Pentru a-i calma durerile de la genunchi, medicii italieni de la Bologna i-au facut lui Radoi infiltratii cu Depo-Medrol. Acesta e pe lista substantelor antidoping si pentru a putea fi folosit in caz exceptional trebuiau anuntate FIFA si UEFA. Radoi a facut si in 2004 infiltratii cu Depo-Medrol, dar la genunchiul drept.

El a stat atunci pe tusa intre 22 august si 30 octombrie, iar pina la finalul anului a mai jucat doar 7 meciuri. Specialistii romani in afectiuni la genunchi considera evaziv diagnosticul pus de italieni lui Radoi. Lia Lamor, specialist al laboratorului antidoping din Bucuresti, a explicat ce tip de medicament i-a fost administrat stelistului.

Rep - Doamna Lamor, la ce ajuta Depo-Medrolul?

Lia Lamor - Depinde de afectiuni. Se administreaza si injectabil. Se fac diferite tratamente.

Rep - E pe lista substantelor interzise?

Lia Lamor - Da! Contine corticoizi, care sint interzisi cu desavirsire in competitie.

Rep - Si in afara competitiei?

Lia Lamor - Atunci trebuie declarat. E o procedura mai vasta. Se intruneste o comisie si se da o scutire de uz terapeutic. Asta dupa ce medicul care se ocupa de pacient explica faptul ca medicamentul nu poate fi inlocuit cu altul.

Daca se aproba tratamentul sint anuntate apoi forurile urmatoare, cum ar fi federatii sau asociatii internationale. Abia dupa aceea se poate urma tratamentul.

Comisia de Disciplina a FRF se intruneste astazi, de la ora 11:00, pentru a treia oara in vederea analizarii cazului Radoi. Capitanul Stelei risca sa fie suspendat intre 4 si 8 etape din competitia interna in baza referatului facut de Victor Piturca.

Selectionerul sustine ca Mirel Radoi a parasit lotul, fara aprobare, inaintea meciului cu Olanda din 4 iunie, si il acuza pe jucator de indisciplina si lipsa de respect fata de echipa nationala.

La rindul sau, Radoi l-a contrazis pe antrenor. Luni, in fata Comisiei, el a declarat: "Piturca a fost cel care mi-a zis «du-te si fa-te bine, poti sa pleci de la echipa nationala»". Victor Piturca a reactiont vehement: "Radoi minte in ultimul hal".

Anuntul lui Ursu

In apararea sa, Radoi a prezentat si o adeverinta medicala de la clinica Isokinetic din Bologna, prin care atesta faptul ca pe 3 iunie a fost in Italia pentru un tratament injectabil la genunchiul sting.

Doru Viorel Ursu, presedintele Comisiei de Disciplina, a citit luni, in prezenta jurnalistilor, continutul actului, tradus din italiana: "Domnul Radoi Matei Mirel este afectat de sindromul algodistrofic ce afecteaza genunchiul lateral. Astfel, s-a facut o infiltratie intraarticulara cu Depo-Medrol de catre profesorul Marccaci.

Recomandam, consideram necesar, doua luni de repaus si executarea unui program de refacere specific. El a avut aceeasi problema anul trecut la genunchiul drept si a fost tratat cu rezultate bune cu acelasi protocol terapeutic. Semneaza: specialist in medicina sportiva doctor Gianni Nanni".

Infiltratie cu substanta interzisa

Gazeta Sporturilor a verificat tratamentul la care a fost supus Mirel Radoi de medicii de la Bologna. Investigatiile facute printre specialistii romani in medicina sportiva au relevat faptul ca infiltratiile intraarticulare cu Depo-Medrol au ca scop calmarea durerilor.

Problema este ca Depo-Medrolul contine substanta methylprednisolone, un corticoid interzis de la 1 ianuarie 2005, iar doctorii care il administreaza sint obligati sa anunte UEFA si FIFA, pentru ca jucatorului in cauza sa i se acorde "exceptia de uz terapeutic".

Bomba: Mirel e in culpa

Cristian Bivolaru, secretarul general adjunct al FRF pe probleme internationale, sustine ca pe adresa Federatiei nu a sosit pina ieri nici o adresa din Italia, care sa ateste ca Mirel Radoi a facut infiltratii intraarticulare cu Depo-Medrol.

Potrivit procedurilor in vigoare, medicii de la clinica din Bologna aveau obligatia sa instiinteze Comitetul olimpic italian despre tratamentul administrat fotbalistului roman, dupa care forul din Cizma trebuia sa anunte FRF.

