Pentru doua saptamani, Sibiul va fi gazda celei de-a II-a editii a «Zilelor Muzicale Romano-Americane», manifestare culturala organizata de Filarmonica de Stat Sibiu.

Festivalul va debuta joi, la ora 19.30, la sala Thalia, cu un recital de jazz simfonic si muzica de divertisment, dirijat de Sabin Pautza (SUA), avandu-l ca solist pe Nicolas Simon (SUA) si se va inchia pe 4 iulie, de Ziua Nationala a Statelor Unite ale Americii, cu un concert sustinut de grupul timisorean Bega Blues Band.

Zilele Muzicale Romano-Americane au adus la Sibiu muzicieni renumiti din Statele Unite ale Americii, instrumentisti de la Alabama Symphony Orchestra, Plainfiels Symphony- New Jersey, Houston Symphony Orchestra.

Toate concertele se vor desfasura la Sala Thalia, cu exceptia concertului din 23 iunie, care va avec loc la Biserica Evanghelica din Sibiu, unde exista cea mai performanta orga din Transilvania.

Ideea organizarii unui astfel de festival a apartinut initial muzicianului sibian Daniel Szasz, concert-maestru la Alabama Symphony Orchestra din SUA. Dupa succesul editiei de anul trecut, Filarmonica de Stat Sibiu a hotarat sa continue si sa dezvolte proiectul.

Manifestarea se adreseaza tuturor melomanilor, oferind o gama variata de stiluri muzicale: jazz, blues, rock simfonic, muzica clasica.

In cadrul festivalului vor putea fi audiate trei concerte simfonice: concertul de joi, 23 iunie, dirijat de Sabin Pautza (care va cuprinde prelucrari ale melodiilor de succes americane din anii 20, 30, 60, cele mai celebre lucrari din creatia compozitorului american George Gershwin si muzica de dans latino-americana) si concertele din zilele de 2 si 4 iulie.

In ultima zi a festivalului, pe 4 iulie, Bega Blues Band din Timisoara va sustine un recital de blues si jazz. Din formatie fac parte: Bela Kamocsa (voce, chitara), Johnny Bota (chitara bas, voce), Lica Dolga (percutie), Toni Kuhn (pian), Alexandru Bota (viola).

Alaturi de formatia timisoreana, vor canta, in calitate de invitati, Tom Smith, tromon (SUA) si Rick Condit, saxofon (SUA).

Programul Zilelor Muzicale Romano-Americane si detalii despre participanti

Joi, 23 iunie, ora 19.30 Sala THALIA: Jazz simfonic

Dirijor si compozitor: SABIN PAUTZA

Solist: NICOLAS SIMION, saxofon

SABIN PAUTZA

Nascut in 8 februarie 1943 la Calnic-Resita, compozitorul, dirijorul si profesorul Sabin Pautza a absolvit in anul 1965 Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucuresti. S-a specializat in compozitie si dirijat la Academia Chigiana din Siena, Italia.

Intre 1966 si 1984 a activat ca profesor de armonie, dirijat si orchestratie la Conservatorul «George Enescu» din Iasi. In 1984 s-a stabilit in SUA, unde a fost numit, prin concurs, director artistic si dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey, "Plainfield Symphony", la care activeaza si in prezent.

Dirijeaza frecvent in Europa, SUA si Australia, in cele mai renumite sali de concerte ("Carnegie Hall" din New York, "Santa Cecilia" din Roma, "Philharmonic Hall" din Sydney etc.). Este invitat deseori sa predea cursuri de maiestrie la diferite universitati americane si europene.

Sabin Pautza detine numeroase premii si distinctii romanesti si internationale: Premiul «George Enescu» al Academiei Romane, Premiul Uniunii Compozitorilor din Romania, Premiul «Rudolph Nissim» al ASCAP, Marele Premiu «Doctor Martin Luther King Jr», etc.

