Azi, utilitatile se scumpesc: gazele: 10 la suta; energia electrica: 5 la suta; gigacaloria: 9-11 la suta. Scumpirile se vor resimti puternic in costurile de intretinere, incepand cu luna octombrie cand se vor incalzi locuintele prin sistemele centralizate. Aceasta deoarece subventiile au fost reduse, incepand cu 1 ianuarie, cu 30 la suta.

Cu toate acestea, surse autorizate dau ca sigura o crestere a intretinerii, incepand de astazi cu 20 la suta, pretul de referinta ajungand la 1.075.000 lei - 107,5 lei noi.

Pensionarii, redusi la garsoniere

Scumpirea gazelor ii va afecta puternic pe proprietarii de centrale termice de apartament. Acestia vor simti cele 30 la suta in plus, incepand chiar de astazi, cand contorul va inregistra 760,16 lei/1.000 mc, inclusiv TVA, adica 7.601.600 lei/1.000 mc, comparativ cu 5.187.450 lei, cat costau o mie de mc in 3 ianuarie 2005.

Energia electrica, majorata per total cu 9,8 la suta, va fi mai putin vizibila in factura, comparativ cu gazele naturale. Cumulate insa preturile energetice vor avea un impact de neimaginat asupra consumatorilor casnici cu venituri mici. Cei mai afectati vor fi pensionarii, care, practic, nu vor avea de unde sa plateasca intretinerea.

Daca un pensionar are o pensie de 300- 400 lei/luna, el va plati o intretinere de 83 lei/luna pe timp de vara daca va locui intr-o garsoniera. Daca insa isi va permite luxul sa traiasca intr-un apartament de doua camere, el va fi nevoit sa achite pe iulie 146 lei noi, doar apa calda, apa rece si gazele, fara factura de energie electrica.

In noua situatie, pentru a rezista pensionarii ar trebui sa-si restranga cheltuielile la nivelul unei garsoniere.

Patronii vor ingheta salariile

De cresterea preturilor la energia electrica, cele mai afectate vor fi uzinele energointensive, indeosebi siderurgia si industria chimica. Cristian Parvan, presedintele Asociatiei Romane pentru Calitate, considera ca se vor crea presiuni asupra costurilor. "Vor exista influente simultane atat asupra firmelor, cat si asupra salariatilor.

Patronii vor ingheta salariile pentru a compensa cresterea facturii energetice. Cheltuielile firmelor vor creste cu 7-9 la suta", declara Parvan. Acesta se teme chiar si de revendicari sociale pe parcursul acestui an. Aceeasi parere o are si Marius Cornenco, liderul sindicatelor din Petrotub: "Vor fi afectate si industria, si salariatii.

Va fi un rol dublu care va duce la saracirea populatiei". Pe langa siderurgie si chimie, o problema o va avea si industria sticlariei, ceramicii si portelanului, mare consumatoare de curent si gaze. "Incep zile grele. Producatorii de gaze si energie sunt stat in stat.

Imi este si frica sa inchei contracte noi, caci imi vor creste facturile energetice", sustine Ana Bersanu, directoarea fabricii Arco, Curtea de Arges. Radu Dragomir, director la Feroneria Arad, considera ca vor fi cresteri ale costurilor energetice de cel putin 7-8 la suta.