Mai departe, Federatiei ii revenea misiunea sa obtina de la FIFA "exceptia de uz terapeutic" pentru ca Radoi sa fie absolvit de vina in cazul in care ar fi fost depistat pozitiv din cauza tratamentului cu Depo-Medrol. FIFA nu accepta demersuri dupa efectuarea tratamentului.

Va juca in preliminariile Ligii?

Potrivit medicilor italieni, Mirel Radoi nu are voie sa se antreneze pina pe 3 august. In cazul in care va respecta cu strictete instructiunile doctorilor, stelistul va rata meciurile din turul doi preliminar al Ligii Campionilor, programate pe 26/27 iulie, respectiv 2/3 august.

Cele doua luni de repaus coincid cu termenul maxim in care Depo-Medrolul este eliminat din organism.

Ce este Depo-Medrol

Este un medicament din categoria corticosteroizilor si este utilizat doar cu prescriptia doctorului in cazul unor inflamatii ale articulatiilor. Contine metilprednisolon, o substanta interzisa pe durata competitiilor sportive. Potrivit informatiilor oferite de fabricant, Depo-Medrol nu contine steroizi anabolizanti.

In indicatiile oferite de firmele producatoare se mentioneaza si efectele secundare ale medicamentului: boli ale articulatiilor, ruperea tendoanelor, subtierea pielii in locul unde a fost administrata injectia, stari de febra, frisoane, stari de delir.

REACTIA STELEI

„Radoi m-a rugat sa nu declar nimic"

Clubul i-a cerut medicului Stelei un raport, insa Mirel i-a interzis sa-l faca public

Fara sa nege informatia ca medicamentul administrat lui Radoi de catre doctorii italieni contine o substanta aflata pe lista celor interzise, conducerea Stelei a refuzat ieri sa faca orice fel de comentariu pe aceasta tema. "Cel mai bine va poate explica medicul echipei", au spus oficialii din Ghencea.

Contactat telefonic, doctorul ros-albastrilor, Radu Paligora, care abia miercuri s-a intors din Italia, a declarat: "Tot ce va pot spune este ca mie clubul mi-a cerut sa fac un raport medical si acolo am spus tot ce aveam de zis".

Rugat sa dezvaluie ce a scris acolo, Paligora a spus ca "Radoi m-a rugat sa nu fac public nimic si eu ii respect doleanta".

Surse apropiate conducerii Stelei sustin ca aceasta a fost informata de medicii italieni ca lui Radoi i s-a administrat un medicament continind o substanta interzisa.

Oficialii din Ghencea insa n-au anuntat acest lucru pentru ca au considerat ca jucatorul nu mai este in competitie, el fiind suspendat la ultima etapa, Steaua - Poli Timisoara, de pe 11 iunie.

ALT CAZ

Croatul Olici a fost prins la Euro 2004

Anul trecut, dupa meciul cu Franta de la Euro 2004, atacantul croat Ivica Olici a fost testat pozitiv, in urina sa gasindu-se urme de metilprednisolon, o substanta interzisa. Olici suferise o fisura la coasta in jocul cu Elvetia, iar doctorul echipei croate ii administrase Depo-Medrol, medicament impotriva durerii care contine metilprednisolon.

Judecat de Comisia de Disciplina a UEFA, Olici a fost gasit nevinovat, insa Federatia de la Zagreb a fost amendata cu 6.600 de euro pentru ca a incalcat regulile doping, neanuntind UEFA despre tratamentul facut de atacantul lui TSKA Moscova.

Ghionea depistat la timp

Inaintea meciului Armenia - Romania din noiembrie 2004, fundasului Stelei, Sorin Ghionea, s-a prezentat la reunirea echipei nationale, insa a fost trimis acasa de doctorul Pompiliu Popescu. Motivul? Afectat de o laringita, jucatorul luase fara prescriptia doctorului pastile de Oropivalone, un medicament care contine substante interzise.

Ghionea risca sa fie depistat pozitiv in cazul unui eventual control efectuat dupa jocul de la Erevan.

CU ACORDUL FIFA

Chivu a luat cortizon inaintea meciului cu Olanda

Cristian Bivolaru a dezvaluit ca echipa nationala s-a confruntat cu un caz similar inaintea "dublei" cu Olanda si Armenia din preliminariile CM 2006. "Chivu a avut niste probleme si a luat picaturi de nas cu cortizon. AS Roma a instiintat CONI, iar noi, la rindul nostru, am anuntat FIFA", a explicat federalul.

Chivu isi terminase tratamentul pe 30 mai, chiar in ziua in care a avut loc reunirea lotului, dar pentru a evita efectele ulterioare Federatia a cerut UEFA si FIFA prelungirea termenului de gratie pina pe 31 iunie, perioada in care capitanul "tricolorilor" a evoluat si in finala Cupei Italiei.