In intervalul 27 iunie-3 iulie, bursa isi suspenda activitatea pentru adaptarea softurilor in vederea denominarii. De luni, 4 iulie, pretul actiunilor va fi exprimat in lei noi. Astfel, cotatia actiunilor Banca Transilvania, in prezent 7.700 ROL, va deveni 0,770 RON cu pasul de cotare 0,005 RON. Ultima saptamana la bursa dinaintea leului nou a fost caracterizata de calm.

Exceptand oferta publica Flamingo, subscrierile in cadrul majorarilor de capital si OK-ul Comisiei de buget-finante din Senat pentru majorarea pragului la SIF-uri la 1a, am avut o saptamana destul de monotona la bursa, cu o valoare medie a tranzactiilor de 96 miliarde lei.

Chiar si in aceste conditii, investitiile in actiuni pot aduce castiguri duble fata de depozitele bancare, unde dobanzile au coborat sub 10%. De la inceputul anului, persoanele care au cumparat actiuni la SIF-uri sau la alte cateva societati si-au dublat investitia initiala. 100 de milioane lei investiti in actiunile Silcotib ar fi adus un profit de aproape 100 milioane.

Aceeasi suma investita in alte actiuni ar fi adus urmatoarele castiguri: 80 milioane pentru Maillis, 55 in cazul Artrom, intre 55-50 milioane pentru actiunile SIF Banat, SIF Moldova, Muntenia si Oltenia. In schimb, un plasament in actiunile Comelf Bistrita, Sofert Bacau ori Rafinaria Astra ar fi provocat o paguba de peste 60%.

Cele mai lichide societati raman Rompetrol Rafinare si Banca Transilvania, cu peste 15a din valoarea totala a tranzactiilor.

Saptamana trecuta, bursa a fost marcata de cateva evenimente importante: oferta publica Flamingo, expirarea ofertelor de majorare a capitalului la Banca Transilvania si Impact. Pretul final al unei actiuni la Flamingo a fost de 23.000 lei, in conditiile in care cei interesati puteau opta pentru preturi intre 18.000 si 24.000 lei pe actiune.

La Banca Transilvania si la Impact, actionarii vechi au putut cumpara titluri la preturi mult mai mici decat valoarea pe bursa: 4.000 lei pentru o actiune noua la Banca Transilvania, fata de cotatia de 7.700 lei sau 1.950 pentru o actiune Impact, fata de pretul actual de 3.820 lei.