A primit titlul de Doctor in Musica, decernat de London Institute for Applied Research, cel de Doctor Summa Cum Laudae, acordat de Academia de Muzica «Gheorghe Dima» din Cluj-Napoca si titlul de Cetatean de Onoare al Orasului Plainfeld.

Numele sau figureaza in Who’s Who in Music (Cambridge) si in volumul "2000 de Americani Notabili", publicat de American Biographical Institute.

Compozitiile sale sunt publicate in totalitate de catre Editura San Nicobian din New York, iar firma Swift Music Group (SUA) editeaza in prezent "Seria Omnia" a compozitorului, din care au aparut deja primele zece CD-uri.

Vineri, 24 iunie, ora 19.30 Sala THALIA Studio (intrarea este libera)

"Jazz - Arta improvizatiei de la Bach la Oschanitzky"

Recital solo NICOLAS SIMION, pian si saxofon

In program:

Prelucrari de J.S.Bach, M.Mussorgski, C.Debussy, B.Bartok, G.Enescu,

C.Silvestri, S.Pautza, R.Oschanitzky, N.Coman, N.Simion

NICOLAS SIMION

Nascut in 1959, in comuna Dumbravita de langa Brasov, Nicolas Simion si-a inceput studiile muzicale la Liceul de Arta din Brasov, ulterior absolvind cursurile Universitatii de Muzica din Bucuresti (1983). Pasionat de jazz, excelent improvizator, la inceputul anilor ‘80 fondeaza formatia "Opus 4".

In paralel, Nicolas Simion a sustinut concerte ca solist (saxofon) sau ca dirijor cu orchestrele simfonice din Brasov, Tg. Mures, Bacau, Sibiu, Ploiesti, Radio-Bucuresti.

In 1988 emigreaza in Austria, la Viena, unde a avut sansa de a canta alaturi de mari interpreti ai jazz-ului international, inregistrand mai multe CD-uri. Intre acestea pot fi mentionate: "Transylvanian Dance" cu Tomasz Stanko, Ed Schuller, Victor Jones (1994); "Oriental Gates" cu Mircea Tiberian, Ed Schuller, Victor Jones (2004) etc.

Din anul 1998, Nicolas Simion se stabileste in Germania. Aici realizeaza un nou proiect, intitulat "Balkan Jazz", colaborand cu alti muzicieni de elita. A efectuat turnee de concerte in Germania, Elvetia, Austria, SUA, Japonia, Franta, Italia, Grecia, Polonia etc.

Este laureat al "Theodor Körner Förderpreis" (1995), acordat de Ministerul Culturii din Austria, pentru baletul "The Unfinished Square".

Sambata, 25 iunie, ora 19.30 Sala THALIA

"Romantic Expressions"

DANIEL SASZ, vioara - ALINA VOICU, pian

DANIEL SZASZ

Violonistul Daniel Szasz s-a nascut in anul 1970 la Sibiu, unde a si inceput studiul viorii la varsta de sase ani. La 12 ani se muta la Liceul de Muzica din Cluj, unde studiaza cu prof. Mihai Wunderlich. Isi continua studiile la Academia de Muzica "Gh.Dima" din Cluj cu prof. Andras Agoston si Victoria Nicolae.

Dupa 1990, cu Filarmonicia "Transilvania" din Cluj-Napoca a efectuat turnee in intreaga Europa. A studiat cu Alberto Lysy la International Menuhin Music Academy in Elvetia, iar dupa ce ajunge in SUA, cu Yair Kless, Gerald Jarvis si Patrick Rafferty.

Impreuna cu sotia sa, pianista Alina Voicu, castiga, in anul 1990, Public Price la Vittorio Gui International Chamber Music Competition (Florenta). Este laureat si al altor concursuri din Romania, Italia si SUA.

A aparut ca solist si a sustinut recitaluri in Romania, Austria, Italia, Ungaria si S.U.A. Incepand din anul 1997, Daniel Szasz ocupa postul de concert maestru in cadrul Alabama Symphony Orchestra.

