Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, si presedintele CJ, Nicusor Constantinescu, au parasit, ieri, tribuna oficiala a ceremoniei de predare-primire a comenzii Seebrig, la care a participat si presedintele Traian Basescu, in semn de protest fata de modul in care MApN a organizat evenimentul

Incidentul a avut loc in momentul in care a luat cuvantul prefectul liberal Dan Culetu, care a vorbit "in numele reprezentantilor autoritatilor locale" si a oferit plachete sefilor comandamentului Seebrig.

In acel moment, primarul Radu Mazare si presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, au coborat de la tribuna si au parasit ceremonia militara, care se desfasura pe platoul din fata Cazinoului Constanta, in prezenta presedintelui Romaniei si a mai multor sefi ai apararii din Europa.

Primarul Constantei acuza MApN

Ulterior, cei doi au trimis un comunicat de presa in care isi explica atitudinea. In documentul semnat de Radu Mazare si Nicusor Constantinescu, in calitatea lor de primar, respectiv presedinte al Consiliului Judetean Constanta, acestia isi exprima "dezamagirea ca, in Romania anului 2005, Armata Romaniei, care ar fi trebuit sa fie echidistanta, este influentata de factorul politic".

In comunicat se mai arata ca, "desi presedintele Traian Basescu a afirmat in discursul sau ca Seebrig reprezinta vointa militara a statelor din sud-estul Europei de mentinere a democratiei, MApN a demonstrat contrariul, dispunand ca autoritatile locale, democratic alese, sa fie reprezentate ilegal de numitul guvernului in teritoriu, prefectul Dan Culetu."

Contactat de corespondentul Mediafax, prefectul Dan Culetu a spus ca nu are rost sa comenteze un asemenea subiect.

La intrebarile presei in urma acestui incident, seful statului a declarat ca "este o chestiune de bun-simt, pe care il ai sau nu il ai".

Ministrii apararii din sapte state, diplomati, ofiteri si oficialitati locale au participat, vineri, la Constanta, in prezenta presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la ceremonia de predare-primire a comenzii Brigazii Multinationale de Aparare din Sud-Estul Europei (Seebrig).

Cei 250 de militari au defilat, vineri, in fata prezidiului, iar drapelele statelor membre ale Brigazii Multinationale de Aparare din sud-estul Europei au fost inaltate, in timpul intonarii imnurilor fiecarei tari participante.

Ofiterii cu cel mai inalt grad au fost decorati de seful statului, Traian Basescu, iar generalul Giovanni Sulis a predat comanda Seebrig omologului sau bulgar, Neyko Nenov.

Tot ieri, presedintia Comitetului de Coordonare a Procesului Reuniunilor ministrilor apararii din sud-estul Europei a fost predata de Besnik Baraj, din Albania, ambasadorului turc Ugur Ergun.

Atat Mazare, cat si Constantinescu au mai facut un gest similar in aceasta saptamana, cand au plecat trantind usa de la o intrevedere cu seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, care anutase suspendarea unui proiect finantat din fonduri europene la Constanta.

In vizita la mama

Seful statului, Traian Basescu, si-a vizitat, ieri, la Constanta, mama, care locuieste intr-un cartier de la marginea municipiului, prilej cu care a stat de vorba cu vecinii despre leul greu, transmite corespondentul Mediafax.

Dupa ce a iesit de la mama sa, unde a spus ca a mancat placinte si chiftele, Traian Basescu a fost abordat la iesirea din bloc de un baietel care i-a cerut sa-i mareasca alocatia scolara.

"In lei grei sau in lei usori?", a intrebat razand seful statului.

El a declarat ziaristilor ca din leii noi pe care i-a scos din bancomat si-a cumparat o bere pe care a dat patru lei si ca mamei lui nu i-a dat leii noi pe care ii avea la el "pentru ca ii incurca".

Traian Basescu s-a aflat la Constanta, unde a participat la ceremonia de schimbare a comenzii Seebrig.