Armata Romana a pus stangul pe toba si a pornit in mars pe drumul profesionalizarii. Zilele trecute s-a decretat eliminarea stagiului militar obligatoriu. O data cu schimbarea, a cazut la datorie si celebra sintagma "Am sa ma-ntorc barbat!", lansata de pe vremea cand armata era a intregului popor.

Zecile de mii de tineri care plecau in fiecare an cu valiza de lemn in mana sa faca dovada barbatiei vor trebui sa-si gaseasca alt loc de afirmare. In tarile cu armate de profesionisti, barbat te fac departamentele de resurse umane ale marilor companii, care pun oamenii la munca exact acolo unde se apreciaza ca dau randament maxim.

Instructia, acolo, este mult mai dura decat pe tarlaua unitatii, dar se bazeaza pe aptitudinile individuale. Luat de acasa, de langa fusta mamei, baiatul timid si cu ochelari s-ar putea sa nu faca fata la sapat transee sau in plantoane, pe un ger de crapa pietrele.

Dupa luni de zile in care gradatul il pune sa spele pe jos cu periuta de dinti, colegii de camera il iau la misto, iar comandantul uita sa-l treaca pe lista de permisii, acelasi personaj s-ar putea sa reactioneze violent.

Cazuri sunt cu duiumul: soldati care au parasit postul si au plecat acasa cu arma din dotare ca sa i-o arate iubitei, altii care si-au mitraliat superiorii pentru ca n-au mai suportat batjocura acestora, recruti care s-au spanzurat dupa primele luni de instructie si lista poate continua. Vestea ca armata nu mai este obligatorie a dat alarma printre cadrele cu vechime.

Din birourile luxoase, zeci de generali si colonei s-au pus pe carcotit. Multi s-au vazut peste noapte fara obiectul muncii. S-a scos la inaintare o realitate romaneasca arhicunoscuta: Armata se afla in topul increderii populatiei, alaturi de Biserica. Cu acest argument s-a incercat pastrarea vechilor obiceiuri militaresti, inclusiv mentinerea serviciului militar obligatoriu.

Numai ca aceasta obligativitate a distrus, de-a lungul timpului, carierele sau chiar vietile a mii de tineri. Absolventul de facultate, in loc sa intre in paine sau sa faca un masterat, s-a trezit acasa cu ordinul de incorporare. Dupa sase luni de armata uita si ce a invatat la scoala. Nici baietasul de cartier, certat cu scoala, n-a stat pe roze.

Taman cand se pregatea sa plece la capsuni in Spania, s-a trezit cu catanele la usa. In loc sa adune din munca, trimitand familiei cateva mii de euro pe an, a plecat sa invete cum se da onorul cu arma la piept. Apoi si-a pus familia sa cheltuiasca bani ca sa-i trimita pachete la unitate.

Si, pentru ca la prima permisie, capatata dupa trei luni, s-a trezit ca n-are in buzunar decat solda pe care o sparge intr-o seara, omul s-a pus pe produs. A jefuit cateva batrane printre blocuri, dupa care s-a trezit cu politia militara la usa. Au urmat Parchetul militar si condamnarea la cativa ani de puscarie. Constrangerea a generat metodele de fentare a sistemului.

Tinerii plateau bani grei pentru cerificate medicale care sa-i scoata inapti sau cotizau la cate patru-cinci facultati particulare, pentru o patalama de student pana la 40 de ani. Asa a aparut ideea "cine face armata devine barbat, dar cine o fenteaza e barbat destept". In Ministerul Apararii s-a luat acum o decizie inteleapta. N-a fost usor de luat.

Dupa publicare, apare lupta cu mentalitatile invechite. Va trebui ca oamenii sa inteleaga ca vremea faptelor de vitejie a cam trecut. Asezat in fata unui pupitru de comanda, un inginer softist, slab si cu ochelari, dar care ghideaza prin satelit o racheta de ultima generatie poate nimici un pluton de amatori, care fac "cuie" in transee asteptand permisia.

Nu numai armatele lumii, ci razboiul in sine s-a schimbat in totalitate. In vreme ce afara se vorbea despre razboi informational, razboi economic sau razboi inteligent, trupetii nostri faceau taras prin transee cu masca de gaze pe fata si ranita in spate. Nici economic nu mai e rentabila o armata de amatori.

Prin schimbare, s-au redus costurile militare si a crescut capacitatea de aparare a Romaniei. Sa lasi aparatura ultramoderna, de milioane de dolari, pe mana unor trupeti veniti de la coada vacii ar fi insemnat un atac la adresa sigurantei nationale. Acestora li se dadeau pistoale-mitraliera mai batrane ca ei, cu care se jucau un an de-a razboiul.

In fine, chiar si fara ca Ministerul Apararii sa sune goarna schimbarii, aceasta masura ar fi venit de la sine. In momentul in care Romania a decis ca vrea sa mearga in cadenta NATO, si-a asumat si aceste modificari in Armata. Daca reteta cu mercenari platiti bine, dar pregatiti pe masura a functionat atata timp in Alianta, atunci ea trebuie implementata si la noi. Oricum, Romania nu mai putea misca in frontul trasat de NATO.