Pentru a putea declansa procedura alegerilor anticipate, cancelarul german va cere astazi ca Parlamentul sa nu-i acorde votul de incredere. Schröder are nevoie de un „Nu" pentru a putea cere presedintelui dizolvarea Parlamentului si anuntarea anticipatelor. Metoda este la limita Constitutiei.

Germania e in campanie electorala, desi presedintele tarii nu a cerut inca organizarea alegerilor anticipate. Desi exista doua precedente, metoda aplicata de cancelarul Gerhard Schröder pentru dizolvarea Parlamentului se afla la limita legii, unii parlamentari exprimindu-si intentia de a depune o plingere la Curtea Constitutionala, informeaza „Der Spiegel" in editia online.

Constitutia germana nu prevede dreptul cancelarului de a dizolva Parlamentul, pentru a nu se repeta o situatie similara celei in care Adolf Hitler a ajuns la putere. Aceeasi procedura a fost totusi aplicata si de cancelarii Willy Brandt in 1972, si de Helmut Kohl, zece ani mai tirziu.

Guvern in imposibilitate

Dupa alegerile din landul Renania de Nord-Westfalia, in care social-democratii lui Schröder au inregistrat o infringere zdrobitoare, cancelarul a decis ca a venit momentul pentru alegeri anticipate.

Desi ar fi putut pur si simplu sa-si dea demisia, Schröder a ales o cale mai populista, opineaza „Der Spiegel": votul de incredere al Parlamentului. Cancelarul a argumentat miercuri, intr-o sedinta cu ministrii, ca guvernul se afla in imposibilitate de actiune, situatie care ar necesita votul de incredere si le-a cerut partidelor aflate la guvernare sa se abtina sau sa voteze cu „nu".

Antje Vollmer, vicepresedinta Parlamentului, a calificat aceasta procedura drept „deosebit de indoielnica din punct de vedere constitutional". Dupa votul de blam si acordul presedintelui de a dizolva Parlamentul, Curtea Constitutionala va fi insa cea care va decide legalitatea procedurii.

Frica de Hitler in Constitutia germana

Constitutia germana actuala a fost in asa fel formulata incit sa se evite aparitia unui alt dictator. Astfel, a fost inlaturat dreptul de autodizolvare al Parlamentului, iar presedintelui i-au fost reduse prerogativele. Puterea este impartita intre cancelar - seful guvernului in Germania, Parlament si presedinte.