Presedintele american George W. Bush i-a incredintat lui John Negroponte conducerea unui nou serviciu secret american, creat in cadrul FBI. Este vorba despre Serviciul National de Securitate, care va fi specializat in culegerea de informatii si alte "probleme ale statului", obiectivele sale urmand sa fie stabilite de directorul national pentru informatii, John Negroponte.

Noul serviciu va insuma raspunderile unitatilor de contraterorism, informatii si spionaj ale Departamentului Justitiei.

Chiar daca, aparent, incredintarea conducerii lui Negroponte ii ofera acestuia puteri sporite, de fapt, aceasta noua structura va functiona in directa subordonare a Casei Albe, Bush intelegand dupa bunul sau plac recomandarile comisiei senatoriale care a cerut intarirea Comunitatii de Informatii.

Presedintele a mai anuntat si crearea unui centru national impotriva proliferarii, care va colecta informatii privind armele nucleare, biologice si chimice si a mijloacelor de utilizare a acestora. Mai mult, el si-a oferit puteri depline asupra blocarii bunurilor tuturor entitatilor si persoanelor implicate in traficul cu arme de distrugere in masa.

Cu alte cuvinte, potrivit noului decret prezidential, Bush poate impune sanctiuni financiare oricarei companii sau persoane care face afaceri cu... Iranul sau Coreea de Nord, state banuite ca ar fabrica arme nucleare.

Alte posturi noi

Presedintele a mai creat un post de procuror general adjunct responsabil pentru securitatea nationala, misiunea acestuia fiind de "centralizare a responsabilitatilor in materie de informatii" din cadrul Departamentului de Justitie. Inca un post de director adjunct a fost creat in cadrul CIA, care va coordona toate operatiunile de spionaj de peste hotare.

Noile masuri anuntate de Casa Alba fac parte dintr-o strategie mai ampla, ceruta de Comisia independenta privind armele de distrugere in masa, care a facut anul trecut 74 de recomandari, din care au fost indeplinite 70.

Presedintele Bush a declarat ca trei dintre acestea trebuie evaluate in continuare, iar ultima, cea referitoarea la preluarea organizarii operatiunilor sub acoperire de sub autoritatea CIA, a fost respinsa.

De ce?

Analistii apreciaza aceste "miscari de trupe" de pe scena serviciilor secrete ca o incercare de a le aduna pe toate sub umbrela Casei Albe. Si cum orice razboi ar trebui sa aiba un tap ispasitor, el a devenit, in acest caz, FBI.

Directorul Robert Muller a ramas fara multe din atributiile sale o data cu formarea Serviciului National de Securitate, chiar daca declaratia oficiala a fost urmatoarea: "Trebuie sa colaboram, nu putem face totul singuri".

De la atentatele din 11 septembrie 2001, Biroul a incercat sa isi creeze o structura proprie de securitate, cu acceptul Congresului, angajand mii de agenti si anchetand toate cazurile de terorism din SUA. Lucru care se pare ca nu a fost pe placul lui Bush, care a actionat in consecinta, oferindu-i lui Negroponte puteri depline asupra tuturor serviciilor secrete americane.