ALINA VOICU

Nascuta in Romania, la Baia Mare, pianista Alina Voicu a studiat la Bucuresti cu prof. Ludmila Popisteanu si Gabriel Amiras si la Academia de Muzica «G.Dima» din Cluj cu prof. Ileana Prada. Dupa ce a emigrat in SUA.

(1993), a obtinut un Masterat in Muzica, sub indrumarea pianistului Jerome Rose si si-a sustinut Doctoratul sub conducerea prof. Amanda Penick. Alina Voicu a concertat in Romania, Austria, Ungaria, Germania, Italia si S.U.A.

A castigat premii de interpretare atat in Romania, cat si in SUA.: Edna Ocker Best Accompanist Award - 1994 Texas, Chautauqua Music Festival Concerto Competition - 1995 Chautauqua, New York etc.

In prezent, Alina Voicu activeaza la Indian Springs School, este fondatorul si directorul concursului Indian Springs Piano Competition (din 1998) si presedintele agentiei Astra Artists International.

Program:

1. E.Elgar: Salut d'amour op. 12

2. E.Elgar: Chanson de matin, op. 15 nr. 2

3. E.Elgar: Chanson de nuit, op. 15 nr. 1

4. A.Dvorak: Four Romantic Pieces op. 75

5. J.Brahms: Scherzo din Sonata F.A.E.

6. S.Rachmaninov (arr. M.Press): Vocalise op. 34 nr. 14

7.J.Massenet (arr. M.P.Marsick): Meditation din "Thais"

8.G.Fauré: Berceuse

9.G.Fauré (arr. A.Bachmann): Après un rève

10.C.Debussy (arr. J.Heifetz): Beau Soir

Duminica, 26 iunie, ora 19.30 - la Biserica Evanghelica (intrarea este libera)

Concert cu orga

JOHN McELROY, trompeta S.U.A. - DANIEL SASZ, vioara - URSULA PHILLIPI, orga

URSULA PHILIPPI

Ursula Philippi este conferentiar la Academia de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca si organista Bisericii Evanghelice din Sibiu, unde canta la cel mai mare instrument din Transilvania. A efectuat numeroase turnee in Europa, Kazahstan, Kirgizia, Japonia.

Repertoriul sau cuprinde muzica de la Renastere pana la avangarda muzicala, Ursula Philippi realizand in decursul anilor numeroase prime auditii. Dublul CD "Orgi istorice din Transilvania", produs la douasprezece orgi cu prestigioasa firma "Dabringhaus und Grimm" din Germania a primit Premiul Criticii Germane de Disc.

Program:

1. W.Boyce: Voluntary no. 1 pentru trompeta si orga (McElroy)

2. T.Albinoni: Sonata in do major pentru trompeta si orga (McElroy)

3. S.Barber (arr. J.Lanning): Adagio op. 11 pentru vioara si orga (Szasz)

4. H.Purcell: Trumpet Tune pentru trompeta si orga (McElroy)

5. J.Stanley: Trumpet Voluntary pentru trompeta si orga (McElroy)

6. G.B.Pergolesi: Sonata no. 12 in mi major pentru vioara si orga (Szasz)

7. J.B.Loeillet: Sonata in sol major pentru trompeta si orga (McElroy)

8. F.Schubert: Ave Maria op. 52 no. 6 pentru vioara si orga (Szasz)

9. J.Mouret: Fanfares si Rondeau pentru trompeta si orga (McElroy)

Marti, 28 iunie, ora 19.30 Sala THALIA (intrarea este libera)

Negro-spirituals si muzica romaneasca

"ARTIS VOICE QUARTET "

Miercuri, 29iunie-joi, 30 iunie, ora 19.30, Sala THALIA (intrarea este libera)

Masterclasses

JOHN McELROY, trompeta S.U.A.

JOHN MC ELROY - S.U.A.

