Relatia dintre PNL si PD ar putea fi reevaluata, la initiativa liberalilor. PNL Bucuresti a decis sa ceara conducerii partidului sa prezinte o noua strategie politica pe urmatorii patru ani.

Incepand sa isi dea seama ca PD are un plan bine pus la punct de a deveni lider in Alianta D.A. si de a ocupa definitiv dreapta spectrului politic, liberalii incep sa se gandeasca la solutii de avarie.

Conducerea PNL Bucuresti a decis, miercuri seara, sa propuna la sedinta de saptamana viitoare a Delegatiei Permanente a partidului formarea unui grup de lucru care sa elaboreze o strategie a partidului pe urmatorii patru ani.

Propunerea a venit chiar din partea liderului organizatiei, Ludovic Orban, care a si declansat, la sfarsitul saptamanii trecute, un atac la adresa PD si a presedintelui Basescu. Vicepresedintele PNL sector 6, Demirel Spiridon, a confirmat decizia si a declarat ca propunerea a fost acceptata unanim de participanti. PNL Bucuresti ar vrea ca noua strategie sa fie gata in cel mult o luna.

Pentru schimbarea strategiei partidului ar fi insa nevoie de convocarea unui Congres Extraordinar, idee avansata deja de deputatul de Bucuresti Crin Antonescu, la o intalnire a premierului Calin Popescu Tariceanu cu toti parlamentarii liberali. La sedinta de la PNL Bucuresti nu a participat insa vreun membru al conducerii centrale si nici senatorii sau deputatii de Bucuresti ai partidului.

INDEPARTARE. Surse participante au declarat ca liberalii bucuresteni s-au aratat nemultumiti de colaborarea cu pedistii, care au si miscat rapid intre curentul popular european, si mai ales de atitudinea premierului Calin Popescu Tariceanu.

La nivelul conducerii PNL Bucuresti se contureaza deja o strategie, care sa vizeze in special indepartarea presedintelui Traian Basescu de Alianta si de Guvern. "Nu e obligatoriu ca Tariceanu sa se duca toata ziua-buna ziua la Basescu", au comentat unii liberali, care sustin ca presedintele trebuie sa ramana in limitele Constitutiei.

"Ce treaba mai are el cu Guvernul sau cu PD? Daca vrea consultari cu PNL sau cu PD, sa le faca in mod oficial si cu toate partidele, asa cum scrie in Constitutie", au afirmat sursele citate.

CONGRES EXTRAORDINAR. Solutia unui Congres Extraordinar care sa schimbe strategia partidului, atat in relatia cu PD, cat si in privinta trecerii la Partidul Popular European, a fost avansata recent de deputatul Crin Antonescu, la intalnirea parlamentarilor PNL cu Tariceanu.

"In contextul orientarii PD spre PPE, devine dificil pentru PNL sa aiba parte de un alt drum decat acela care il va duce spre statutul de partid-balama, adica de 5%-6%-7%", a declarat Antonescu.

El a spus ca nu a facut o propunere concreta in acest sens, dar crede ca o solutie ar fi un congres in care sa fie aleasa "o conducere credibila si reprezentativa a partidului, si nu una aleasa la pachet".