Plecat de trei luni in Arabia Saudita, Anghel Iordanescu a acordat pentru ProSport primul sau interviu dupa demisia sa de la nationala. Miine seara, pe Anghel Iordanescu il asteapta unul dintre cele mai importante meciuri ale carierei sale: finala Cupei Campionilor din tarile arabe, echivalentul Champions League pentru lumea araba.

In primul tur, echipa lui Iordanescu, Al Ittihad Jeddah, i-a invins cu 2-0 in deplasare pe tunisienii de la CSS Sfaxiene, luind astfel prima optiune pentru returul de miine.

In aceasta perioada fierbinte pentru General, cind echipa este implicata si in play-off-ul pentru titlul din campionatul Arabiei Saudite, ProSport l-a vizitat pe Anghel Iordanescu in Orientul Mijlociu, obtinind primul interviu al antrenorului dupa plecarea sa de la nationala Romaniei.

Rep. - Domnule Iordanescu, cum e campionatul Arabiei Saudite?

Anghel Iordanescu - Fotbalul din tara asta a crescut enorm, dovada si calificarea nationalei lor la Cupa Mondiala. Sint cinci-sase echipe de top, care lupta permanent pentru titlu. Acum jucam un fel de play-off.

Rep. - Dar echipa dumneavoastra?

Anghel Iordanescu - Ce sa zic, e un club puternic, anul trecut au cistigat Cupa Campionilor Asiei. Patronul este un om de afaceri foarte bogat si investeste enorm in echipa, este marea sa pasiune, deci avem conditii excelente.

Rep. - Jucatori straini aveti?

Anghel Iordanescu - Da, trei. Brazilianul Sergio Ricardo, columbianul Sergio Herrera si sirbul Dean Petcovici. Aici strainii fac diferenta, mai ales in cazul echipelor care ramin mult timp fara jucatorii convocati la nationala, cum e cazul nostru, care dam opt jucatori.

Rep. - Ati negociat cu arabii in mare secret si nimeni n-a stiut ca ati plecat la Jeddah. Acum ati putea sa ne vorbiti despre cum ati ajuns in Arabia Saudita? Ati avut un impresar, ceva?

Anghel Iordanescu - Nu, a fost pur si simplu o intimplare. Va dezvalui acum ca, in timp ce eram selectionerul Romaniei, am avut o oferta de a prelua echipa nationala a Arabiei Saudite. Am declinat atunci propunerea lor, pentru ca nu puteam pleca in acel moment, iar ei se cam grabeau.

In primavara acestui an, omul din federatia saudita cu care purtasem discutiile m-a pus in legatura cu Al Ittihad, care cauta antrenor. Asta a fost.

Rep. - Dar spuneati in primavara ca nu mai vreti sa antrenati prea curind...

Anghel Iordanescu - Asa este, intentia mea era sa stau pina spre toamna, sa ma linistesc. Dar recunosc ca oferta sauditilor a fost pur si simplu de nerefuzat.

Deceptia plecarii de la nationala

Rep. - Ati fost extrem de izolat in acea perioada, dintre demisia de la nationala si plecarea spre Jeddah...

Anghel Iordanescu - Da, am avut si eu nevoie de o perioada de liniste, am simtit nevoia sa stau retras.

Rep. - Regretati ca ati parasit echipa Romaniei?

Anghel Iordanescu - Evident, a fost o mare deceptie. Nu a fost deloc o decizie usoara. Dar imi revin, asta este viata antrenorilor.

Rep. - Haideti sa vorbim putin despre echipa nationala. Ce ziceti de mult-discutatul schimb de generatii?

Anghel Iordanescu - Doar Piturca poate rezolva aceasta chestiune, trebuie sa i se dea credit, sa fie ajutat. Dar noi avem deja jucatori tineri in echipa. Nu vreau sa para ca ma laud sau ca-mi arog merite, dar schimbul de generatii a fost inceput de mine.

Eu i-am promovat pe Dica, Bratu, Ghionea, Plesan, Mitea si altii, am dat doar citeva exemple. Dar sa nu uitam ca la momentul meciurilor cu Norvegia si Danemarca nu puteam renunta la jucatorii cu experienta, era nevoie de ei.

Rep. - Multa lume v-a blamat, domnule Iordanescu, pentru intrarea dumneavoastra in politica. Regretati acel pas?

Anghel Iordanescu - Nu, absolut deloc. Eu am facut-o doar din dorinta de a face ceva mai mult pentru oameni. Si sa ajut sportul.

Despre despartirea Nasului de FRF...

Rep. - Dar erati si selectionerul Romaniei...

Anghel Iordanescu - Da, dar puteam sa fac si una, si alta, sint convins. Nu as fi fost un caz unic. Si Oleg Blohin este in Parlamentul Ucrainei, si in Germania este un antrenor parlamentar, la fel in Belgia, parca Wilmost...

Rep. - Ce ziceti de revenirea lui Mutu?

Anghel Iordanescu - M-am bucurat foarte mult ca a ajuns la Juventus si a fost rechemat la nationala... In jurul lui, a lui Chivu, a lui Pancu, se poate construi o echipa solida.

Rep. - Dar despre anuntata retragere a lui Mircea Sandu de la conducerea Federatiei Romane de Fotbal ce spuneti ?

Anghel Iordanescu - (Ezita, afisind un zimbet discret) As prefera sa ma intrebati atunci cind se va intimpla asta...

Nu crede escapada de la Craiova

Rep. - Ati reusit, domnule Iordanescu, sa va impuneti stilul dur si in Arabia Saudita?

Anghel Iordanescu - Acum vorbiti de stilul dur si in tara scriati ca scapam jucatorii din mina... Adevarul este ca aici fotbalistii au o alta mentalitate, trebuie sa lucrezi altfel cu ei. Au un nivel ridicat de trai, multi sint instariti, nici nu simt daca le dau o amenda. Bine, eu oricum nu dau niciodata amenzi la jucatori...

Rep. - Au avut jucatori ca Mutu sau Chivu tratament preferential, ii lasati sa plece din cantonament?

Anghel Iordanescu - Speculatii. Nu e adevarat. Eu ii convocam lunea, iar luni seara le dadeam liber pina marti. Nu aveau nevoie sa fuga din cantonament.

Rep. - Dar celebra escapada de la Craiova?

Anghel Iordanescu - Credeti-ma, sincer, eu nici acum nu cred ca este adevarat.

Rep. - Dar ii puneati pe secunzi sa-i pazeasca pe jucatori, pe holul hotelului?

Anghel Iordanescu - E poveste. E drept, treceau secunzii pe la ei prin camere, pe la 23:00-23:30, dar e ceva normal, nu ii pazeam sa nu fuga.