Prim trompetist in cadrul Alabama Symphony Orchestra din anul 1974, John Mc Elroy are si o bogata activitate solistica. Absolvent al prestigiosului Curtis Institute of Music din Philadelphia, a fost membru al Philadelphia Concerto Soloists, Rittenhouse Brass Quintet si Yuong Audiences Inc.

si a facut inregistrari si turnee cu Philarmonia Orchestra, Atlanta Symphony si alte orchestre. John Mc Elroy a colaborat ca prim trompetist cu Grand Teton Music Festival (Jackson, Wyoming), cu Eastern Music Festival (Greensboro, Carolina de Nord) etc. A predat la Samford University, la University of Montevallo si Alabama School of Fine Arts.

In Romania a concertat la Cluj si Sibiu, in anii 2002 si 2004, conducand si cursuri de Masterclasses. In anul 2000, J. Mc Elroy a avut deosebita cinste de a fi inclus in Alabama Jazz Hall of Fame, alaturi de prietenul si fostul sau student Wynton Marsalis.

Joi, 30 iunie, ora 19.30 Sala THALIA

Recital de nai - CLAUDIA IORDACHE

la pian: NICOLETA METOIU

CLAUDIA IORDACHE

Nascuta la 12 iulie 1980 in Ramnicu Valcea, Claudia Iordache a absolvit in anul 2004 Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Facultatea de interpretare muzicala-flaut, clasa prof. Ioan Catianis. In prezent urmeaza o a doua specializare, la clasa de nai a maestrului Gheorghe Zamfir.

Este laureata a mai multor concursuri de interpretare muzicala, la Iasi, Timisoara, Odorheiul Secuiesc, Resita, etc.

Abordand un repertoriu variat, a sustinut concerte cu orchestrele simfonice din Craiova, Ploiesti, Ramnicu Valcea, alaturi de dirijori romani sau straini ca: Teodor Costin, Florin Totan, Mihail Stefanescu, Marian Didu, Juhani Nummminem (Finlanda), F.Giacosa,W.D'arrigo (Italia) etc.

Claudia Iordache a colaborat ca prim-flautista cu orchestra de tineret ''Eric Schumski'' si cu orchestra ''Sinfonia'' din Bucuresti, cu orchestra ''Sinfonietta'' a Filarmonicii ''Ion Dumitrescu'' din Ramnicu Valcea.

A efectuat turnee in Franta, Germania, Spania, Italia, Grecia, Austria, Coreea de Sud si a participat la emisiuni Tv, la inregistrarea coloanei sonore a unor filme, realizand totodata trei CD-uri la nai, cu lucrari din repertoriul universal sau din folclorul romanesc.

In program:

Lucrari de Gheorghe Zamfir, aranjamente si prelucrari pentru nai a unor piese de mare popularitate din creatia universala.

Sambata, 2 iulie, ora 19.30 Sala THALIA

"AMERICAN SYMPHONIC" - muzica simfonica de compozitori americani

Dirijor: EMILY FREEMAN BROWN S.U.A. - Solist: DANIEL SZASZ, vioara S.U.A.

EMILY FREEMAN BROWN - S.U.A.

Emily Freeman Brown a studiat dirijatul de orchestra si violoncelul la Royal College of Music din Londra, unde a fost in doua randuri distinsa cu premiul pentru dirijat Sir Adrian Boult.

A avut profesori celebri, printre care: Leonard Slatkin, Herbert Blomstedt, Franco Ferrara si David Effron.Datorita faptului ca a fost prima femeie care a obtinut doctoratul in dirijat din partea reputatei Eastman School of Music, a reusit sa ocupe postul de director muzical al Perrysburg Symphony Orchestra din 1977 pana in anul 2000, colaborand in mod curent, ca dirijor invitat, cu Toledo Symphony Orchestra.

