Sute de milioane de lei sustrase din conturile a zeci de bucuresteni au ajuns in buzunarele unor escroci care au pus la cale o noua metoda de furt - furtul cu bancomatul.

Timp de mai multe luni, doi tineri informaticieni au golit banii de pe cardurile victimelor prin intermediul unui bancomat-fantoma, montat la parterul unui bloc situat pe bulevardul Mihai Bravu, din Capitala.

Stoicescu Liviu, de 27 de ani, si fratele sau, Mihai, de 29 de ani, sunt fiii unui ofiter MApN. Pasionati de calculatoare, ei si-au deschis la Constanta un Internet Cafe. Fratii Stoicescu locuiau la Constanta, intr-un apartament al bunicii lor. Aici si-au stabilit si „cartierul general", unde au pus la cale furturile de pe carduri.

Pregatirile au inceput inca din toamna anului trecut, cand si-au procurat componentele bancomatului-fantoma. Ei au cumparat, de pe Internet, cititoare de carduri, pe care le-au atasat la un computer montat in bancomat.

Partea din fata a acestuia a fost realizata in asa fel incat sa semene foarte bine cu cele folosite de bancile comerciale.

Practic, orice persoana care intentiona sa extraga bani din acest bancomat nu putea banui escrocheria. Chiar si meniul bancomatului era identic cu unul original. Operatiunile corespundeau cu cele standard.

Victima, dupa ce isi introducea cardul in bancomat, selecta limba de utilizare, introducea codul de securitate si opta, apoi, pentru extragerea de numerar. In acel moment, pe ecran aparea mesajul ca tranzactia nu poate avea loc din motive tehnice.

Ce se intampla intre timp? Cu ajutorul computerului, datele privind contul si codul de securitate ale cardului erau copiate si memorate. Fara sa banuiasca ce se intamplase, „clientul" recupera cardul si pleca in cautarea unui alt bancomat. Fratii Stoicescu foloseau datele astfel obtinute pentru a „clona" cardurile victimelor.

Acestea aveau aceleasi elemente de identificare ca si cele originale. Conturile accesate prin cardurile clonate erau golite de bani, extragerile de numerar facandu-se de la bancomate din Bucuresti si Constanta.

Din martie, de cand au inceput „activitatea", fratii Stoicescu au golit conturile a peste 50 de persoane, prejudiciul fiind de peste 650 de milioane de lei. Inca de la primele reclamatii primite, politistii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog au intrat in alerta.

Ei au declansat investigatiile, sub coordonarea procurorilor de la Biroul teritorial Bucuresti al DIICOT. Potrivit comisarului-sef Iulian Marin, seful BCCOAB, primele indicii importante s-au gasit chiar la locul in care fusese montat bancomatul-fantoma.

Surse judiciare ne-au declarat ca Liviu si Mihai Stoicescu s-au prezentat la administratia imobilului drept angajati ai unei firme trimise de o banca comerciala sa monteze un bancomat. A fost incheiat si un contract fictiv cu administratia, care a primit cateva sute de dolari drept „chirie" pentru acceptarea montarii bancomatului.

Nimeni nu banuia escrocheria pusa la cale de tineri. Acestia au fost identificati de politisti, care au descins, joi dimineata, in locuinta bunicii lor de la Constanta. Aici au fost gasiti suspectii, fiind descoperite si probe importante ale implicarii lor in furturile de pe carduri.

Printre acestea se afla un cititor de carduri achizitionat recent, prin Internet, numeroase blancuri folosite la clonarea cardurilor, trei calculatoare, 9500 de euro si 200 de milioane de lei. Banii proveneau din operatiunile frauduloase puse la cale de fratii Stoicescu.

In ceea ce priveste bancomatul fabricat de ei, acesta nu a putut fi gasit, pentru ca fusese distrus, dupa ce, o perioada, a fost depozitat in podul unei case dintr-o comuna prahoveana.

Potrivit procurorilor, Liviu si Mihai Stoicescu au fost arestati pentru fabricare ori detinere de echipamente pentru falsificarea instrumentelor de plata si efectuarea de operatiuni financiare frauduloase.