de antentate comise in statele vestice.

De altfel, Plesita a mai recunoscut ca el era cel care avea grija de Carlos ori de cite ori acesta facea o vizita in Romania. Astfel, generalul a relatat procurorilor cum il caza pe terorist intr-o casa conspirativa, "pe linga Otopeni". "Mai stateam cu el la un pahar de vin, ii dadeam ceva de mincare, dar niciodata bani", a spus Plesita.

Plesita ar fi pus la cale si uciderea lui Paul Goma

La dosarul generalului exista o plingere penala formulata impotriva lui de scriitorul Paul Goma. Acesta sustine ca, in calitatea pe care o avea - respectiv sef al Directiei de Informatii Externe - Plesita ar fi pus la cale asasinarea sa, prin intermediul unor scriitori-capcana. Totul se intimpla in perioada in care Goma se afla in exil la Paris.

In fata procurorilor, Plesita l-a contrazis insa pe Goma si a sustinut chiar ca acesta ar fi semnat un angajament, in baza caruia ar fi fost trimis de Ceausescu la Paris ca agent de influenta al Romaniei in mediul disidentilor din Franta.

Atentat la München

Potrivit martorilor audiati de procurori in dosarul "Carlos", in februarie 1981, autoritatile de la Bucuresti ar fi ordonat si finantat atentatul cu bomba de la sediul din München al postului de radio Europa Libera. Actiunea ar fi fost dusa la bun sfirsit de Carlos "Sacalul".

Implicit, de atentatul de la München s-ar face vinovat si Plesita, deoarece el a fost cel care ar fi tratat cu Carlos si ar fi pus la cale tragedia. Evident, in fata anchetatorilor, Plesita a negat si aceste acuzatii.

"Este o idiotenie sa crezi asa ceva, in conditiile in care eu aveam un buget anual de 1,5 milioane de dolari, in timp ce Europa Libera primea de la americani 80 de milioane", a sustinut el.