Arendasii platesc statul din banii statului

de     Cotidianul
Vineri, 1 iulie 2005, 0:00Subventiile de la Agricultura le vin manusa arendasilor care exploateaza terenurile statului. Uneori, sprijinul bugetar le ajunge sa-si achite „chiria" pentru pamint sau chiar o depaseste. Cei mai „versati" in aceasta afacere sint Culita Tarita si Ioan Niculae.

Pentru ca folosesc terenul statului, arendasii sint obligati sa plateasca Agentiei Domeniilor Statului (ADS) o redeventa. Calculele arata ca in cazul marilor exploatatii aceasta „taxa" este foarte apropiata cu valoarea subventiilor pe care acesti arendasi le incaseaza de la stat. Sau chiar mai mica. Altfel spus, statul plateste redeventa arendasilor.

Tinind cont de valoarea subventiilor primite anul trecut, cel mai mare arendas al tarii este fostul deputat PSD Culita Tarita, cu a lui societate TCE Trei Brazi. Societatea exploateaza 56.000 de hectare de teren, in contul carora, anul acesta, societatea a incasat de la stat peste 28,1 miliarde de lei.

In schimb, a dat Agentiei Domeniilor Statului, in contul redeventei, aproximativ 28,8 miliarde de lei. TCE Trei Brazi a acumulat insa datorii mai vechi pe care reprezentantii statului inca nu le-au putut cuantifica. In momentul de fata, situatia obligatiilor datorate catre ADS constituie obiectul unui control efectuat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala Bucuresti.

Mentionam ca, la inceputul acestui an, in urma unei anchete, ADS a reziliat contractul de arenda cu societatea braileana, urmind ca incepind cu anul agricol viitor sa se organizeze o licitatie internationala pentru concesionarea terenului din Insula Mare a Brailei.

Firma lui Tarita a incasat anul trecut de la stat subventii in valoare de 295 de miliarde de lei, adica de doua ori mai mult fata de cit a platit catre ADS, sustin surse din cadrul ministerului de resort.

Niculae da cu o mina si ia cu doua

Subventiile incasate au depasit banii dati pe redeventa si in cazul societatii Interagro, patronata de omul de afaceri Ioan Niculae. Anul acesta, in conturile societatii au intrat din bugetul MAPDR in jur de 7 miliarde de lei si au iesit pentru plata redeventei (aferente terenurilor din judetul Calarasi) peste 1,8 miliarde de lei.

Anul trecut, firma lui Niculae a luat subventii in valoare totala de 14 miliarde de lei.

La celelalte societati care au arendat teren de la ADS, aceasta situatie nu se regaseste. Banii platiti statului depasesc valoarea subventiilor primite. In topul societatilor care au incasat anul trecut cei mai multi bani pe subventii mai figureaza societatea Maria Trading din Constanta, administrata de omul de afaceri libanez Jihad Ibrahim El Khalil, si firma lui Marian Bucur, SC Zimbrul SA.

Acestea au incasat din subventii anul trecut 90,3 miliarde de lei si respectiv 24,9 miliarde de lei. In 2005, aceste societati au incasat mai putin decit au fost nevoiti sa dea. •

• ADS trece la blocarea conturilor

Agentia Domeniilor Statului (ADS) va putea pune popriri pe conturi si sechestru pe bunurile agentilor economici care au debite fata de institutie, se specifica intr-o ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de guvern de joi. Ultimele date indica faptul ca ADS are de recuperat de la partenerii sociali 3,1 mii de miliarde de lei.

„Vom incepe sa blocam conturile in ordinea datoriilor pe care le au societatile", ne-a declarat Barna Tanczos, director general in cadrul ADS. Dintre concesionari, cea mai mare datorie o are Agrozootehnica Pietroiu SA Calarasi, in contul careia s-au strins debite totale in valoare de peste 36 de miliarde de lei.


40 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version