Presedintele, premierul si guvernatorul au testat astazi leul greu la bancomat. Au constatat ca majoritatea romanilor nu se mai pot intitula milionari. Totusi, este prima data cind reforma monetara nu presupune saracirea populatiei.

Presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu si guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, au retras de la bancomat, la prima ora a acestei dimineti, imediat dupa miezul noptii, primii lei grei. Fiecare dintre ei a scos cite 165 de lei noi, adica echivalentul a 1.650.000 de lei vechi.

Cei trei oficiali au intrat in posesia celor patru cupiuri care vor fi eliberate la toate bancomatele: 100, 50, 10 si, respectiv, 5 lei.

„Leul ajunsese aproape ca un maidanez"

Traian Basescu a tinut sa repete in fata camerelor de luat vederi echivalentele aferente raportului de unu la zece mii. „Leul ajunsese aproape ca un maidanez", a adaugat Basescu, reluind o tema din perioada in care era doar primar. Pe de alta parte, presedintele spune ca leul ar vrea sa se lupte corp la corp cu dolarul.

A refuzat o oferta de schimb cu franci congolezi,spunind ca in Congo nu se mai pleaca din timpul campaniei electorale. Premierul Tariceanu si-a dovedit, in schimb, talentul liric. „Tariceanu si Basescu / Impreuna cu Isarescu / Va aduc azi un nou leu / Leul greu", a recitat premierul.

Guvernatorul vrea economii mai mari

Mugur Isarescu era insa familiarizat cu noile cupiuri, asa ca nu si-a exprimat decit regretul pentru ca a trebuit sa isi scoata banii de la banca. Acesta a explicat ca i se oferea o dobinda buna, incercind astfel sa transmita un semnal de incurajare a economisirii.

Practic, principala miza a operatiunii al carei moment hotaritor s-a consumat astazi este ca populatia sa isi recapete increderea in moneda nationala. Lucru pe care pina acum nici o reforma monetara nu a reusit sa-l obtina.

Primele denominari

Dupa anul 1926, BNR si statul roman pregatesc conditiile pentru stabilizarea leului care se realizeaza la inceputul anului 1929. Reforma monetara din acest an a insemnat devalorizarea oficiala a leului fata de leul-aur de dinainte de razboi. In literatura economica a vremii, leul de pina la razboi era numit leu-aur, iar cel din perioada inflatiei si a stabilizarii, leu-hirtie.

La 16 august 1947, se publica Decizia de stabilizare monetara. Se retrag din circulatie biletele si monedele vechi, introducindu-se altele noi de 50 de bani, 1 leu, 5 lei (acestea din metal) si 20, 100, 500 si 1.000 de lei din hirtie. Raportul de preschimbare a leilor vechi in lei stabilizati este de 20.000 la 1.

Leii epocii Ceausescu

Ultima reforma monetara din secolul al XX-lea in Romania are loc in ianuarie 1952, in conditiile unei economii de tip socialist centralizata si planificata. Preturile si veniturile s-au redus de 20 de ori si s-au emis monede de tip nou, cu valori de 20 ori mai mici decit cele precedente.

Noile semne monetare erau reprezentate de piese metalice divizionare: 1 ban, 3,5, 10 si 25 de bani, si bancnotele de 1, 3, 5, 10, 25 si 100 de lei.

(Daniel Oanta, Lucian Davidescu)