A aparut la pupitrul a numeroase orchestre simfonice din S.U.A., Europa si America de Sud, printre care Rochester Philharmonic, Charlotte Symphony Orchestra, Syracuse Symphony Orchestra, Dayton Philharmonic, Cincinnati Chamber Orchestra, Eastman Virtuosi, Skaneateles Music Festival, Chicago Civic Orchestra, National Symphony of Chile si Bartók Ensemble.

A participat la activitatea institutelor muzicale din Santiago, Huston (American Fetival of the Arts), Interlochen si Chatauqua. In perioada 1987-1989 a fost dirijor-asociat la Eastmen Philarmonia si a condus Eastman Opera Theater, iar cu Bowling Green Philarmonia a facut inregistrari pentru Albany Records si Opus One Records.

I s-au publicat studii si articole de specialitate in revista BACH si in Journal of Conductors Guild - facand parte din conducerea asociatiei Conductors Guild. In prezent este director muzical si dirijor la Bowling Green Philarmonia and Opera Theater, in cadrul Bowling Green University din Ohio.

Program:

Howard Hanson - Simfonia a II-a "The Romantic"

Adagio-Lento-Molto meno mosso; Andante con tenerezza; Allegro con brio

Samuel Barber - Adagio pentru coarde

Samuel Adler - Uvertura pentru orchestra "Summer Stock"

J.Williams - Trei Piese pentru vioara si orchestra din "Schindler's List"

Morton Gould - American Salute

Luni, 4 iulie, ora 19.30 Sala THALIA

Blues, jazz - „BEGA BLUES BAND TIMISOARA": BELA KAMOCSA, voce, chitara - JOHNNY BOTA, ghitara bas, voce - LICA DOLGA,percutie - TONI KÜHN, pian - ALEXANDRU BOTA , viola Invitati: TOM SMITH, trombon S.U.A. - RICK CONDIT, saxofon S.U.A.

Formatia BEGA BLUES BAND din Timisoara obtine Marele Premiu pentru anul 2003, acordat celei mai bune formatii de blues-jazz din Romania, iar in anul 2004 Bega Blues Band a fost distinsa cu Diploma de Excelenta acordata de catre Primaria Municipiului Timisoara "pentru intreaga activitate muzicala si pentru promovarea imaginii Timisoarei in tara si in lume".

Bazele grupului "Bega Blues Band Timisoara"s-au pus la Festivalul de Jazz de la Brasov, editia 1983, cand Bela Kamocsa a fost acompaniat, pentru intaia oara, de catre Johnny Bota. Incepand cu anul 1989 se adauga noi membri grupului, pentru perioade mai lungi sau mai scurte.

In anul 1990 este lansata piesa «Blues de Timisoara», pe scena Festivalului de Jazz de la Bucuresti, care devine hitul de necontestat al trupei. In anul 1991 Bela Kamocsa si Johnny Bota adopta numele de Bega Blues Band pentru toate aparitiile lor comune.

De-a lungul anilor, grupul Bega Blues Band a cantat impreuna cu prestigiosi muzicieni de jazz: Claudia Raths, Elvin Jones, Charles Lloyd, Larry Corryell, Puba Hromadka si Paul Weiner, Istvan Gyarfas, Sylvain Beuf, Manuel Rocheman, Stephane Kerecki, Milos Krstic, Gyuri Jeszenski etc.

si a aparut in numeroase festivaluri sau concerte de jazz in tara - Brasov, Bucuresti, Craiova, Vama Veche etc. si strainatate: Debrecen (Ungaria 1991, 1992), Privas (Franta 1992), Frankfurt, Hamburg, Leverkusen, etc., (Germania 1994), Novi Sad (Yugoslavia 1994) etc.

In anul 1993 Bega Blues Band lanseaza primul CD de blues-jazz din Romania, Blues de Timisoara, la casa Studio Recording Soft Sistem, aparand totodata in numeroase emisiuni de radio si televiziune. Albumul "Te sponsorizez" apare in anul 2002.