Guvernul a decis acordarea unor burse de studiu in valoare de 350 lei noi (3,5 milioane de lei vechi) lunar studentilor din mediul rural care urmeaza cursurile de zi ale institutiilor de invatamant superior acreditate.

Pentru a beneficia de aceste burse, studentii se obliga ca, dupa terminarea studiilor, sa profeseze in mediul rural, in specialitatea pentru care s-au pregatit, pe o perioada cel putin egala cu cea in care au primit bursa de studiu.

Bursele vor fi acordate incepand cu anul universitar 2005-2006 si pot fi cumulate cu alte tipuri de bursa.

O alta conditie de primire a bursei este ca studentii sa nu aiba restante si sa nu repete nici un an universitar.

In situatia in care, dupa absolvire, studentul care a beneficiat de bursa refuza sa profeseze in scolile de la sate, va fi obligat sa restituie integral sumele primite in timpul anilor de studiu.

Ministerul Educatiei si Cercetarii estimeaza ca de aceste burse de studii vor putea beneficia, in primul an, aproximativ 13.000 de studenti din mediul rural. Efortul bugetar este estimat la 450.000 lei noi (4,5 miliarde de lei vechi).

Banii vor proveni din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii si din fondul aflat la dispozitia Primului-ministru.

Decizia Executivului face parte dintr-un program mai amplu, destinat sustinerii invatamantului din mediul rural.

Pe de o parte, se intentioneaza ca prin acordarea burselor sa fie stimulati absolventii din mediul rural sa urmeze cursuri de invatamant superior, in conditiile in care ponderea acestora in facultati este foarte mica.

In prezent, doar 2% dintre studenti provin de la sate.

Pe de alta parte, intoarcerea studentilor in mediul rural, pentru a profesa, va permite reducerea deficitului de cadre didactice specializate.

Potrivit datelor Ministerului Educatiei si Cercetarii, in scolile de la sate sunt cu aproximativ 8.000 de profesori specializati mai putin decat posturile necesare.