Producatorul american de software Adobe spune ca vanzarile din Romania ar fi mai mari decat valoarea lor actuala de 700.000 de euro anual, daca nu s-ar mai fura atat prin Internet.

„Principalele site-uri prin care se poate efectua vanzarea de software piratat sunt Warez.com sau Glockster.com, pe care guvernul american l-a si pus sub acuzare pentru facilitarea vanzarii ilegale de proprietate intelectuala", a afirmat Najeeb Khan, director anti-piraterie al Adobe Europa. „In Romania, furtul ramane la 74%, conform studiilor IDC", a adaugat el.

Doar China (90%) si Rusia (87%) mai depasesc rata romaneasca a hotiei de software. Urmatorii pe lista sunt Bulgaria (70%), Turcia (66%), Grecia (62%) si Polonia (59%).

Unicul distribuitor Adobe in Romania, IRIS SA, a vandut anul trecut software de 700.000 de euro, si asteapta o crestere de circa 35% in acest an, spune Nikolai Savov, general manager IRIS, cresterile datorandu-se indeosebi cumpararilor de licente din partea autoritatilor guvernamentale.

„Adobe a dispus deja introducerea programului Acrobat 7.0 in limba romana, lucru pe care nu l-a facut pentru Bulgaria, de pilda", ne-a declarat Savov.