Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a elaborat o serie de regulamente in aplicarea noii legi privind piata de capital, care intra in vigoare incepand de astazi. Este vorba despre Regulamentul nr. 12 privind serviciile de investitii financiare, Regulamentul nr. 13 referitor la pietele reglementate si sistemele alternative, Regulamentul nr.

14 - emitenti si operatori cu valori mobiliare, respectiv Regulamentul nr. 15 privind societatile de administrare a investitiilor (SAI), organismele de plasament colectiv (OPC) si depozitarii.

Rezultate ale unor aprige dezbateri publice, in cadrul carora reprezentantii investitorilor si ai brokerilor au exprimat numeroase nemultumiri, textele finale ale regulamentelor sunt acum ameliorate, dar inca se mai aud voci care contesta anumite prevederi.

Pe de-o parte, brokerii afirma ca noile reglementari sunt "prea stufoase, greu de urmarit si mai greu de aplicat", iar pe de alta parte investitorii ameninta ca vor ataca noile normative in contencios administrativ.

"Au disparut unele elemente de control, in conditiile in care supravegherea pietelor din Occident este tot mai stricta", ne-a declarat presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Investitorilor (ANPI), Mihai Nicolaevici. El a precizat ca ANPI a solicitat introducerea unor amendamente la Regulamentul nr.

15 si "daca propunerile noastre nu se regasesc in forma finala care intra acum in vigoare, vom ataca normativul in contencios. Asa am mai procedat si cu alte reglementari, ajungand cu unele contestatii chiar si la Strasbourg".

Pentru ca in aceste zile procedurile denominarii au blocat (si) piata de capital, adevaratele transformari induse prin noile regulamente CNVM vor fi resimtite abia de saptamana viitoare.