Pana si angajatii din Ministerul Muncii au ajuns sa ameninte ca vor intra in greva.

Inspectorii de munca, functionarii directiilor de munca, cei din sistemul de pensii si somaj nu accepta decizia Guvernului de inghetare a salariilor si a numarului de posturi in conditiile in care au fost anuntate cresteri de tarife la utilitati.

Oamenii cer acordarea indexarilor salariale prevazute pentru luna octombrie si o crestere a salariilor cu cel putin 50 la suta in 2006.

Congresul national extraordinar al Federatiei Nationale a Sindicatelor Muncii si Protectiei Sociale a hotarat demararea procedurilor pentru declansarea conflictului colectiv de munca, astfel incat toate etapele prevazute de lege sa fie parcurse pana la inceputul lunii septembrie.

Sindicalistilor din Ministerul Muncii li se vor alatura si cei din Finante. Acestia cer demisia lui Ionut Popescu, considerand inghetarea salariilor ca o „masura neeconomica bazata pe o proasta decizie in ceea ce priveste politica de taxe si impozite".

De asemenea, cer ministrului sa faca publice sumele acordate ca stimulente membrilor cabinetelor demnitarilor si baza legala pentru acordarea acestora. Dupa informatiile lor, este vorba de 30-40 de milioane de lei lunar pentru fiecare individ.

Tot in septembrie, se pregatesc sa iasa in strada si angajatii din primarii.

„Daca nu se revine asupra deciziei de inghetare a salariilor, in conditiile in care salariul mediu brut in administratia locala este de 420 de lei noi (4.200.000 de lei vechi), suntem pregatiti sa-i mobilizam pe membrii nostri de sindicat pentru actiuni de protest la nivel national", se arata intr-un comunicat al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Locala.

In incercarea de a domoli macar protestele sindicalistilor din Sanatate, ministrul Mircea Cinteza a anuntat, ieri, ca pana la sfarsitul anului nu vor mai fi probleme cu salariile, tichetele de masa si medicamentele. „Sanatatea a primit la rectificare 5.900 de miliarde de lei.

Banii pe care ii avem, dar si ceea ce vom mai primi, ne permit sa afirmam ca vom avea bani pentru salarii si plata tichetelor de masa, chiar si in unitatile sanitare unde nu au fost realizati indicatorii", a spus Cinteza.

Vicepresedintele SANITAS a anuntat ca federatia va hotari saptamana viitoare daca sanitarii se alatura sau nu celorlalte categorii de bugetari, ale caror salarii au fost inghetate.