Activele industriale, terenurile si cladirile care au apartinut fabricii de autobuze Rocar din Bucuresti au ajuns pe mana unor firme obscure. Prima manevra financiara a fost facuta de vechea conducere de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

In mai 2004, Rocar a intrat in lichidare, iar in decembrie, activele industriale au fost vandute la o licitatie cu pretul de 6,4 milioane de euro. Tranzactia a fost perfectata de lichidatorul fabricii - PriceWaterhouseCoopers.

Cumparatorul, Prelude 2000 SRL Bucuresti, este o firma inregistrata intr-un bloc de pe strada Campineanu - a carei cifra de afaceri in 2003 era de 53 de ori mai mica decat suma pe care trebuia sa o plateasca statului.

Anul acesta, in aprilie, o noua tranzactie a fost efectuata la un pret suspect de mic. Firma care se ocupa de lichidarea Rocar a vandut cladirile fabricii cu 4,6 miliarde de lei, aproximativ 120.000 de euro. Nici in acest caz AVAS nu a luat atitudine, desi cu banii acestia abia daca se poate cumpara o casa in Bucuresti.

Preturile la care au fost vandute bunurile fabricii de autobuze Rocar sunt strigator la cer de mici. Atat activele industriale, cat si cele imobiliare au fost date pe nimic. AVAS spune ca lichidatorul a organizat licitatiile si refuza sa ia atitudine fata de situatia existenta.

Contestatia nu s-a judecat, dar fierul a fost vandut

Prima data, lichidatorul a "maritat" activele industriale - "in urma licitatiei din data de 15 decembrie 2004 a fost vandut activul la pretul de 6.400.000 de euro la care se adauga TVA, catre firma Prelude 2000 SRL" - se arata intr-un comunicat al Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului.

Licitatia a fost contestata, iar pe rolul Tribunalului Bucuresti exista un proces in derulare. Cu toate acestea, noii proprietari s-au apucat de treaba. Ei au inceput sa vanda instalatiile fabricii la fier vechi fara sa astepte finalizarea litigiului.

Cu toate acestea, banii care au fost primiti de AVAS asteapta intr-un cont finalizarea demersului juridic. Nimeni nu poate insa sa explice ce se va intampla daca Prelude 2000 va pierde contractul, in conditiile in care pana atunci a apucat sa vanda tot.

Pret de casa fara etaj pentru toate cladirile fabricii

Cea de-a doua etapa a vanzarii Rocar s-a petrecut pe 19 aprilie 2005. Atunci au fost vandute pe pret de nimic mai multe "imobile situate in strada Bazaltului nr 14-20 si 32- 40,care au fost achizitionate de firma Said Invest SRL la pretul de 4.647.188.062 lei, exclusiv TVA", se arata intr-un comunicat al AVAS.

Pretul este mic si pentru cumpararea unei case, daramite pentru achizitionarea unor imobile care se intind pe 14 numere de strada. Cu toate acestea, nici in acest caz AVAS nu a facut nimic, multumindu-se cu ceea ce a primit de la PriceWaterhouseCoopers dupa ce aceasta companie si-a pastrat comisionul cuvenit.

Comparativ, in anul 2002, de la Rocar au fost transferate catre Ministerul Educatiei si Cercetarii doua imobile din Sectorul 5, iar atunci fabrica a primit 16 miliarde de lei, de aproape patru ori mai mult decat valoarea tranzactiei realizate in 2005.

Firme de buzunar stapane peste averea pierduta de AVAS

Cele doua companii care au pus mana pe activele vandute de PriceWaterhouseCoopers sunt obscure si pana la data licitatiilor nu au avut activitati de anvergura. Societatea Prelude 2000 SRL este specializata in "comertul cu amanuntul in magazine specializate", conform datelor existente la Ministerul Finantelor Publice.

Firma a avut in 2003 o cifra de afaceri de numai 4,7 miliarde de lei si un profit care depaseste cu putin 1000 de euro, iar sediul inregistrat la Registrul Comertului este expirat.

In aceste conditii nu se stie clar care a fost sursa celor 6,4 milioane de euro necesare pentru achizitionarea activelor AVAS. Raspunsul ar putea fi reprezentat de cele doua off-shore-uri din Cipru care detin actiunile Prelude 2000. Desi nu are nici o experienta pentru demontarea instalatiilor si vanzarea lor ca fier vechi, Prelude 2000 s-a apucat de treaba si aproape si-a finalizat opera.

De cealalta parte, Said Invest Bucuresti este o microintreprindere care nu a depus un bilant anual la Oficiul National Registrul Comertului. Ea avea in 2003 numai cinci angajati si un capital social de nici 50 de euro.