Ieri, cu putin timp inainte de finalul intalnirii Comisiei pentru Politica Monetara din cadrul Fed, pietele de capital europene reusisera sa creasca, trase in sus in special de companiile de telecomunicatii. Tranzactionarea a fost marcata de precautia investitorilor, acestia asteptand rezultatele pentru trimestrul al doilea al anului si concluziile intalnirii Fed.

La ora 10.57 GMT, indicele pan-european FTSEurofirst 300 ramasese la valoarea de 1.145,1 puncte, iar Dow Jones Euro Stoxx 50 crescuse cu 0,3 procente, pana la 3.187,2 puncte.

FTSEurofirst 300 a reusit in ultimele doua luni o performanta importanta, ajungand de la valoarea minima pe ultimele trei luni la valoarea maxima pe ultimii trei ani.

O revenire importanta asadar pentru bursele europene, aflate pe val in acest moment.

Estimarile in ceea ce priveste rezultatele financiare ale firmelor listate la bursele din Europa s-au imbunatatit in ultima perioada.

Daca la inceputul anului previziunile indicau o crestere cu 10% a profiturilor companiilor, acum acestea au urcat la 15%.

Cresterea neasteptat de mare a pretului petrolului ar putea da peste cap unele socoteli.

France Telecom a condus plutonul cresterilor din sectorul telecomunicatiilor

Recordul de 60,95 $/ baril atins luni de „aurul negru" la New York ii face pe multi analisti sa reconsidere previziunile optimiste, din cauza costurilor mai mari de productie ale firmelor.

„Cu pretul petrolului in jur de 56 - 57 $/baril vom avea o crestere mare a costurilor, ceea ce va pune presiune pe multe din companiile de productie", este de parere Daniel Birch, de la firma de brokeraj Execution.

France Telecom a condus plutonul cresterilor din sectorul telecomunicatiilor, dupa ce in dimineata zilei de miercuri anuntase ca isi va dubla dividendul pe anul 2005.

La Bursa din Londra, indicele FTSE 100 a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, avand ca motor tot o companie de telecomunicatii, O2.

Actiunile operatorului de telefonie mobila au ajuns la cea mai mare valoare de la listarea la Bursa in urma speculatiilor privind o eventuala cumparare a sa, printre posibilii cumparatori fiind amintiti germanii de la Deutsche Telekom si mai multe fonduri de investitii.

Oficialii O2 au negat zvonurile, dar performantele inregistrate de companie in Germania si in Marea Britanie i-au mentinut actiunile pe trendul ascendent. Actiunile O2 crescusera cu 2,6%, pana la 135,75 pence, dupa ce atinsesera un maxim de 138,5 pence.

La ora 10:50 GMT, indicele de referinta al Bursei londoneze, FTSE 100, crescuse cu 16,1 puncte pana la 5.125,2 puncte, cel mai mare nivel atins dupa mai 2002. In ultima luna indicele a crescut cu aproape trei procente.

Companiile de telecomunicatii au contribuit cu 7 puncte la aceasta crestere. In ultima saptamana, pretul actiunilor principalului rival al O2, Vodafone, a crescut cu 1,4%, iar cele ale Virgin Mobile cu 3,8%. Operatorul de telefonie fixa BT a crescut si el cu 2 procente si a ajuns la valoarea maxima din ultimii trei ani.

Fed ridica tensiunea investitorilor

Banca Centrala a Statelor Unite urma sa publice la ora 18:15 GMT rezultatele intalnirii Comisiei pentru Politica Monetara, intalnire inceputa la ora 13:00 GMT. Comisia urma sa discute si estimarile cu care presedintele Fed, Alan Greenspan, se va prezenta in fata Congresului in luna iulie.

In ceea ce priveste rata dobanzii de referinta, cresterea acesteia de la 3% la 3,25% era vazuta ca un lucru normal. Investitorii asteptau cu nerabdare declaratia care urma sa insoteasca decizia de marire a dobanzii, pentru a afla daca politica monetara de pana acum a Fed va continua si in viitor.

Cu putin timp inainte de inceperea intalnirii, Departamentul Comertului a facut public faptul ca in luna mai veniturile personale au crescut cu 0,2% fata de aprilie. Cu toate acestea, consumul, motorul celei mai mari parti a activitatii economice, a ramas acelasi.