Alianta PNL-PD are in sfarsit sansa de a-l schimba pe Nicolae Vacaroiu din functia de presedinte al Senatului, desi a fost la un pas s-o rateze.

Liberalii si democratii l-au impiedicat intr-o prima faza pe Vacaroiu sa incalce Regulamentul Senatului, vociferand peste masura in clipa in care acesta a incercat sa anuleze toate dezbaterile consumate pana atunci, in plen, asupra unui proiect de modificare a legii privind administratia publica locala.

Supunerea la vot a acestei propuneri l-ar fi costat pe Vacaroiu functia de presedinte, fiind o decizie contrara Regulamentului Senatului. Spre norocul Aliantei insa, liderul PSD a mai calcat o data in strachini, suspendand sedinta de lucru fara sa constate in prealabil lipsa cvorumului.

Senatorii PNL si PD au sesizat aceasta neregula si i-au cerut, intr-un comunicat de presa, lui Vacaroiu sa-si prezinte demisia din functia de presedinte, mentionand ca a incalcat grosolan Regulamentul acestei Camere.

Senatorii PNL-PD s-au facut de ras

Ultima zi a sesiunii parlamentare se poate insa inscrie cu brio in seria celor mai penibile si mai neintalnite sedinte de lucru ale Senatului. Dupa ce s-au zbatut timp de o ora si jumatate sa introduca pe ordinea de zi discutarea modificarilor la Legea privind alesii locali, PNL si PD au sfarsit prin a cere amanarea votului final in toamna.

Inconseecventa Puterii s-a datorat absentei de la lucrari a senatorilor Coalitiei. Adoptarea legii necesita 69 de voturi, insa in sala erau doar 63 de reprezentanti ai Puterii.

Cum proiectul in cauza era extrem de important - fiind vorba de schimbarea din functii a presedintilor si vicepresedintilor Consiliilor judetene - iar Senatul era Camera decizionala, PNL si PD nu au vrut sa riste un vot de respingere a legii. Sesizand situatia delicata in care se gasesc aliatii, PSD si PRM au insistat pe acordarea unui vot in sedinta de ieri.

"Propun sa dam votul final intr-o sedinta speciala", a spus de la microfon senatorul PD Radu Berceanu, care a sesizat ca in sala nu erau suficienti senatori ai Puterii. Aceasta sugestie i-a nemultumit pe reprezentantii opozitiei si pe Vacaroiu, o disputa de inca o ora pornind in plen intre putere si opozitie . "Discutam de mai bine de doua ore acest proiect.

V-ati batut atat de mult sa fie pe ordinea de zi...La inceput, cand am votat ordinea de zi, am spus ca toate proiectele de lege care se dezbat azi vor fi duse pana la final si n-a fost nici un comentariu...Nu ne putem juca", a reactionat nervos Vacaroiu, sustinut serios de PRM.

Liderii Aliantei au cerut, in mod repetat, amanarea votului final pentru o sesiune extraordinara sau pentru sesiunea din toamna.

Galeriile din Senat

In acel moment, sala Omnia s-a transformat intr-un adevarat stadion de fotbal, "galeriile" Opozitiei si Puterii urland sau aplaudand, dupa caz, la fiecare interventie a senatorilor. "Pe-ni-bil! Pe-ni-bil!", "Ru-si-ne, ru-si - ne", "La vot! la vot!", strigau de zor senatorii Opozitiei spre cei ai Puterii.

Nervos, Vacaroiu a vrut sa supuna la vot anularea tuturor dezbaterilor, dar Alianta a inceput sa vocifereze si mai tare. PNL-PD au savarsit insa o greseala tactica, presedintele Senatului neavand nici un drept sa anuleze dezbaterile de pana atunci din plen. Sesizand probabil pericolul in care se afla, Vacaroiu a anuntat o noua pauza de consultari.

"Este pentru prima oara cand Senatul se confrunta cu o astfel de situatie; probabil reprezentantii Coalitiei s-au numarat si au constatat ca nu au majoritate", a comentat ulterior presedintele Senatului. "Realitatea este ca noi astazi am vrut sa discutam, nu neaparat sa o si votam. Dupa cum s-a vazut nici majoritate nu avem", a replicat Paula Ivanescu (PD).

Peter Kovacs Eckstein (UDMR) a admis si el ca numarul senatorilor Puterii era insufiect pentru a trece legea, dar a apreciat ca aliatii ar fi trebuit sa-l lase pe Vacaroiu sa anuleze dezbaterile. "O astfel de prevedere nu exista in Regulament, iar presedintele putea fi sanctionat de Putere", a comentat senatorul UDMR.

Votul dupa pauza

Dupa pauza, Vacaroiu a supus la vot doua variante: proiectul de lege, cu amendamentele admise si retrimiterea la comisii a initiativei legislative. Propunerile au inregistrat doar 50 de voturi "pentru", senatorii Puterii si ai Opozitiei refuzand pe rand sa se pronunte asupra propunerilor. In consecinta, lucrarile au fost in cele din urma suspendate.

Dupa sedinta, Maria Petre a afirmat ca PNL- PD va solicita demiterea de urgenta a presedintelui Senatului, sustinand ca acesta a incalcat Regulamentul suspendand sedinta pentru lipsa de cvorum fara a face apelul nominal, asa cum spune Regulamentul Senatului.