Adoptarea de masuri pentru temperarea creditului in valuta este inevitabila. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"La momentul actual, cred ca o temperare a creditului in valuta este inevitabila, pentru ca preintampina unele dezechilibre mai mari si cred ca este buna si pentru dumneavoastra, bancherii", a spus Isarescu la conferinta "Retail Banking", organizata de FinMedia.

In opinia guvernatorului BNR, desi obiectivul principal al bancii centrale este stabilitatea preturilor, echilibrarea balantei externe nu poate sa cada doar pe umerii fiscalitatii, in conditiile in care exista deja o presiune la nivel bugetar. "Nu pledez pentru Ionut Popescu (ministrul Finantelor Publice - n.n.), ci pentru un mix de politici echilibrat", a afirmat Isarescu.

Pe de alta parte, oficialul BNR a recunoscut ca in cadrul procesului indelungat de reducere a inflatiei, unele parghii au pierdut din eficienta, ceea ce forteaza autoritatile sa adopte si masuri administrative, mai putin populare.

"Negociatorul-sef pentru Romania al Fondului Monetar International a cerut BNR sa faca un efort si sa explicam public ca nu este vorba despre oprirea sau stagnarea creditarii, ci de o moderare a ritmului de crestere", a mentionat guvernatorul BNR.

In acelasi timp, Isarescu a apreciat ca nici riscul prudential nu trebuie minimizat, avand in vedere ca, de la inceputul acestui an, creditul neguvernamental in valuta a avansat cu 60%. Oficialul BNR nu a dorit sa explice care vor fi masurile menite sa influenteze exclusiv finantarile in valuta, si nu si pe cele in lei. In motivarea deciziei de a promova noi norme de creditare.

El considera ca o atitudine prudenta poate aduce Romania anilor 2000 in situatia de succes inregistrata de Polonia in urma cu un deceniu. In caz contrar, Isarescu a apreciat ca exista riscul unor dezechilibre care ar forta autoritatile sa apese puternic frana, chiar cu acele instrumente care si-au pierdut din eficacitate.

El a amintit ca, la sfarsitul anului 2003, BNR a propus un plan de stimulare a ofertei agregate, care nu a avut insa sustinerea Guvernului.